ENTREVISTA AL REGIDOR DE BARCELONA PEL CANVI

Manuel Valls: «La de Barcelona és la primera gran derrota de l'independentisme»

El regidor es congratula d'haver impedit un alcalde independentista i afirma que els secessionistes han de renunciar al separatisme

No aclareix si planeja una carrera política al Parlament o el Congrés, i critica el pacte del PSC i JxCat a la Diputació de BCN

manuel-valls / periodico

8
Es llegeix en minuts
Toni Sust / Júlia Regué

Bronzejat i amb aspecte relaxat, Manuel Valls afronta l’estiu amb la sensació del deure complert: haver impedit que Barcelona tingués un alcalde independentista com Ernest Maragall, amb qui diu mantenir una relació de respecte mutu. Segons el seu equip,Valls es va adonar durant la nit electoral, a la suite 517 de l’Hotel Gallery, que els seus vots podien decidir l’alcaldia. Crida l’independentisme a renunciar a les seves pretensions i manté que és pitjor que el populisme. Es casa al setembre i es revela com un convençut defensor del retorn de Neymar al Barça.

Sembla que ha passat un any des que vostè va fer alcaldessa Ada Colau. I se’l continua veient molt satisfet.

Aquesta campanya ha sigut una experiència única per a mi. Malgrat que el meu resultat va ser mediocre, els números van sortir. Estic molt satisfet per impedir que hi hagués un alcalde independentista. Ha sigut potser la primera gran derrota de l’independentisme.

“No només vam impedir un alcalde independentista, vam obrir una nova etapa per a Barcelona”

Vostè venia a lluitar contra l’independentisme i el populisme. ¿Hem d’interpretar que va optar pel mal menor, que creu que l’independentisme és pitjor que el populisme?

Sí, perquè l’independentisme divideix, vol separar Catalunya d’Espanya, ha dividit la societat catalana, la barcelonina, i ha generat molts problemes per a l’economia, la imatge i la convivència de Barcelona. Hi ha un mal menor, sí. La política és això, de Maquiavel al general De Gaulle. No només vam impedir un alcalde independentista, vam obrir una nova etapa per a Barcelona i vam evitar una forma de govern populista.

Valls, dimecres passat. / JOAN CORTADELLAS

¿Quan va veure que es quedava sense opcions de guanyar?

D’aspirar a nou o deu regidors a finals d’any, després de l’estratègia de Ciutadans [l’acostament a Vox després de les eleccions andaluses], a partir de gener ja no vam passar d’entre cinc i set regidors; potser jo també en soc responsable, no vull culpar-los. Sempre vaig saber que potser podria ser el primer, però que podria ser difícil ser alcalde. Ernest Maragall ho va dir al Círculo Ecuestre: encara que Valls guanyi les eleccions, no serà mai alcalde. No sabia que aquesta frase era premonitòria per a ell mateix.

“Maragall ho va dir al Círculo Ecuestre: encara que Valls guanyi les eleccions, no serà mai alcalde. No sabia que aquesta frase era premonitòria per a ell mateix”

¿Quan es va adonar que podia impedir que hi hagués un alcalde independentista? ¿Setmanes abans?

Diumenge [la nit electoral]. Vaig veure que hi havia una possibilitat. El que no vaig veure era que depenia tant de mi. Colau semblava que ja havia renunciat a repetir com a alcaldessa. Dilluns i dimarts sí que em vaig plantejar de forma molt clara aquesta possibilitat.

¿Va trucar a Iceta?

No. Vaig llegir-lo i el vaig escoltar. I vaig parlar amb Jaume Collboni. Però crec que cap d’ells, i Colau encara menys, esperava una posició tan clara per part meva.

“Vaig llegir i vaig escoltar Iceta. I vaig parlar amb Collboni. Crec que cap d’ells, i menys Colau, esperava una posició tan clara per la meva part”

¿Ha parlat amb Colau?

No. Ara tindrem una reunió.

¿Va ser un error presentar-se en coalició amb Ciutadans?

No. Ciutadans és el partit que va plantar cara a l’independentisme quan hi havia molta ambigüitat a Catalunya. Però queda clar que des de la tardor passada, i sobretot des de les eleccions andaluses, la seva posició va ser un problema per a mi. Potser també les meves posicions per a ells. Durant el nadal em vaig plantejar deixar-lo. Em vaig dir: esperem que Andalusia sigui una excepció. Quan vaig dir que havíem de construir un cordó sanitari respecte a Vox i Rivera va dir que no, i després va plantejar un cordó sanitari al PSOE vaig veure que hi havia un problema. Però ja érem a la recta final i era difícil canviar. Els que han lluitat contra el nacionalisme a Catalunya haurien de lluitar amb la mateixa força contra el nacionalisme o nacionalpopulisme de Vox. El nacionalisme de Vox i el nacionalisme a Catalunya els veig com un adversari polític.

“Els que han lluitat contra el nacionalisme a Catalunya haurien de lluitar amb la mateixa força contra el nacionalisme de Vox”

¿Equipara Vox amb l’independentisme?

Si Abascal escriu sobre els catalans el que Torra va escriure sobre els espanyols, aquí hi hauria manifestacions i indignació justificada. No dic que els que voten o militen en l’independentisme siguin d’extrema dreta, però el nacionalisme sempre porta a la confrontació.

¿Barcelona pel Canvi recolzarà el govern, com ha fet en les primeres decisions?

Ja vaig dir que una cosa era votar Colau per frenar l’independentisme i una altra, governar. Vull exercir una vigilància responsable sobre la gestió del govern. Sense cridar. Sense fer oposició per oposició.

“Si Abascal escriu sobre els catalans el que Torra va escriure sobre els espanyols, aquí hi hauria manifestacions i indignació justificada”

¿La connexió del tramvia?

No és una prioritat i seria un problema per a la Diagonal.

¿La funerària pública?

No. No és una prioritat.

¿La municipalització de l’aigua, pendent d’una sentència?

Esperem la sentència...

¿Què va passar amb Corbacho?

Soc molt respectuós amb ell. No entenc el que ha fet, però és ell qui ho ha d’explicar. Va votar Colau no perquè jo l’hi demanés, sinó perquè ell pensava que era el que havia de fer. 

“No entenc el que ha fet Corbacho, però és ell qui ha d’explicar-ho. Soc molt respectuós amb ell”

¿Satisfet per la designació d’Albert Batlle al capdavant de la seguretat?

Confio en la seva professionalitat i en la de la Guàrdia Urbana, i en la coordinació amb els Mossos. Em preocupa que Colau i Collboni diguin que Barcelona és una ciutat segura, però que hi ha problemes d’inseguretat. Això no ho entén ningú. Barcelona no és una ciutat segura. 

L’ex primer ministre, en un primer pla. / joan cortadellas

¿Cs ha deixat de ser un partit capaç de pilotar un front contra l’independentisme? 

Cs dona la impressió de sacrificar Catalunya per resultats a la resta d’Espanya i el capital electoral, polític i moral, que tenia després del 21-D, el desgasta per una estratègia política que es pot entendre però que no pot ser la meva. Ha volgut liderar les dretes espanyoles. 

Em preocupa que Colau i Collboni diguin que Barcelona és una ciutat segura, però que hi ha problemes d’inseguretat. Barcelona no és una ciutat segura. "

¿Creu que el sector crític s’hauria d’organitzar per mirar de desbancar Rivera?

Jo no soc de Cs. Però sí que falta, a Catalunya i a la resta d’Espanya, aquest espai central, progressista i europeu que representava Cs i que està ocupant el PSOE en diferents àmbits. Quan comences a pactar amb Vox t’embrutes les mans i l’ànima.

¿Les forces independentistes són a prop de la ruptura?

Amb el 155, les eleccions del 21-D, el judici, la imatge que han donat la justícia espanyola i Marchena durant aquests mesos, l’independentisme és en un atzucac. El diàleg ha d’ajudar per sortir d’aquesta situació, però els partits independentistes han de renunciar al separatisme. És l’única solució. I serà un procés llarg, serà gairebé el repte d’una generació. Ha de quedar molt clar que no hi pot haver futur amb la idea de l’independentisme.

“L’independentisme és en un atzucac. Els partits independentistes han de renunciar al separatisme. És l’única solució. I serà un procés llarg”

L’independentisme es prepara per respondre a la sentència del judici del procés. Alguns dirigents criden a la desobediència civil i a la mobilització sostinguda. ¿Què n’opina?

El dret a la manifestació està reconegut en una democràcia, però la sentència no es podrà discutir, serà la que sigui. Caurà i obrirà una altra etapa. I, en aquesta nova etapa, cadascú serà responsable de la seva actitud, els seus actes, el seu discurs, i si s’obre una altra etapa de tensió, l’Estat haurà de fer valer els valors i principis de la Constitució.

“Si s’obre una altra etapa de tensió a Catalunya, l’Estat haurà de fer valer els valors i principis de la Constitució”

¿Com interpreta el lema ‘Ho tornarem a fer’?

És una provocació i, si n’hi ha, hi ha d’haver una resposta democràtica, contundent, de la societat catalana, però també de l’Estat i el Govern. Això requereix la unió dels partits constitucionalistes. La guerra de trinxeres entre el PSOE, el PP i Cs és un gran error polític i moral per a Espanya.

¿Què opina del pacte de JxCat i el PSC a la Diputació de Barcelona?

Representa allò que el meu grup no ha buscat: la lluita pel poder. Formar govern amb JxCat pensant que es trenquen els blocs comporta el perill de legitimar el seu discurs. No és coherent estar pensant com formar Govern a Madrid sense supeditar-se als vots dels nacionalistes i pactar-hi a la Diputació de Barcelona. El recolzament als independentistes sempre té un cost molt alt.

“El pacte entre JxCat i el PSC a la Diputació de Barcelona representa el que el meu grup no ha buscat: la lluita pel poder”

¿Vostè votaria a favor de Pedro Sánchez en la seva investidura

No soc diputat i no estic en aquest joc, però ell ha guanyat les eleccions, no hi ha alternativa al PSOE. El que em sembla perillós per a Espanya és que hi hagi governs que depenguin o de Vox o del separatisme. Crec que Sánchez fa bé en demanar al PP i a Cs una abstenció.

¿El PSOE li ha ofert algun càrrec?

No.

¿El veurem al Congrés o al Parlament?

No em plantejo aquests reptes. Vaig fer el que havia de fer a Barcelona, soc regidor. Em dono uns mesos. No vull córrer. Em caso. Ja veurem com em plantejo la vida. 

“Neymar no es pot quedar a París. Ha de tornar a l’únic equip en què es pot recuperar, amb Messi, Griezmann, Suárez. Seria un espectacle increïble”

Notícies relacionades

¿Neymar ha de tornar al Barça?

Neymar, que ho ha fet malament a nivell personal i esportiu a París, no pot quedar-se allà, ha de tornar a l’únic equip en què es pot recuperar, amb Messi, Griezmann, Suárez. Seria un espectacle increïble tenir aquests quatre junts a Barcelona. Però depèn de consideracions financeres que no són les meves. Com a culer, vull que vingui perquè seria la pera.