d'aquest dimarts.

El Suprem denega el permís a Forn per assistir al primer ple de l'Ajuntament de Barcelona

El regidor presideix el grup municipal de JxCat i Colau va demanar que s'autoritzés la seva sortida

Artadi acusa el tribunal d'"alterar les majories" al consistori de la capital catalana

forn

forn / FERRAN SENDRA

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Suprem ha denegat la petició del líder del grup municipal de JxCat, l’exconseller d’Interior Joaquim Forn, de sortir de la presó per assistir aquest dimarts al ple de l’Ajuntament de Barcelona.

Els magistrats de la Sala Segona recullen en una escarida resolució d’un foli el criteri de la fiscalia i desestima la sol·licitud de Forn, a l’entendre que "el permís sol·licitat no revesteix el caràcter d’extraordinari" i davant "la necessitat de preservar les finalitats del procés penal, en un moment en què ja ha finalitzat el judici," alhora que reconeixen que són conscients "de les restriccions que implica la privació de llibertat".  

Forn, que espera a la presó de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, la sentència del procés, va demanar al Suprem assistir aquest dimarts al ple municipal de repartiment de càrrecs de responsabilitat al consistori en el futur govern de BComú i el PSC.

La portaveu de JxCat a l’Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, ha acusat la Sala Segona d’"alterar les majories" al consistori amb la seva decisió de no permetre a Forn, que és president del grup, sortir de la presó per assistir al ple. "El TS ha tornat a prendre una decisió política i arbitrària", ha assegurat Artadi, que ha posat èmfasi en el fet que el regidor "no està suspès ni ha demanat la seva suspensió".

La portaveu del grup de JxCAT també ha explicat als mitjans que aquest matí ella i el regidor Jordi Martí s’han reunit amb el futur tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, per valorar la situació en aquest àmbit i que aquest els ha confirmat el "deteriorament" i les seves "ganes" de tirar endavant mesures per revertir-lo, segons la regidora.

Petició d’Ada Colau

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va demanar que se l’autoritzés a assistir al ple "en entesa que es tracta de l’exercici d’una funció que forma part de l’estatut jurídic que li correspon com a membre de la corporació municipal".

Forn, que presideix el grup municipal de JxCat, no està suspès i al juny el Suprem el va autoritzar a omplir els tràmits per adquirir la condició de regidor i assistir al ple d’investidura.

La Fiscalia es va oposar al permís

Notícies relacionades

Però en aquesta ocasió el Suprem no li concedeix aquest permís, com demanava el Ministeri Fiscal, que va assenyalar en un escrit que "no pot ni ha de permetre’s el retorn de Joaquim Forn a escenaris públics que permetin operar amb els mateixos o similars instruments jurídics que els que al seu dia van ser utilitzats per combatre l’Estat de dret i vulnerar la norma constitucional".

"Un permís penitenciari com el que se sol·licita posaria en risc la vigència de l’ordenament jurídic en un context social i polític similar a aquell en el qual va actuar l’investigat, i molt probablement alteraria la convivència ciutadana", afegeix.