ORDRE D'ALLUNYAMENT

Desarticulat un grup criminal que actuava a l'AP-7 i l'aeroport de Barcelona

Mossos d'esquadra han detingut els màxims responsables d'una banda relacionada amb almenys 9 furts

Els integrants de la banda, d'origen serbi i kosovar, s'havien especialitzat a robar quan badaven

mossos / periodico

3
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

Els Mossos d’Esquadra han detingut els màxims responsables d'un grup criminal que actuava de forma habitual a les autopistes catalanes i a l'aeroport de Barcelona. Aquesta banda està relacionada amb almenys 9 furts i haurien obtingut “més de 10.000 euros, divisa estrangera i objectes de valor com joies, bosses de mà i objectes electrònics”, segons han detallat fonts policials, que han penjat un vídeo a les xarxes.

Els quatre integrants de la banda detinguts, homes d' entre 40 i 50 anys d'origen serbi i kosovar, amb diversos antecedents policials per furts, han quedat en llibertat amb càrrecs. Sobre les altres dues persones investigades, ja identificades, recau una ordre de crida i cerca. En aquest sentit, les imatges dels sistemes de videovigilància  de la concessionària d'autopistes Abertis i de les empreses AENA i SABA han sigut fonamentals.

La investigació va començar fa dos mesos a partir de diverses denúncies i identificacions policials i el nucli dur de la banda va ser finalment desarticulat dilluns passat, 8 de juliol, pels agents de la Unitat Operativa de Mobilitat (UOM) i de l' Àrea de Seguretat Aeroportuària de la Divisió del Transport. Aquesta banda no actuava en un espai específic, com sol ser habitual, i això va motivar la creació d' un operatiu conjunt. L'intendent en cap de la Divisió de Transport de Mossos, Joaquim Bayarri, ha destacat que és “el primer grup amb aquestes característiques” del qual tenen coneixement.

La pressió policial podria explicar, continua l'intendent en cap, que la banda actuï en “diferentes instal·lacions”. Sobre un dels investigats, que encara no ha sigut detingut, hi havia una ordre d'allunyament de l'autopista AP-7 que hauria incomplert. Això pot comportar pena de presó. “Quan el furt no supera els 400 euros és molt difícil que ingressin a la presó i per això són interessants les ordres d'allunyament”, ha explicat Bayarri.

Actualment 16 persones tenen prohibit acostar-se a l'aeroport del Prat i 15 més, a l'AP-7, on es concentren el 90% dels furts a conductors, sobretot turistes. “[Amb les ordres d'allunyament] es tracta que ho tinguin cada vegada més difícil– ha afegit- i obligar-los que se'n vagin”.

Predilecció pels turistes

Aquest grup de persones s'havien especialitzat a robar als turistes. “Preferien els turistes bàsicament per dues raons: a l'estar de viatge solen portar a sobre objectes de valor i estan més relaxats. Al no conèixer la zona també poden estar més despistats o distreure's amb facilitat”, remarca Bayarri. També prefereixen estrangers perquè tindran molt difícil anar al judici, en cas de celebrar-se. Per evitar-ho, els Mossos organitzen una espècie de rodes de reconeixement exprés en cas de donar amb els lladres a temps, mentre els turistes segueixen les seves vacances a Catalunya. És l'anomenada prova preconstituïda o anticipada, és a dir, recollides amb anterioritat al judici.

Notícies relacionades

El ‘modus operandi’ utilitzat per aquesta banda de multireincidents, que actuaven en grups de com a mínim tres persones, consistia principalment a distreure a les víctimes i emportar-se els seus efectes personals aprofitant una distracció de només 30 segons. Un dels detinguts era l'encarregat de llogar i conduir els vehicles– canviaven el model de cotxe de manera constant -per dificultar la seva identificació- amb els que es desplaçaven (i fugien). Els seus companys tenien la funció d'enredar les víctimes mentre omplien de gasolina el vehicle, carregaven el maleter o simplement descansaven en una àrea de servei. Mentre un entaulava conversa, l'altre s'encarregava d'emportar-se les maletes, bosses de mà o altres efectes personals.

L'intendent en cap admet que aquest tipus de furts s'han incrementat "en un 5 o 6%" si bé recorda que l'any passat es van desarticular quatre grups criminals i el 2019 ja en van dos. El primer va ser un grup que actuava a la zona de Reus, també d'origen serbi i kosovar i amb centenars d'antecedents. Amb tot, recorda, la gran majoria dels furts són evitables. N'hi ha prou amb seguir una sèrie de precaucions com guardar els objectes de valor en un lloc poc visible del cotxe, tancar amb clau les portes en cas de baixar del vehicle per descansar i portar tota la documentació personal acreditativa així com els objectes de més valor a sobre, entre d'altres.