Collboni: «Amb el pacte amb Colau fem un gran servei a Catalunya»

El cap de files del PSC a l'Ajuntament de Barcelona confia que la segona edició del pacte de govern amb Colau funcioni

Remarca que Albert Batlle serà decisiu per afrontar «la crisi de seguretat» que viu Barcelona i confia que ERC s'obri a pactes

jaume-collboni / periodico

8
Es llegeix en minuts
Anna Cristeto / Toni Sust

Tot just fa uns mesos, no faltava qui apostava perquè Jaume Collboni podria ser el següent líder municipal en anar-se’n del consistori. Però la història ha sigut diferent. Va doblar el nombre de regidors a les municipals i va aconseguir convertir-se per segona vegada en soci de govern de Colau, de qui ara serà primer tinent d’alcalde.

¿Com enfoca el seu segon pacte de govern amb Colau?

És una nova etapa. L’alcaldessa és la mateixa, però el govern és nou. És més ampli que l’anterior, amb 18 regidors, i això és bo.

En campanya, vostè va remarcar que no tenia cap confiança en Colau i ha sigut molt crític amb la seva gestió. ¿Les asprors queden ja en el passat?

Unes eleccions són el moment per posar el comptador a zero. Un responsable polític ha de llegir els resultats i mirar cap al futur. No m’imagino fent política des del ressentiment i la desconfiança.

Collboni a l’Eixample, dijous passat. / JOAN CORTADELLAS

¿El PSC confia en l’equip d’Ada Colau?

Confia que tots hem après dels encerts i dels errors. Ni ells ni nosaltres som els mateixos que fa tres anys. Ha de ser possible que governem la ciutat. Perquè l’alternativa és el bloqueig, el que passa a la Generalitat. Barcelona no es pot permetre no tenir govern, ja paguem les conseqüències en termes de serveis públics del bloqueig institucional a l’altre costat de la plaça de Sant Jaume. Fem un gran servei a la ciutat, però estic convençut que amb aquest acord fem un gran servei a Catalunya.

“Barcelona no es pot permetre no tenir govern. Ja paguem les conseqüències del bloqueig institucional a l’altre costat de la plaça de Sant Jaume”

El que més s’ha destacat de l’acord de govern és el perfil destacat que es dona a la seguretat, el fet que la dirigirà un tinent d’alcalde. ¿Com es notarà la mà d’Albert Batlle?

La seguretat és una cosa que trobes a faltar quan no tens i que obvies quan sí que la tens.  Barcelona no és una ciutat insegura, és una ciutat que pateix una crisi de seguretat, i aquesta crisi s’ha de superar. Combatre-la és una política progressista i pública de primer nivell que l’esquerra ha d’assumir com a pròpia. La seguretat ha de tenir noms i cognoms. Que de sis tinences d’alcalde una sigui de seguretat és un primer missatge. Posem el tema en mans d’Albert Batlle, una persona que ha demostrat experiència en la gestió de la seguretat, amb una trajectòria irreprotxable, que ve del planter municipal. Crec que és un gran encert. No serà fàcil, no hem dit que aquest sigui un problema que es pugui resoldre en 15 dies, com assegura la dreta. Estic segur que Batlle invertirà hi temps i determinació.

“Posem el tema en mans d’Albert Batlle, que ha demostrat experiència en la gestió de la seguretat, amb una trajectòria irreprotxable, que ve del planter municipal”

¿Es reduirà en els pròxims mesos la presència del top manta als carrers?

Primer hem de dir que la seguretat és una prioritat per a aquest govern i amb un criteri molt clar, que es faran complir les normes. Si no ens agraden les normes, les canviarem, però no podem tenir-les i no fer-les complir.

¿Què fem amb els manters que hi ha a la ciutat?

No podem conviure amb la cronificació de l’explotació laboral. Cap persona progressista i demòcrata pot.

La inserció laboral no ha acabat de funcionar.

És l’alternativa. Durant la campanya vam fer un debat amb els manters. És millor complir les lleis, pagar impostos, que conviure amb aquesta situació, i cronificar la desprotecció laboral. També hi ha una qüestió de respecte als venedors d’artesania. Gent que es guanya la vida amb productes regulats, que paguen una llicència per ocupar la via pública. També tenim l’obligació de protegir els seus drets.

“En la gestió del top manta, també hi ha una qüestió de respecte als venedors d’artesania que paguen una llicència per ocupar la via pública”

Colau ha denunciat la falta de mossos i n’ha culpat el conseller 

Hem de fer coparticipants el Govern català i l’Estat que a Barcelona hi ha una crisi de seguretat.  Hi ha d’haver més mossos. És un assumpte seriós, en el qual s’ha d’evitar el politiqueig. Batlle sap de què parla i amb qui parla.

¿Creu que la inseguretat està focalitzada a Ciutat Vella?

No. La qüestió és de percepció, de com de segura se sent la gent, i després estan les dades. Quan diem que passem una crisi de seguretat és per les dades.

Hotelers, comerciants, sectors que han vist amb recel la gestió de Colau. ¿Quin missatge els enviarà el nou govern?

Que Barcelona és amiga de l’activitat econòmica. Que ha de ser-ho si volem combatre les desigualtats. La mesura de l’èxit de les nostres polítiques econòmiques serà la quantitat d’empreses i llocs de treball de qualitat que es creïn a Barcelona.

“La mesura de l’èxit de les nostres polítiques econòmiques serà la quantitat d’empreses i llocs de treball de qualitat que es creïn a Barcelona”

El pla de barris i la gestió pressupostària van generar diferències entre BComú i el PSC. ¿Han parlat d’aquests temes?

Hi hem parlat. Nosaltres som defensors del pla de barris.  El que passa és que ha de suposar una transformació real als barris. Per a nosaltres és una prioritat absoluta, la garantia de la cohesió social.

¿D’on traurà el govern els tres vots que li falten per a la majoria absoluta? Valls ja només en té dos. ¿Convenceran ERC perquè col·labori?

Estenem la mà a l’oposició. Esperem tancar acords de ciutat i també en l’àmbit pressupostari.

“A qui primer interpel·larem per fer governable Barcelona és a ERC”

¿Coneix bé Ernest Maragall del seu passat comú?

Tinc una bona relació amb ell. Sobretot des del 2007-2008, quan ell era secretari de programes del PSC i el vaig succeir en el càrrec. I en una altra etapa intensa, quan era el secretari del Govern i jo era coordinador del grup parlamentari socialista. Ens coneixem bé, sempre he tingut una bona relació amb ell, hem mantingut la cordialitat. És una persona amb prou experiència, coneixement de la ciutat i passió per Barcelona per entendre que el normal és que, com a govern, a qui primer interpel·lem per fer-la governable sigui a l’altra opció progressista que hi ha a l’ajuntament, que és ERC.

¿De qui més esperen ajuda?

Vull reconèixer explícitament l’aportació que Valls va fer per a la consecució d’aquest govern.

“Vull reconèixer explícitament l’aportació que Valls va fer per a la consecució d’aquest govern”

Ho diu amb menys incomoditat que Colau.

Ho dic perquè és així i crec que les coses s’han de reconèixer. Tinc moltes diferències importants amb Valls, però les coses són com són. Però a qui primer hem de proposar temes de ciutat és a ERC.

¿La connexió del tramvia?

El nostre compromís és que la connexió avanci en aquest mandat de Glòries a Verdaguer. I això ha de reactivar la Diagonal entre Glòries i Verdaguer, que té un gran potencial.

Collboni, dijous passat. / JOAN CORTADELLAS

¿Veu viable la funerària pública? ¿La municipalització de l’aigua?

Nosaltres no fem un dogma del model de gestió. Creiem en la col·laboració publicoprivada. Hi ha sectors, com el funerari, en el qual pot cabre un operador públic, sobretot si suposa més competència. Els preus són molt alts a Barcelona.

Pisarello, Gala Pin i Asens se n’han anat. No li queden enemics en el govern.

Tinc molt bona relació amb els tres.

¿El pacte del PSC amb JxCat a la Diputació de Barcelona és el final del procés?

No ho sé, no m’atreviria a fer aquesta afirmació. El que sí que sé és que el procés no dona més de si. Tal com estava plantejat, no té més recorregut. La situació es pot reconduir i es pot trencar la famosa dinàmica de blocs, que deien que nosaltres alimentàvem, quan hem tingut capacitat per pactar amb tothom qui tingui una presència al territori. JxCat té a la província de Barcelona alcaldies i presència municipal, i hi hem pactat de forma natural. Sobre la base de la gestió de la realitat. I vull reivindicar la tasca importantíssima que fa la Diputació de Barcelona.

“El procés no té més recorregut tal com estava plantejat. No dona més de si”

¿Que Pedro Sánchez sigui a la Moncloa i el PSC al govern de Barcelona beneficiarà la ciutat?

Sens dubte. El president coneix de primera mà els reptes i les oportunitats de futur que ofereix Barcelona. Segueix l’actualitat política local i existeix una relació fluida i sincera entre nosaltres. És una realitat històrica que amb un president socialista a Barcelona li ha anat millor. N’hi ha prou de recordar els Jocs Olímpics del 92 o l’arribada del Mobile a la ciutat.

¿Creu en la regulació de lloguers amb capacitat de limitar preus que Colau reclama a Sánchez?

La recent reforma de la LAU n’és una bona prova. Però segurament no és suficient. Som partidaris de la intervenció pública del mercat  per garantir que el dret social de l’accés a la vivenda sigui una realitat. El més eficaç és la regulació dels preus a partir de l’establiment d’un índex de referència per zones, una cosa que ja s’ha fet per part de l’administració competent que és la Generalitat, i que per sota dels quals s’incentivi fiscalment els petits propietaris.

¿Veu el PSC soci en el  Govern català a mitjà termini?

El PSC és un partit que aspira a governar Catalunya i les coalicions seran una opció més que valorarem.

“Repetir les eleccions generals ha de ser l’últim recurs”

Notícies relacionades

¿Veu evitable la repetició de les eleccions generals?

Soc partidari dels acords progressistes. El model portuguès és especialment inspirador: en pocs anys han recuperat el creixement de l’ocupació i la competitivitat amb criteris de redistribució i equitat. Defenso la idea d’acords basats en el programa. Primer programa, després analitzar opcions. I, en tot cas, demanar als partits progressistes que ajudin a fer realitat el que es va votar a les generals, i els que no són progressistes que facilitin la governabilitat del país. Repetir eleccions ha de ser l’últim recurs.