COMPTE ENRERE A LA CAPITAL CATALANA

Manuela Carmena serà la pregonera de les festes de la Mercè de Barcelona

L'alcaldessa Ada Colau ha anunciat aquest dimarts per sopresa el nom de l'exalcaldessa de Madrid

També s'ha presentat el cartell, amb una Mercè negra amb un vaixell d'Open Arms enredat als cabells

carmena

carmena

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Manuela Carmena, fins al passat 15 de juny alcaldessa de Madrid, serà l’encarregada de pronunciar el pregó de la Mercè 2019, que tindrà lloc el pròxim 20 de setembre al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. Així ho ha anunciat aquest dimarts a primera hora del matí l’alcaldessa Ada Colau, que també ha difós l’acolorit cartell de les celebracions, il·lustrat per María Corte, i ha anunciat la ciutat convidada: Beirut. Un tres en un.

Una informació, la del pregoner, que normalment s’ofereix en roda de premsa amb tots els honors, en presència de l’homenatjat, el nom del qual sol ser un dels secrets més ben guardats de la ciutat. En aquesta ocasió, en canvi, el consistori barceloní ha decidit fer-la pública via un discret correu electrònic als mitjans de comunicació, a més del rigorós tuit de l’alcaldessa.

Companya de Montserrat Roig

El consistori destaca en la nota el vincle barceloní de l’exalcaldessa madrilenya, que durant el seu mandat va mantenir una relació molt estreta amb Colau. Les alcaldesses del canvi. Un canvi que va durar poc. Una, l’ara pregonera, fora de la política després de perdre les eleccions; i, l’altra, encara en el càrrec gràcies a un pacte amb els que venia a canviar. 

Carmena es va llicenciar en dret el 1965 i, l’any següent, fugint de la repressió, es va traslladar a Barcelona, on va participar en la creació de l’associació clandestina Dones Democràtiques, junt amb Montserrat Roig i Mercè Olivares. El 1969 va tornar a Madrid, i va començar a exercir la carrera judicial el 1981. El 1986 va rebre el premi nacional Drets Humans. També ha sigut vocal del Consell General de Poder Judicial i és una de les fundadores de l’associació progressista Jutges per a la Democràcia. Va ser elegida jutge degana de Madrid el 1993, i també ha sigut presidenta i relatora del Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de l’Organització de les Nacions Unides.

El cartell: Una Mercè mestissa

Sobre el cartell, la seva autora, María Corte, explica que repassant la iconografia de la santa es va trobar que també que era una imatge popular a l’Amèrica del Sud i el Carib, i que sovint aquestes Mercès són tan negres com la mateixa Moreneta. 

El cartell de la Mercè 2019 / maría corte

Per això la reconeguda il·lustradora va repensar una Mercè que, "sense ser santa, fos barcelonina". I que, com tantes barcelonines, fos mestissa o negra, una dona potser nascuda aquí o potser immigrant, com ho eren els seus pares. Del seu pentinat alegre n’emergeixen castellers, músics i escultures mironianes, tot rematat per un mar en què navega un barco d’Open Arms

Notícies relacionades

Corte és filla de pares d’origen argentí. Va néixer a Barcelona el 1983 i des de petita ha viscut a Gràcia. Va estudiar il·lustració a l’Escola Massana (edifici actualment okupat per immigrants sense recursos, amenaçats de desallotjament pel mateix consistori, contradiccions del poder). Fa 10 anys va rebre el primer encàrrec important: el cartell per a les Festes de Santa Eulàlia 2009. Dos anys després es va fer un nom a escala internacional, amb encàrrecs de 'The New York Times' i la 'BBC'. Ha publicat també a 'The Washington Post’, ‘The Wall Street Journal' i diaris europeus com 'The Times', 'La Repubblica' i 'Le Monde'.

La pregonera en la passada edició va ser Leticia Dolera, que, a més d’oferir un al·legat feminista i contra les banderes, enmig del seu discurs va cedir el faristol a Carmen Juárez, que el 2005 va fugir de la violenta Hondures i que des d’aleshores treballa a Barcelona pels drets de les dones immigrants.