fenomen social

El comerç dona l'alarma davant de l'expansió del 'top manta' a BCN

Denuncien que l'operatiu intermitent a Colom ha fet tornar la venda ambulant a la zona

L'activitat despunta al centre de la ciutat i pren el parc de la Ciutadella i la Font Màgica

zentauroepp48856150 barcelona 28 06 2019 expansi n del top manta en la ciutadell190629201323 / JOAN CORTADELLAS

zentauroepp48856150 barcelona 28 06 2019 expansi n del top manta en la ciutadell190629201323
zentauroepp48856170 barcelona 28 06 2019 expansi n del top manta en la ciutadell190629201309
zentauroepp48847253 barcelona 28 06 2019 manteros junto al palau de mar donde ha190629201336

/

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Ni el sol abrasador dels últims dies ha aconseguit doblegar el ‘top manta’, un fenomen ja intrínsec a Barcelona que en les últimes setmanes es desplega cada cop per més zones i sembla que cap operatiu dona resultats efectius. A finals d’aquesta setmana, el col·lectiu del Mercat de Colom denunciava per enèsima vegada la reaparició dels manters a l’entorn d’aquesta plaça, on l’Ajuntament i el Port de Barcelona van desplegar recursos a finals d’abril per apaivagar les queixes a la zona.

A aquesta reactivació intermitent al final de la Rambla se suma una concentració possiblement rècord en tot el passeig de Joan de Borbó, més una presència cada vegada més gran al parc de la Ciutadella i a l’avinguda de Maria Cristina quan cau la nit. Però la taca de la venda ambulant a peu de vorera avarca també en molts moments bona part del passeig Marítim i, per a preocupació de les associacions de comerciants, del centre de Barcelona: de la plaça de Catalunya a la Rambla de Catalunya, el passeig de Gràcia o la Rambla.

El manifest de l’Associació Mercat de Colom apuntava a la jugular de les administracions: “Passades les eleccions locals, les administracions han relaxat el control de l’espai públic” en l’àmbit del passeig de Colom. “Cada cop hi ha més situacions de tensió i violència mentre l’ajuntament és incapaç de mantenir l’operatiu promès fa un mes”. Després del retorn dels manters, el col·lectiu reclama la intervenció de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per frenar el que consideren “un polvorí”, amb diverses baralles en els últims dies, quan una batuda acaba en estampida.

Puntos calents

Molt a prop, al Portal de la Pau, la situació també és molt tensa en l’entorn del mercat artesanal del Portal de la Pau. “Quan apliquen l’operatiu a Colom es concentren més en aquesta part i això és insostenible”, relaten els venedors fent rotllana. Una de les paradistes està de baixa per ansietat davant de la tensió que implica estar discutint diàriament perquè deixin espai lliure davant dels seus llocs, pels quals paguen taxes i impostos.

A continuació i durant tot el passeig, del costat del mar, la concentració cap al tard i sobretot els cap de setmana és tan gran que resulta impossible creuar a l’altre costat (on hi ha els restaurants i carrers de la Barceloneta), cosa que també ha motivat les queixes dels comerciants del barri mariner. En aquest escenari, l’ajuntament assegura que no ha retirat l’operatiu de Colom “segons l’acordat” amb la policia portuària, tot i que afegeixen que la policia hauria reduït les hores extres, cosa que hauria deixat sota mínims el servei en aquesta zona.

Per contra, des del Port diuen que continuen col·laborant regularment amb la resta de policies. El resultat, de qualsevol manera i com ha comprovat aquest diari, és que en els moments en què cap agent ronda la plaça de Colom la venda ambulant es desplega en qüestió de pocs minuts. Els plans municipals per intentar donar sortida al col·lectiu de venedors manters, que busquen en aquesta activitat una via de subsistència –la gran majoria no tenen papers–, resulten anecdòtics davant del volum del fenomen.

Notícies relacionades

A uns passos, a la Rambla, es consolida l’auge de la venda de souvenirs a turistes també sobre la manta i sense control. Els venedors pakistanesos lideren aquesta activitat que guanya metres quadrats també al peu de l’arquitectura de Gaudí al passeig de Gràcia: pals de selfies, records, ventalls, imants... Mà a mà amb les falsificacions que fa anys que bateguen a les voreres. El panorama arriba al parc de la Ciutadella, on cada centímetre de gespa està cobert d’articles amb què algú intenta sobreviure.

La plataforma d’afectats pel ‘top manta’ clama per una acció conjunta contra la invasió de la via pública però també contra els grans distribuïdors de falsificacions des de naus industrials. El consistori assegura que setmanalment realitzen un parell de decomissos en els punts més calents, on es confisca cada cop de 100 a 4.000 productes. Mentrestant, el mercat il·legal de la ciutat nodreix milers de maletes.