baròmetre postelectoral

Els barcelonins preferien un pacte amb Maragall que amb Collboni

El 20% dels enquestats volien coalició entre ERC i BComú, davant el 10% que recolzava l'acord amb el PSC

La inseguretat i la vivenda creixen com els principals problemes dels ciutadans de la capital catalana

zentauroepp48646528 ernest maragall190615185448

zentauroepp48646528 ernest maragall190615185448 / PAU BARRENA

3
Es llegeix en minuts
Europa Press / Barcelona

Els barcelonins preferirien un pacte amb Colau (BComú) per fer alcalde Ernest Maragall (ERC), que el que s’ha acabat imposant amb Jaume Collboni (PSC) gràcies als vots de Manuel Valls. I, per ells, la inseguretat i l’accés a la vivenda són els dos principals problemes de la ciutat. Són les dades que ha publicat avui el Baròmetre Postelectoral de Barcelona, que es va dur a terme immediatament després de les eleccions municipals.

A la meitat dels barcelonins, el 50,3%, els va agradar el resultat electoral del passat 26 de maig. Aquesta enquesta es va realitzar entre els dies 28 i 7 de juny, quan encara no se sabia si els comuns acceptarien els vots de Valls. El 20,3% d’enquestats volia que els comuns governessin la ciutat amb els republicans, mentre que el pacte amb els socialistes que s’ha acabat imposant només comptava amb un 10,5% de recolzaments.  

La inseguretat es manté com el principal problema que els barcelonins veuen a la ciutat, una cosa que creuen el 27,4% dels enquestats del Baròmetre Postelectoral –sis punts percentuals més que a l’anterior enquesta, de desembre, quan el 21% va citar aquest problema–, i la segueix l’accés la vivenda.

El nou tinent d’alcalde de Treball, Economia i Planificació Estratègica, Jordi Martí, ha destacat en roda de premsa que el nou Govern d’Ada Colau treballarà a fons en aquest àmbit, i ha ressaltat: "Barcelona no és una ciutat insegura, però té un problema d’inseguretat que hem d’atacar". Ha afirmat que el problema d’inseguretat, centrat especialment en els furts, té com a causes la sentència que va rebutjar la reincidència com un agreujant en penes per delictes lleus; la manca d’efectius policials –ha celebrat que es prevegi sumar 100 Mossos d’Esquadra a la ciutat– i que es requereix més agilitat en els processos judicials.

L’accés a la vivenda continua com el segon problema de la ciutat –el citen el 14%, pujant des del 12,1%–, seguida per l’encaix de Catalunya en la resta d’Espanya –8,9%, pujant del 7,3%–, el turisme –7,2%, que puja del 5,2%– i l’atur i les condicions de treball –4,7%, baixant del 5,5%–.

El 54% dels barcelonins creu que la ciutat ha empitjorat l’últim any –el 27% creu que està millor i el 15%, igual–, mentre que el 58% creu que tant Catalunya com la resta d’Espanya han empitjorat –el 20% creu que Catalunya està millor i el 13%, igual, mentre que el 18% veu Espanya millor, i l’11%, igual–.

El 60% creu que la ciutat millorarà

El 59% confia que la ciutat millorarà en el futur, mentre que el 26% creu que empitjorarà i el 12% que es mantindrà igual; sobre Catalunya, el 56% creu que anirà a millor –el 29%, a pitjor, i el 10%, igual–, i el 49% ho creu sobre Espanya en global –el 20% augura que empitjorarà i el 13% que es quedarà igual–. El 42% veu molt dolenta o dolenta la gestió municipal, mentre que el 46% la veu bona o molt bona i el 10% la qualifica de normal, i el 45% creu que l’economia a la ciutat ha empitjorat l’últim any; l’11% considera que està igual, i el 37% assegura que ha millorat.

Notícies relacionades

No obstant, el 35% assegura que l’economia de la seva llar ha millorat l’últim any –el 31% diu que ha empitjorat i el 33% que està igual–, i el 50% confia que millorarà en el futur; el 25%, que continuarà igual, i el 19%, que empitjorarà, ha assenyalat Martí al costat del director de l’Oficina Municipal de Dades, Màrius Boada.

L’enquesta, realitzada partint de 799 entrevistes a barcelonins amb dret a vot i amb un marge d’error del 3,6%,