DECLARACIÓ DAVANT DEL JUTGE

"La Sota estava tranquil·la i el policia li va disparar un tret"

L'amo del gos que va morir pel tret d'un guàrdia urbà de Barcelona afirma que a ell també el van agredir

Fins a sis entitats animalistes exerceixen l'acusació popular, mentre l'advocada del sensesostre ho fa de manera altruista

zentauroepp48803317 soc sota190626160611

zentauroepp48803317 soc sota190626160611 / Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

"La Sota estava tranquil·la, no lladrava, ni va mossegar ningú. El policia va treure la pistol i li va engegar un tret". Així s’ha expressat aquest dimecres l’estonià Tauri Ruusalu davant del jutge que investiga la mort de l’animal el 22 de desembre passat a prop de la plaça d’Espanya, a Barcelona. L’acció de la Guàrdia Urbana de la capital catalana va provocar una onada de manifestacions de partits i associacions animalistes.

Fins a un total de sis entitats de defensa dels animals s’han personat en el procés judicial per exercir l’acusació popular, a la qual se suma l’advocada de l’amo del gos, Inés Guardiola, del despatx Del Castillo, que ho fa de forma altruista. Dilluns que ve està prevista la declaració com a investigats dels dos agents que van participar en la detenció de Ruusalu, que habitualment viu al carrer i no reclama indemnització. Aquest home també ha relatat que els policies el van agredir abans de l’arrest, durant i després, al cotxe patrulla. 

El sensesostre ha explicat al jutge que aquell 22 de desembre estava passejant amb el seu gos Sota pels voltants de la plaça d’Espanya. L’animal anava solt, sense corretja. Segons la seva versió, els dos guàrdies urbans el van parar perquè creien que s’estava fumant un porro, aspecte que ell ha negat. Li van demanar la documentació, però no la portava en aquell moment perquè se l’havia deixat en una casa. El testimoni ha assegurat que quan estava apuntant el seu nom en un paper, un dels agents li va donar un cop a la cara i "sense justificació", segons fonts judicials, va treure l’arma i va engegar un tret a la Sota. Segons el testimoni, la gossa estava calmada, no lladrava i no va atacar l’agent. Després, Ruusalu va ser detingut i portat a comissaria.

La versió dels policies

La versió dels guàrdies urbans difereix totalment de la de Ruusalu. Segons va informar al seu dia la policia local de Barcelona, el sensesostre va ser parat pels agents perquè portava la Sota solta i que la gossa es va abalançar cap a un dels agents amb intenció de mossegar-li al coll. Va ser llavors quan aquest va treure l’arma i li va disparar. L’animal va morir a l’instant.

Notícies relacionades

Els policies afirmen que l’amo del gos estava agressiu i va incitar l’animal, i per això van haver de posar en marxa el protocol per a persones alterades. L’advocada dels agents, Paz Vallés, ha preguntat al propietari del gos per un informe mèdic de l’Hospital Clínic que refereix que ell va explicar als faculatius que la gossa havia mossegat la roba a un dels agents. La lletrada del sensesostre ha restat validesa a aquest document, ja que Ruusalu estava detingut i sota els efectes de la morfina. El testimoni, a més, ha negat que pronunciés aquestes paraules.

¿On és el cos?

El jutge va acordar a finals de maig no només la citació com a imputats del guàrdia urbà que va disparar a la Sota i el seu company de patrulla, sinó també que es tornés el cos de la gossa al seu amo. No obstant, Ruusalu encara no ha pogut tornar a veure l’animal. Teòricament el gos, al qual se li va practicar necròpsia, ha sigut traslladat d’un dipòsit municipal a l’Hospital Veterinari de Montjüic, però, pel que sembla, allà no en tenen constància, d’això. El jutjat s’ha compromès a resoldre l’enigma perquè el sensesostre pugui, finalment, acomiadar-se de la gossa, que serà incinerada. Una de les dades curioses d’aquesta investigació és que el dilluns que ve declararan quatre testimonis, dos d’ells en qualitat de protegits davant del temor de represàlies. L’advocada dels policies ha recorregut aquesta decisió.