PROCÉS JUDICIAL

El jutge imputa el guàrdia urbà de Barcelona que va matar la gossa Sota d'un tret

També haurà de declarar com a investigat un altre agent que va participar en l'incident amb l'amo del gos

El jutge cita, a més, quatre testimonis, dos d'ells, protegits, i ordena tornar les restes del gos

jcarbo46340278 manifestacion perro181222200446

jcarbo46340278 manifestacion perro181222200446 / PAU BARRENA

4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Unjutge de Barcelonaha citat a declarar com a imputats per a l’1 de juliol l’agent de la Guàrdia Urbana que el 18 de desembre de l’any passat va matar d’un tret al capla gossaSotaa laGran Via, a prop de la plaça d’Espanya, així com el seu company de patrulla, segons fonts judicials consultades per EL PERIÓDICO. La mort d’aquest mestís llaurador quan anava en companyia del seu amo, el sensesostre estoniàTauri Ruusalu, va incendiar les xarxes socials i va desencadenarprotestes i manifestacionsconvocades per grups animalistes.

La mort de la Sota està en mans de la justícia. ElJutjat d’Instrucció número 4 de Barcelonatramita unes diligències judicials per aclarir els fets. Ara, el magistrat ha citat a declarar com a imputats els dos agents que van participar en els fets, tal com ha sol·licitat l’advocada Inés Guardiola, del bufet Del Castillo, que exerceix l’acusació particular en nom de Ruusalu. L’1 de juliol també compareixeran davant el jutgequatre testimonis, dos d’ells, en qualitat deprotegits davant la por de represàlies. Dies abans, el 26 de juny, declararà el sensesostre, que, segons la denúncia que va presentar, va ser agredit “brutalment” per diversos policies. “Un agent em va trepitjar amb la bota expressament i sense justificació la mà esquerra”, va explicar en el seu moment Ruusalu. Al cotxe, i després de ser detingut, segons les seves paraules, va seragafat pel coll i colpejatal diafragma.

Prova psicològica descartada

El jutge ha autoritzat, a més, la devolució de les restes de la Sota al seu propietari, però hadesestimat altres diligències, com la pràctica d’unaprova psicològica al guàrdia urbàque va disparar i va matar l’animal, la citació d’alguns testimonis i la inclusió en la causa de lesgravacions d’una càmera de seguretatd’un hotel, a l’estimar que les imatges no són rellevants per aclarir el que va passar aquell 18 de desembre.

Els fets van tenir lloc a les dotze del migdia, quan la patrulla de la Guàrdia Urbana va voler identificar Ruusalu, que era a la Gran Via amb la seva gossa Sota. En el moment en què els agents es van adreçar a aquest sensesostre, segons la versió difosa per la policia local, el gos es va llançar sobre un dels policies i el va mossegar en un braç. Al comprovar que l’animal no es calmava, i veient que se li dirigia cap al coll, l’agent va desenfundar la seva arma reglamentària i va disparar a l’animal, que va morir a l’instant. L’amo va ser detingut, segons aquest mateix relat, ja que al comprovar que el gos estava mort,va agredir un agent amb un monopatí.

Manotada a la cara

Ruusalu desmenteix aquesta explicació. Ell assegura que aquell dia passejava pel carrer amb la Sota (que, com sempre, anava solta i sense lligar), quan un agent li va tocar l’espatlla perquè s’identifiqués. Com que el seu nom és complicat, es va oferir al guàrdia urbà a escriure-l’hi, però aquest, segons detalla, li va donar unamanotada a la cara. El gos es va interposar entre tots dos i va pujar les potes davanteres al braç del policia. El sensesostre va ordenar al gos que es posés rere seu, però l’agent li va cridar perquè entrés al cotxe, l’animal va bordar i es va dirigir a l’urbà, que va treure l’arma i va disparar. Altres guàrdies van acudir al lloc i van reduir el sensesostre. Aquesta escena sí que va ser gravada parcialment. En el vídeo es veu la Sota agonitzant a la vorera, envoltada de sang entorn del seu cap.

Protestes i manifestacions

L’actuació del guàrdia urbà va topar l’endemà amb una mobilització massiva de col·lectius animalistes a les xarxes i, presencial, amb una manifestació a la plaça de Sant Jaume quees va repetir el 22 de desembre. A aquestes crítiques se’ls van sumar els grups municipals de la CUP i el PDECat. L’alcaldessa Ada Colau i el cos de la policia local es van veure obligats a sortir en defensa de l’agent,argumentant que es va comportar de manera correcta. La Guàrdia Urbana va afirmarque el policia va actuar “en defensa de la seva integritat física” i que no va haver cap altra opció que disparar l’animal. La policia municipal va detallar que l’operació es va iniciar quan una patrulla va veure un gos sense corretja ni morrió i amb aparença de ser de raça perillosa. A l’aparèixer el seu propietari, segons aquesta versió, li van demanar que lligués el gos en compliment amb l’establert en l’ordenança municipalde tinença d’animals, i en el transcurs de l’actuació, el gos va atacar l’agent al braç.  Alguns testimonis han assegurat que l’animal no va mossegar ningú. El comunicat mèdic indica que es van detectar “erosions” al braç de l’agent.

Denúncies del PACMA

Notícies relacionades

El Partit Animalista Contra el Maltractament Animal (PACMA) va mostrar la seva repulsa i va fer una crida a la mobilització. Aquesta formació va qualificar d’“inadmissible que un ajuntament autoproclamat animalista resolgui a trets els problemes dels animals”, i per això va exigir “explicacions urgents que determinin els motius d’aquesta terrible mort”.

Dies després, en un missatge a Facebook, l’alcaldessa Ada Colauva demanar que els testimonis del fet es posessin en contacte amb el consistori per aportar dades a la investigació oberta. “Per a tota la bona gent que m’interpel·la consternada per la mort de la Sota. Ho diré tanta vegades com sigui necessari: ha sigut un fet horrible. Ens ha deixat imatges d’una tristesa infinita”, va concretar. Al gener el comissionat de Seguretat de Barcelona, Amadeu Recasens, va tornar a defensar que l’actuació de la Guàrdia Urbana va ser "defensiva i proporcional".