NOU MANDAT MUNICIPAL

Ada Colau admet que s'ha plantejat llançar la tovallola

L'alcaldessa de Barcelona s'emociona al reviure els "moments durs" que ha passat i afirma que "segurament" aquest serà el seu últim mandat

Admet els "sentiments contradictoris" que va viure durant la sessió d'investidura i llança retrets a Ernest Maragall

20190618 441829 colaulloramo 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Montse Baraza

"Vaig fer el que havia de fer, i el meu partit, també." Així de rotunda s’ha manifestat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, sobre la seva opció d’accedir a la investidura amb els vots del PSC de Jaume Collboni i de Manuel Valls. En una entrevista a RAC-1, l’alcaldessa, que ha admès els "sentiments contradictoris" que ha tingut durant tot el procés d’investidura, ha avançat que "segurament" aquest serà el seu últim mandat. "No vinc a allargar-me en la política, però les nostres polítiques necessiten quatre anys més per consolidar-se. I per aconseguir-ho el millor és fer-ho des d’a l’alcaldia", ha dit.

L’entrevista ha tingut el seu moment emotiu quan Jordi Basté li ha preguntat si, vistes les tensions, no ha pensat mai a llançar la tovallola. Colau s’ha emocionat llavors, se li ha trencat la veu i s’ha posat a plorar. “És clar, tinc dos fills", ha arribat a dir. 

Després d’una pausa en l’emissió, Colau ha reprès l’entrevista i ha explicat: "És clar que m’ho he plantejat. Som humans i he passat moments dursM’han dit traïdora, botiflera, puta, de tot, a la plaça de Sant Jaume." I s’ha referit a la tensió viscuda a la plaça entre ciutadans independentistes i colauistes: "M’agradaria que tots ho condemnessin. Sé que no representa el conjunt de l’independentisme però a la plaça es va viure una situació de degradació que no s’hauria de tolerar. Hem hagut d’escoltar coses molt dures", ha dit.

Retrets a Maragall

Colau ha insistit que la seva aposta era un acord per a un govern tripartit amb ERC i PSC. "La nostra aposta fins a l’últim minut era un tripartit amb ERC i PSC; forces d’esquerres amb diferències. Barcelona hauria tingut una majoria de govern àmplia, sòlida i transversal", ha afirmat l’alcaldessa. Ha remarcat que aquest pacte hauria permès "començar a superar la política de blocs sense amagar les diferències".

Ha carregat la responsabilitat de no haver arribat a aquest acord tripartit d’esquerres als "vetos creuats" d’ERC i PSC. "Tots dos volien pactar amb Barcelona en Comú però entre ells no volien", ha afirmat l’alcaldessa, que ha retret als republicans els “dobles discursos”. "No és normal que ERC pacti amb el PSC a tot el territori català però no a Barcelona", ha afirmat.

Colau ha denunciat el "llenguatge dur, els ultimàtums i les acusacions" que ha rebut per part d’ERC. "No és normal que ens diguin escarcellers a hores d’ara", ha afirmat. Ha considerat que Ernest Maragall es va equivocar amb el seu discurs en la nit electoral en el qual va advocar per una Barcelona independentista. "La nit electoral hauria sigut intel·ligent que Maragall, si volia ser alcalde, hagués fet un discurs més ampli. Crec que el que va dir no és el que molta gent volia escoltar".

L’alcaldessa ha lamentat que ERC no hagi consultat a les seves bases, com sí que han fet els comuns, sobre un pacte entre les dues formacions. "M’hauria encantat que Esquerra hagués preguntat a les seves bases sobre un pacte amb nosaltres".

"Sentiments contradictoris"

Notícies relacionades

Ha admès els "sentiments contradictoris" amb què va afrontar la investidura. "No va ser un dia exactament feliç, tot i que és un honor tornar a ser alcaldessa de Barcelona. Però la situació era excepcional. Mai havia costat tant arribar a una investidura. Hi havia la presència de Quim Forn en el ple, un fet impactant, de molta emoció. La plaça de Sant Jaume cridant. Tot això es va expressar", ha explicat Colau, abans d’afirmar que "fer política és afrontar aquesta complexitat".

Quan li han preguntat pel recolzament de Valls, Colau ha afirmat: "Mai m’hauria imaginat aquest escenari", però ha assegurat que no ha pactat res amb l’ex primer ministre francès. "No hem pactat amb Valls, ni ha condicionat ni condicionarà res", ha assegurat. "No vaig mentir", ha afirmat quan li han recordat el moment de la campanya en què va afirmar que no pactaria amb Valls.