La batalla de Barcelona

La militància de BComú vota a favor d'un pacte amb el PSC amb Colau com a alcaldessa

El cap visible dels comuns s'assegura la reelecció amb els seus vots, els socialistes i tres o sis del grup de Valls

L'aliança amb Collboni rep 2.887 vots, el 71,4%, i el pacte amb els republicans en recull 1.155, el 28,55%.

undefined48632604 barcelona 14 06 2019  barcelona   rueda de prensa colau  res190614193531

undefined48632604 barcelona 14 06 2019 barcelona rueda de prensa colau res190614193531 / Ferran Nadeu

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust / Barcelona

No hi ha hagut sorpresa. La militància de Barcelona en Comú que ha votat –per internet– en la consulta interna oberta des d’ahir fins aquest divendres a les cinc de la tarda s’ha inclinat pel pacte que defensava la cúpula del partit, una aliança amb el PSC amb Ada Colau com a alcaldessa. Colau serà, doncs, investida aquest dissabte en un ple que començarà a les cinc de la tarda. Comptarà amb els 10 vots de BComú, amb els vuit del PSC i amb els sis del grup de Manuel Valls o només amb els tres, els dels regidors que no guarden obediència a Albert Rivera: el mateix Valls, Celestino Corbacho i Eva Parera. Sembla que més aviat seran aquests tres, atesa la pressió de Ciutadans sobre els altres. Potser un quart s’animi a emular-los.

En la consulta de BComú podien votar 9.949 inscrits i ho han fet 4.042. Un 40% de participació. El pacte amb el PSC ha rebut 2.887 vots, el 71,4%, i el pacte amb ERC, que comportava que Ernest Maragall fos l’alcalde, ha obtingut 1.155 vots, el 28,55%. Tret de canvis d’última hora, a hores d’ara més que inesperats, Colau serà alcaldessa de nou i fins al 2023, i repetirà amb el PSC com a soci. 

El tripartit perdut

La candidata dels comuns a la reelecció ha comentat aquest divendres els resultats de la consulta interna, que es va anunciar ahir, just abans que s’obrís la votació. “No és el pacte ni la investidura que hauríem volgut”, ha dit Colau, recordant que BComú apostava per un tripartit. Ha celebrat el resultat, del que ha remarcat que suposa un recolzament clar i un aval per optar a l’alcaldia. Ha elogiat la participació.

“Potser si ERC hagués consultat la seva militància sobre el tripartit ara no seríem aquí”

Ada Colau

“Ja no és una decisió d’un petit col·lectiu, sinó de milers de votants”. Ha de ser un alleujament considerable per a la cúpula, que ha invertit gairebé tres setmanes a emprendre l’incòmode viatge cap a una investidura marcada per Valls. Colau ha tornat a destacar que no han mantingut cap negociació amb ell.

L’alcaldable ha afirmat que no ha rebut cap proposta de Maragall per compartir l’alcaldia i ha considerat que el que perseguia el republicà al plantejar-la a última hora era “incidir en la consulta. Demano respecte per als processos interns. Potser si ERC hagués consultat la seva militància sobre el tripartit ara no seríem aquí”. 

Ara, toca fer govern de nou amb un soci que Colau ja va tenir i que va fer fora del govern. Les ferides semblen curades i l’alcaldessa es disposa a tancar el pacte amb els socialistes sense presses: hi ha un mes de termini per al ple que ha de fixar les atribucions de tots. D’entrada, l’alcaldessa firmarà aquest dissabte nomenaments quant a àrees i a districtes que correspondran només a Barcelona en Comú, una formalitat. 

“La investidura ha de portar a un govern paritari”, ha advertit Jaume Collboni al comentar, amb una satisfacció evident, els resultats de la consulta de BComú. Aquest govern, ha afegit, ha de mantenir “el respecte a la neutralitat institucional, al compliment de les lleis, de la Constitució, de l’Estatut i de la Carta de Barcelona”.

“El govern ha de ser paritari i respectar les lleis, la Constitució i l’Estatut”.

Jaume Collboni

El socialista ha parlat de “corresponsabilització en la distribució de competències” i quan ha sigut interrogat pel fet que Colau s’hagi proposat arribar a pactes amb ERC durant el mandat i que pugui contemplar l’opció d’ampliar el pacte de govern als republicans, ha declarat: “D’aquí ha de néixer un govern d’esquerres per a quatre anys, i això ha de quedar molt clar”. El govern respectarà la proporció de 10 a vuit regidors, el que suposa un canvi respecte de l’aliança del mandat anterior, en què BComú tenia 11 edils i el PSC, només quatre.

Notícies relacionades

El tercer grup

El que s’ha de veure, ja que tots dos sumen 18 regidors, és qui serà el seu soci quan tots dos necessitin els tres vots que els separen de la majoria absoluta. Els comuns donen per fet que, un cop passat l’enuig per veure’s fora de l’alcaldia tot i haver guanyat les eleccions, ERC s’obrirà a aliances. D’altres auguren que els republicans es tancaran en banda i obligaran Colau a dependre de Valls. Ella ha reiterat aquest divendres que intentaran acords de manera prioritària amb els socialistes i amb els republicans, tot i que parlaran amb tots els partits.