ELECCIONS MUNICIPALS

Valls vol que Barcelona sigui una "capital musical" i aculli els Grammy Llatins

L'alcaldable de Barcelona pel Canvi-Cs assegura que Colau i el procés han "asfixiat" la cultura

zentauroepp48183108 graf2170  barcelona  16 05 2019   el candidato de ciudadanos190516213921

zentauroepp48183108 graf2170 barcelona 16 05 2019 el candidato de ciudadanos190516213921 / Enric Fontcuberta

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’alcaldable de Barcelona pel Canvi–Ciutadans, Manuel Valls, ha presentat aquest dimecres les seves propostes sobre cultura per "recuperar" la capitalitat de la ciutat en aquest àmbit i ha llançat la seva pretensió d’acollir la cerimònia delsGrammy Llatins per "reforçar els vincles amb Llatinoamèrica" i donar empenta a l’oferta musical. El candidat ha destacat que la tradició musical és molt àmplia, "des de Serrat a Rosalía", i ha culpat Ada Colau i els independentistes de "perdre posicions". "Barcelona no ha tingut una política cultural en aquests últims anys i, en conseqüència, ha perdut posicions en relació amb altres ciutats espanyoles i europees, tant per la ineficàcia i la falta de voluntat política de l’ajuntament com pel context asfixiant del procés", ha censurat.

L’escriptora Núria Amat i el periodista Ramón de España han donat un reconeixement a Valls i han cridat a "esquivar el nacionalisme i el populisme" que fa de Barcelona una "ciutat provinciana" per potenciar, en canvi, "la figura com a districte federal fins a tenir una capital europea que va més enllà de Catalunya". "Fa l’efecte que el principal beneficiari del sistema autonòmic ha sigut Madrid mentre aquí fabriquen repúbliques inexistents", ha asseverat De España.

Valls també ha destacat una altra de les seves mesures estrella: la creació de la nova biblioteca provincial de Barcelona al palau número dos de la Fira, situat entre els carrers Paral·lel, Lleida i l’avinguda Ferrer i Guàrdia. Un espai d’uns 25.025 metres quadrats amb accés a la muntanya i en connexió amb la seva idea de teixir un eix cultural Montjuïc-Paral·lel. Valls pretén donar-li una "centralitat metropolitana" i posa de relleu la col·laboració publicoprivada per atendre el que considera una "deure històric" perquè "no hi ha cap altra capital europea sense una gran biblioteca a la ciutat". Ara bé, no ho podrà complir en aquest pròxim mandat perquè es tracta d’uns terrenys ocupats per la Fira que no tornen a estar disponibles fins al 2025 per contracte. També s’ha compromès a construir tres espais més destinats a l’estudi i la cultura als barris Font de la Guatlla, Sarrià i la Guineuta.

D’altra banda, ha proposat l’obertura d’una extensió del Museu del Prado al Pavelló Victòria Eugènia, que haurà de negociar amb el Govern espanyol i el Ministeri de Cultura, i acostar "a tots els ciutadans" la Fira d’abril.

Quant al parc de la Ciutadella, ha assegurat que busca incentivar els projectes d’investigació científica relacionats amb l’àmbit educatiu i impulsar una renovació del Zoo de Barcelona.

Ara bé, preguntat pels fons necessaris per dur a terme els seus anuncis, Valls no ha volgut donar detalls de pressupost destinat a cultura per "no entrar en aquesta competència i evitar que el pressupost sigui l’única manera de valorar una política cultural".

"L’alcalde del bilingüisme"

Notícies relacionades

De forma transversal, Valls ha exigit que el bilingüisme sigui entès com un "patrimoni cultural" i, per això, vol que sigui institucionalitzat i deixi de ser "utilitzat per crear un conflicte en la societat".

"La gent al carrer parla indistintament en català i castellà. L’idioma no pot ser una trinxera més. No vull declarar cap guerra. L’idioma ha d’unir i no dividir. Vull ser l’alcalde del bilingüisme", ha etzibat el candidat.