ELECCIONS MUNICIPALS

El PSOE acompanya Collboni amb la presència de Batet i Cruz

El candidat a l'alcaldia es presenta com l'única força d'esquerres capaç de frenar l'independentisme a Barcelona

Miquel Iceta afirma que les presidències del Congrés i el Senat són "un gest a Catalunya" i "un missatge a Espanya"

psc vid 19 132613 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La victòria dels socialistes en les eleccions generals de fa just tres setmanes està resultant un actiu important en les aspiracions del PSC de recuperar l’alcaldia de Barcelona, que va mantenir durant 32 anys i va perdre en fa vuit. Al candidat, Jaume Collboni, no només l’empenta la ressaca guanyadora del PSOE, sinó que la victòria de Pedro Sánchez li permet comptar amb imatges com la d’aquest diumenge: un acte electoral amb el recolzament de Meritxell Batet, Manuel Cruz i Miquel Iceta. O el que és el mateix, l’aspirant a president del Senat que el bloqueig dels independentistes va frenar, i la recepta amb què ha respost Pedro Sánchez: dos catalans proposats, els caps de llista del PSC al Congrés i al Senat com a màximes autoritats de la Cambra baixa i la Cambra alta. “Si no vols col, ¡dos plats!”, segons el primer secretari del PSC.

La d’avui era la primera vegada que apareixien junts, i la primera vegada que parlaven en públic fent tàndem. Tota una demostració del poder del PSC, que veu com el seu recolzament a Sánchez en hores baixes (el va secundar en la seva negativa d’abstenir-se en la investidura de Mariano Rajoy el 2016) i el seu bon paper en les generals (va obtenir 12 escons, només tres per darrere d’ERC amb 15) es veu recompensat amb dos dels seus candidats com la tercera i quarta autoritats de l’Estat, i recupera, així, el pes que va tenir anys anteriors en els governs de Felipe González. Ho ha recordat el més que segur futur president del Senat –el PSOE hi té majoria–, Manuel Cruz: “Han passat 146 anys des que hi va haver un president català”, amb referència a Laureano Figuerola, que no només va presidir la cambra sinó que també va ser creador de la pesseta. Figuerola era de Calaf i Cruz, de Barcelona, “del barri de Gràcia”, i de Barcelona és també Batet, així que el recolzament de tots dos al candidat a l’alcaldia de la ciutat estava més que justificat.

El llegat socialista

Encara que més justifica la seva presència que les eleccions estiguin “molt obertes” i que Collboni necessiti tot el recolzament del PSOE si vol quedar en primer lloc i que els seus potencials votants no exerceixin el vot dual. Així que el que he fet ha sigut apel·lar a tots “els barcelonins i barcelonines que el 28-A van sortir en bloc a votar socialista”. També a la resta, per descomptat, als decebuts amb Ada Colau i, sobretot, als progressistes no independentistes. De fet, el presentar-se com “l’única esquerra no independentista capaç de frenar un alcalde independentista” ha sigut un dels eixos de l’acte (i és un dels mantres de la campanya). “Ni per activa ni per passiva permetré que l’independentisme entri al govern de la ciutat o hi hagi un alcalde independentista. Colau sí”, ha assegurat Collboni, que ha recordat que l’objectiu del PSC és “recuperar el bon govern” municipal i tornar a la Barcelona de sempre. 

Notícies relacionades

I aquí, a la Barcelona de sempre, és on en cada míting, avui també, hi ha lloc per als exalcaldes socialistes (Narcís Serra, Pasqual Maragall, Joan Clos i Jordi Hereu) que van deixar la seva empremta en el canvi de Barcelona. “Hem viscut una història de transformació de la ciutat, una història d’èxit, vam col·locar Barcelona en la primera línia de les ciutats del món i volem que Barcelona torni a ser aquella Barcelona que van fer els alcaldes socialistes”. I com a contrapunt, espai per al “fracàs” de Colau: només 700 vivendes socials (per les 4.000 d’Hereu), un 22% d’augment en els petits delictes i 37 vagues de transport públic. “Per al 60% dels barcelonins, la ciutat és pitjor ara que fa quatre anys”.

"Mil tasses de convivència"

Amb tot, la negativa d’ERC i JxCat a nomenar Iceta senador ha ocupat la primera part de la trobada, que per alguna cosa han titulat l’acte ‘Barcelona, al Congrés. Barcelona, al Senat’. El primer secretari del PSC ha reconegut l’aposta de Pedro Sánchez de proposar Batet i Cruz. “No només és un gest a la societat catalana, que ha de saber que Espanya no és l’Espanya negra que alguns pinten, és també un missatge a Espanya: no tots els catalans som independentistes, de fet la majoria no ho som i molts volem la fraternitat dels pobles d’Espanya”, i ha advertit que el veto a la seva persona no suposa un veto al projecte socialista: “La nostra no és una cursa de cadires ni de persones, sinó d’idees”. Més enllà ha anat Batet amb referència al seu nomenament i al de Cruz: “Els socialistes han optat per dos plats, per tres, per quatre, per mil per defensar la convivència i la concòrdia”. També s’ha parlat molt de diàleg –“l’eina de la política és la paraula”–, però sempre dins de “les normes, dins de les regles de joc, dins de la Constitució i dins de la llei. No hi ha cap altra via que aquesta”. Paraula de la futura, tret de sorpreses d’última hora, presidenta del Congrés.