SEGONA ENQUESTA PREELECTORAL DEL GESOP

Enquesta eleccions municipals Barcelona: Maragall perd força i Colau retalla distàncies

ERC guanyaria amb 10 regidors, els mateixos o un més que Barcelona en Comú

Els republicans en sumarien només 15 amb JxCat i fins a 18 si la CUP accepta el trio

gesop20mayo

gesop20mayo

5
Es llegeix en minuts
Toni Sust

La previsió que els resultats de les eleccions municipals del 26 de maig seran molt ajustats no és cap novetat, però sembla que amb el pas dels dies aquest auguri es consolida. En lloc de destacar-se un guanyador en els comicis, els vaticinis apunten a un empat entre Ernest Maragall i Ada Colau o una victòria del primer per molt poc, la qual cosa suposa que en els últims dies el republicà ha perdut una mica de força i que l’alcaldessa li ha retallat distància. Ell segueix al davant. Això és el que es desprèn de la segona enquesta preelectoral del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO, que atorga un 21,5% dels vots i 10 regidors a ERC i un 20,4% dels sufragis i entre 10 i 9 regidors a Barcelona en Comú

Un resultat no molt diferent del de la primera enquesta electoral elaborada pel GESOP sobre les municipals, publicada fa dues setmanes, que donava entre 11 i 10 representants a ERC i entre 10 i 9 a BComú, i que augurava un 22,5% dels vots a Maragall i un 20% a Colau. Per tant, el republicà ha perdut un punt de diferència sobre l’alcaldessa en aquests 15 dies.

El PSC, tercer

En tercer lloc apareix el PSC, amb vuit regidors, quatre més dels que té en el mandat que conclou. Un augment considerable, el segon més gran després del d’ERC, que també doblaria els seus representants, però de cinc a 10. Els socialistes, que el 2011 van aconseguir 11 regidors i que el 2015 van caure fins als quatre, el seu pitjor resultat històric, semblen estar a prop d’obtenir vot antiindependentista, el que quadra amb l’aposta de rebuig del secessionisme que ha fet el seu alcaldable, Jaume Collboni, en aquesta campanya.

En els últims 15 dies, el PSC ha pujat del 16,6% dels vots que li atorgava l’anterior enquesta del GESOP a un 16,8% en la segona. Es diria que la tercera plaça és seva, en el sentit que el quart és bastant lluny. Es tracta de la candidatura de Manuel Valls, Barcelona pel Canvi-Ciutadans, que segons el sondeig tindrà entre cinc i sis regidors, amb un 12,8% dels vots. Una mica menys que en l’estudi de fa dues setmanes, que li augurava un 13,1%. En tot cas, un resultat que de confirmar-se suposaria un fiasco relatiu, si un recorda les expectatives creades mesos enrere en relació amb la candidatura de l’ex primer ministre francès.

Per sota de Valls quedaria JxCat, amb cinc edils, la meitat dels que va aconseguir el 2015. Sens dubte, un mal resultat tot i que és el que els sondejos preveuen fa mesos. 

Entra la CUP, cau el PP

Si a l’enquesta del passat 7 de maig, el PP vorejava l’entrada en el consistori, amb un 4,8% dels sufragis, en aquesta es queda fora. Sí que entraria, amb dos o tres regidors, la CUP, que d’un a un altre sondeig ha pujat d’un 4,6% a un 6,1% (el percentatge mínim per aconseguir representants és del 5% a les municipals). El PP, amb un 4,1%, i Barcelona és capital, la llista que encapçala Jordi Graupera, amb un 3,8%, no serien gaire lluny d’obtenir representació, però en quedarien fora.

Amb aquests resultats, la política d’aliances deixa oberts diversos escenarisUn pacte entre ERC i Barcelona en Comú resulta suficient per governar Barcelona sense perdre una votació, tot i que la suma no assoleix aquesta vegada en cap cas els 21 regidors de la majoria absoluta. Les dues candidatures, sempre segons el GESOP, sumarien 19 o 20 regidorsSuficient, a menys que l’oposició s’ajuntés en bloc, la qual cosa implicaria, per exemple, que el grup de Valls votés juntament amb la CUP i JxCat.

L’esquerra i l’independentisme

Un tripartit d’esquerra, que unís ERC amb BComú i el PSC tindria una àmplia majoria absolutade fins a 28 regidors, però és un govern en principi inviable: republicans i socialistes descarten pactes entre ells. D’altra banda, un pacte entre independentistes serviria, amb aquests resultats, per governar, però amb grans dificultats potencials en el dia a dia.

ERC i JxCat sumen 15 edils. Els mateixos que Colau atresorava durant l’any i mig que va tenir el PSC com a soci. I com es va poder veure, es tracta d’una xifra insuficient per governar sense comptar amb almenys un altre grup, si no són dos, per aprovar mesures en el ple municipal. Si la CUP se sumés a republicans i postconvergents, podrien sumar fins a 18 edils, que no és poc, però probablement no sigui suficient. BComú i el PSC també sumen 18 representants, i tot i que en cas d’empat el govern té vot de qualitat, i per tant guanyaria el trio secessionista, quedarien els regidors de Valls, que es presenta bàsicament per combatre l’independentisme, per la qual cosa és de suposar que no ajudaria a governar un tripartit format per ERC, JxCat i la CUP.

L’entesa constitucionalista, que ja no semblava tenir opcions de governar, perd manxa en aquesta enquesta, que a diferència de la de fa 15 dies no contempla l’entrada del PP: Valls i el PSC sumen 13 o 14 regidors, una xifra insuficient per a tot el que no sigui quedar-se junts a l’oposició.

Preferència i valoració

Notícies relacionades

Si en estimació de vot Colau ha retallat cert desavantatge amb Maragall en aquestes dues últimes setmanes, en preferència com a alcalde la tendència ha sigut la contrària. Colau es manté com la preferida, un 24,9% així ho manifesta, per sobre fins i tot del 24,5% de la primera enquesta preeelectoral del GESOP. Però Maragall creix més: fa 15 dies un 18,3% el preferia com a alcalde, ara és un 20,8%. Collboni segueix tercer, amb un 11,9%, per sobre del 8,9% del primer sondeig.

De fet tots guanyen en aquest apartat menys la número dos de JxCat, Elsa Artadi, que aconsegueix un 5,8%. En el primer sondeig es va preguntar per Joaquim Forn: un 7,8% el preferia com a alcalde. Gairebé 4 de cada 10 enquestats creuen que ERC guanyarà les municipals, i una quarta part, que ho farà Barcelona en Comú.