ELECCIONS MUNICIPALS

Collboni exigirà a la Generalitat l'obertura de 10 nous CAP

El candidat del PSC reclamarà un "pla de dignificació de l'assistència primària" i destinarà pressupost i esforç a lluitar contra la desigualtat sanitària entre barris

zentauroepp48137827 barcelona 13 05 2019  pol tica   jaume collboni presenta el 190513210806

zentauroepp48137827 barcelona 13 05 2019 pol tica jaume collboni presenta el 190513210806 / ALVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
Natàlia Farré
Natàlia Farré

Periodista

Especialista en art, patrimoni, arquitectura, urbanisme i Barcelona en tota la seva complexitat

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ajuntament de Barcelona no té competències en salut, ja que són de la Generalitat, però això no és obstacle perquè el consistori no vetlli pel benestar físic i mental dels seus ciutadans, segons el parer de Jaume Collboni. "No en tinc competència directa però tot el que passi a un barceloní, malgrat que no sigui de la meva competència, serà de la meva incumbència". Paraula del candidat a l’alcaldia pelPSC  manifestada durant la presentació del pla per a una Barcelona saludable que l’alcaldable ha desgranat aquest dilluns a les portes de l’Hospital Clínic abans de reunir-se amb el comitè d’empresa del centre sanitari. Així que, si arriba a l’alcaldia, Collboni promet augmentar en set milions (dels 19,5 actuals passar a 26,5) el pressupost destinat a la promoció i benestar de la salut dels barcelonins, i exigir a la Generalitat la dignificació i construcció de 10 nous centres d’atenció primària (CAP). 

L’objectiu és posar en marxa un pla transversal que inclogui totes les regidories, aquestes aportaran l’1% del seu pressupost, per incentivar l’activitat física, reduir la contaminació ambiental i acústica, escurçar les desigualtats entre barris, i atacar el problema de la vivenda i l’atur. Totes casuístiques que contribueixen a una vida més sana ("el 80% dels elements que fan que un ciutadà tingui una vida saludable no depenen del sistema sanitari, sinó de l’esport, la qualitat de l’aire i els serveis socials"), i elements que marquen la diferència pel que fa a salut als diversos districtes de la ciutat ("la salut té més relació amb el codi postal que amb el codi genètic"). Així que, per Collboni, “reduir la bretxa” que separa els barris de renda més alta amb els més humils és “fonamental”. No en va, al Raval l’esperança de vida és 6 anys menys que a Pedralbes, per exemple. 

Debat "estèril" 

Notícies relacionades

Quant a l’atenció sanitària directa, el candidat del PSC advoca per "demanar", durant els cent primers dies en el càrrec, al president de la Generalitat "un pla de dignificació de l’assistència primària". Això suposa per reobrir els centres d’urgències que es van tancar per les retallades econòmiques, com és el cas dels de la Guineueta, el carrer de Numància i el carrer de Rio de Janeiro. I construir un nou centre de salut mental a Gràcia, i CAP de nou encuny al Parc i la Llacuna, el Fort Pienc, la Barceloneta i el del Raval Nord.

Sobre aquest últim i la polèmica generada sobre la seva ubicació a la capella de la Misericòrdia (cedida prèviament pel consistori al Macba), culpa Ada Colau d’"irresponsable" al "confrontar l’accés a la cultura amb el dret a la salut". I dona per tancat l’”estèril” debat. 

Targeta rosa per als aturats de llarga durada

Aquest dilluns també hi ha hagut <strong>propostes de mobilitat</strong> per part del candidat socialista. Collboni ha enunciat que estendrà la Targeta rosa a tots els aturats de llarga durada (uns 25.000 dels 75.000 que hi ha a la ciutat, i la majoria amb problemes per accedir al món laboral). La tarifa permet l’ús del transport municipal de forma gratuïta o amb tarifa reduïda a majors de 60 anys o a qualsevol empadronat a Barcelona amb una discapacitat acreditada igual o superior al 33%.