PROTESTA DE CARRER

'Desnonament' a la Gran Via de Barcelona

Els activistes que van acampar durant hores contra l'elevat preu dels lloguers desconvoquen l'acció després del desallotjament de matinada

sindicat-de-llogaters

sindicat-de-llogaters

2
Es llegeix en minuts
Luis Benavides

La Gran Via de Barcelona es va convertir aquest cap de setmana en l’escenari d’una acció reivindicativa contral’elevat preu dels lloguers i contral’especulació immobiliària. Des de les vuit de la tarda fins a les quatre de la matinada, moment en què van ser desallotjades per Mossos d’Esquadra, un centenar de persones van acampar sobre l’asfalt amb tendes de campanya, cadires, butaques i matalassos. Els impulsors d’aquesta ocupació pacífica, inspirada en bona mesura en les concentracions dels taxistes en vaga, tenien previst allargar els actes fins a les set de la tarda de diumenge, però al migdia van decidir desconvocar la cita al veure la poca afluència.

El desallotjament de matinada, en el qual també van participar agents de la Guàrdia Urbana, es va produir quan la majoria dels concentrats estaven dormint. Abans havien realitzat una assemblea i havien participat en diferents activitats lúdiques. “Ja no només ens expulsen de casa i del barri, ara del carrer”, van tuitejar els impulsors d’aquesta acció, el col·lectiu Trae Tu Casa, que van comptar amb el recolzament d’altres moviments veïnals com el Sindicat de Llogaters.

Sortiran “una altra vegada”

“¿Ens volen fer fora una a una al carrer? Doncs sortirem alhora”, justificaven els ideòlegs de la iniciativa a la pàgina Quemastienequepasar.comQuemastienequepasar.com. En aquesta web es convidava la ciutadania a prendre els carrers amb mobles vells dissabte argumentant que el problema de la falta de vivenda assequible “no deixa d’empitjorar any rere any”. “Prenguem el carrer, el centre de la ciutat, allà on més visibles puguem ser. Porta la teva casa, passem la tarda i la nit juntes... I el que surti. Vine amb la bata, les sabatilles, les revistes, el sofà. Porta, sobretot, l’alegria que no ens poden arrabassar”, detallaven.

Notícies relacionades

Diumenge al migdia una vintena d’activistes van tornar a la Gran Via, però no van acampar. A la plaça de la Universitat van fer un vermut improvisat, amb un parell de truites de patates i barres de pa, i van esperar durant un parell d’hores a veure si arribaven reforços. “Hem anat a dormir molt tard i potser després ens tornem a ajuntar. ¿Ocupar la Gran Via una altra vegada? Ja veurem. Si ve molta gent, ho farem”, avançava una de les activistes, la Sílvia. Finalment van decidir posposar sine die les activitats programades: un monòleg, un concert, una tertúlia i dues assemblees. 

La Teresa, una de les portaveus de Trae tu Casa, va explicar que en la pròxima assemblea es decidiran els passos a seguir fins que les administracions donin “resposta a les tres exigències” plantejades dissabte a la tarda. O sigui: l’apropiació immediata de tots els pisos propietat de la banca i de fons immobiliaris, la reducció dels preus del lloguer en un 50% i que s’aturin tots els desnonaments. En aquesta línia, els organitzadors van advertir que això del cap de setmana ha estat “un primer avís”. “No tolerarem que especulin més amb les nostres vides. Es necessiten solucions radicals i estem disposades a tallar la Gran Via quan sigui necessari pel dret a la vivenda”.

Temes:

Desnonaments