ELECCIONS MUNICIPALS

JxCat trenca la treva independentista i ataca ERC

Artadi reclama a Maragall que no ajudi els que «amaguen la repressió»

Puigneró adverteix que facilitar l'elecció d'Iceta és «blanquejar el PSC»

zentauroepp48117649 elsa artadi190512130536

zentauroepp48117649 elsa artadi190512130536 / Bernat Vilaro

3
Es llegeix en minuts
Jose Rico

Ja va passar a la campanya de les recents eleccions generals que ERC i JxCat van començar tirant-se dards enverinats per després decretar una treva a mesura que s’acostaven les urnes. Els republicans es van emportar el primer assalt electoral i les enquestes els pronostiquen una sort idèntica el 26 de maig vinent. Els sondejos auguren també el mateix resultat discret als neoconvergents en la batalla de Barcelona. Resultat: la treva va saltar ahir pels aires amb una invectiva de l’alcaldable de facto de JxCat, Elsa Artadi, al candidat d’ERC, Ernest Maragall, líder per la mínima a les enquestes.

Curiosament, la crítica va arribar 48 hores després del fet objecte de la mateixa. Maragall va visitar divendres a la presó de Soto del Real els presos d’ERC i va lamentar després a Twitter no haver pogut veure també Joaquim Forn, com a “ciutadà empresonat”. Una definició que no va agradar a Artadi, que ahir li va recriminar no haver qualificat el cap de llista de JxCat de “pres polític”.

Sense esmentar explícitament Maragall, Artadi ha defensat que Forn és un “pres polític” i no un “ciutadà empresonat”, que considera que és tractar-lo com “si fos un delinqüent i visquéssim en un país normal”. I ha afegit una forta crítica a l’estratègia d’ERC: “Anem amb compte, que de tant eixamplar [la base independentista, com pretén Esquerra] no estiguem normalitzant coses que no són normals, i que de tant eixamplar i eixamplar, no estiguem eixamplant qui està amagant que hi ha repressió”, ha afirmat la candidata durant un acte de campanya al barri de Gràcia, juntament amb la dona de Forn.

Laura Masvidal, la dona de l’alcaldable de JxCat, ha advertit que el seu marit “té veu, i ni la Junta Electoral Central ni el Suprem la faran callar”. “Els que escullen són els ciutadans; l’alcalde serà Joaquim Forn si la gent el vota”, ha afegit, tot i que tot seguit ha puntualitzat que “allà on no arribi ell, arribarà el seu equip”, liderat per Artadi, que ja està previst que, en cas de victòria electoral, assumeixi l’alcaldia si no ho pot fer Forn per la seva situació processal.

Invectiva de Puigneró

La d’Artadi no va ser l’única pulla de JxCat a ERC en la tercera jornada de campanya. Des d’Amposta, on l’expresident Carles Puigdemont va participar a distància en un míting dels neoconvergents, va arribar un altre atac als republicans, tot i que aquest bastant més velat. El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, va defensar que Puigdemont continua encarnant avui “l’esperit de la victòria de l’1-O” mentre “d’altres es dediquen a blanquejar el PSC del 155 facilitant-li la presidència del Senat, com ja estem veient aquesta última setmana”.

Notícies relacionades

No va citar noms ni sigles, però el dard arriba 24 hores després que un company de Consell Executiu de Puigneró, el vicepresident Pere Aragonès (ERC), suggerís al líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, que visiti els polítics presos com a “gest a tenir molt en compte” de cara al ple del Parlament de dijous que votarà si el designa senador, tot i que va puntualitzar que no ho posava com a condició.

“JxCat, a diferència d’altres partits que volen blanquejar el PSC del 155, serem els de l’esperit de l’1-O i els de la no rendició”, va reblar Puigneró, en un missatge bastant més contundent que el del seu cap de files, Puigdemont, que en el seu discurs va defensar que hi haurà d’haver diàleg “sí o sí” amb el Govern central, però “amb vigilància i pressió des d’Europa”.