Arrels reclama prioritzar els espais de baixa exigència per a persones sense llar

Ferran Busquets lamenta que la problemàtica dels ciutadans sense llar "creix"

Reclama també als alcaldables modificar l'ordenança cívica, aplicar una visió social i fomentar la vivenda social

zentauroepp43632267 barcelona 06 06 2018  la fundacio arrels hace un censo y enc180606173234

zentauroepp43632267 barcelona 06 06 2018 la fundacio arrels hace un censo y enc180606173234 / ALBERT BERTRAN

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Ferran Busquets, director de la Fundació Arrels, ha presentat un paquet de reivindicacions als candidats a l’alcaldia de Barcelona de cara a les pròximes eleccions municipals a la capital catalana. Entre les quals, substituir els albergs per espais de "baixa exigència" en diversos punts de la ciutat, incrementar el parc de vivenda pública, modificar l’ordenança de civisme per evitar la criminalització de les persones que viuen al carrer i, finalment, substituir la intervenció policial per una actuació social. "La problemàtica creix", ha lamentat sobre l’evolució del fenomen de les persones que viuen al carrer. 

Busquets, quant a la vivenda social, ha lamentat que per a les persones que dormen al carrer només hi ha hagut 47 pisos en deu anys. I ha reivindicat el paper d’Arrels i de la “col·laboració amb les entitats privades”: “Som més àgils, tenim més capacitat d’arribar a la ciutadania”. "Les administracions han de millorar moltíssim la col·laboració entre entitats i administració", ha subratllat.

El responsable d’Arrels també ha criticat les operacions dirigides només als períodes de fred, recordant que en el 75% dels dies de l’any, les condicions meteorològiques no són adequades per viure al carrer.

Notícies relacionades

Busquets ha qualificat de "fracàs" l’existència encara de les 956 persones vivint al carrer –segons el recompte de l’any passat– respecte a les 634 del 2008, ha advertit que les últimes estimacions situen la xifra entorn d’unes mil persones. Per a tot això, Arrels ha publicat una guia anomenada ‘Viure al carrer a Barcelona’, que recull una sèrie de recomanacions per viure de la millor manera possible al carrer. "Ens vam adonar que les persones que viuen al carrer, ens agradi o no, hauran de passar una temporada bastant malament, perquè la vida al carrer és duríssima, sobrevivint, aquesta guia és un fracàs social, però és una eina perquè el seu temps al carrer sigui el més fàcil possible", ha lamentat.

El que es va exigir el 2015

Respecte a les exigències del 2015 d’Arrels, Busquets n’ha fet un repàs crític. Ha recordat que es van exigir ja llavors "espais de molt baixa exigència", una cosa que no s’ha aconseguit; també ha recordat que es va reclamar vivenda a preu assequible, resoldre la situació de persones en situació administrativa irregular, subratllar el ‘housing first’ (primer, la vivenda) i establir una visió metropolitana del fenomen.