PRESÈNCIA POLICIAL

La Guàrdia Urbana impedeix que els venedors il·legals s'instal·lin a la plaça Reial

Els restauradors havien denunciat l'augment exponencial de quincallers després del desallotjament de l'anomenat 'mercat de la misèria' de Glòries

video-plaza-reial / periodico

3
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

Els restauradors de la plaça Reial de Barcelona respiren alleujats. La presènciad’una patrulla de la Guàrdia Urbana ha evitat que s’instal·lessin venedors il·legals. Aquesta activitat il·legal havia crescut exponencialment en les últimes tres setmanes en aquest punt emblemàtic del Gòtic fins al punt de comprometre la mobilitat de les persones i sobretot la viabilitat dels negocis.  

“Si s’acaba instal·lant aquí el ‘mercat de la misèria’ no hi haurà activitat econòmica legal. Les terrasses es quedaran buides”, adverteix la gerent de l’Associació Amics i Comerciants Plaça Reial, Patricia Radovic, que agraeix al Districte la seva ràpida implicació. “Aquestes coses és millor atallar-les ràpid perquè després és més complicat”, afegeix. 

La setmana anterior van comptar unes 250 persones venent articles de segona mà, majoritàriament objectes trobats en contenidors d’escombraries, i aquest diumenge la seva presència ha sigut una cosa molt puntual. Quan van arribar els agents, a primera hora del matí, aquests manters van marxar amb la seva mercaderia.

En un primer moment, l’associació d’amics i comerciants de plaça Reial va relacionar l’augment del nombre de venedors il·legals aprofitant l’històric mercat dominical de segells i monedes amb el desallotjament del mercat il·legal de Glòries el mes de març passat.mercat il·legal de Glòries “Fins fa poc era un fenomen residual. Hi venien unes 20 persones, que pràcticament coneixíem, perquè eren sempre les mateixes. Arribaven molt aviat i marxaven sobre dos quarts de deu”, recorda Radovic, que considera que aquest espai no es pot permetre una degradació més gran. “Aquí ja tenim llauners i altres problemes”, afegeix, sense entrar en més detalls.

Fonts de l’ajuntament no veuen una relació de causa-efecte en el desallotjament de la plaça de Glòries i recorden que la venda d’objectes de segona mà al costat de l’històric del mercat de segells i monedes de la plaça Reial ja existia. Amb tot, les mateixes fonts municipals puntualitzen que “la Guàrdia Urbana sempre actua perquè es tracta d’una activitat econòmica il·legal i una ocupació de l’espai públic”. El nombre d’articles decomissats per la Guàrdia Urbana va en augment, asseguren, i aquesta dada desmenteix la presumpta màniga ampla de l’actual consistori amb aquests venedors il·legals.

Sobreocupació de l’espai públic

El mateix president de l’Associació Filatèlica i Numismàtica de la Plaça Reial de Barcelona, José Maria Ríos, va tenir problemes la setmana passada per instal·lar la seva taula.“Estàvem amuntegats. No ens podíem ni moure i, és clar, tampoc podíem vendre. Els vaig haver de demanar que s’apartessin, que fessin lloc”, recorda el president, que fins fa poc no sabia res del desallotjament de Glòries. “Visc a Castellbisbal i baixo cada diumenge per vendre a la fira. No entenia perquè creixia el nombre de venedors il·legals cada setmana”, assegura.

La història de la fira de segells i monedes de la plaça Reial de Barcelona es remunta al 1921. “Sempre hi han hagut quincallers a la plaça, que venien des de sabates utilitzades a flascons de colònia gairebé buides, a primera hora del matí a persones que buscaven gangues”, recorda Ríos, que agraeix que la Guàrdia Urbana hagi pres mesures per evitar que el nombre de quincallers continuï augmentant per l’“efecte crida”. 

Dispositiu permanent

El president de l’associació que organitza aquesta trobada de col·leccionistes vol evitar qualsevol tipus de desacord amb l’ajuntament, ja que recorda que la fira té una llicència en precari, però demana una presència permanent a la plaça, com la d’aquest diumenge. La setmana passada ja va comprovar com la presència puntual de la policia, que va dissoldre el mercat il·legal a cop de xiulet, només va servir perquè els venedors s’amaguessin als carrers veïns i tornessin a instal·lar-se quan els agents abandonaven la plaça. 

Notícies relacionades

Un dispositiu policial de saturació permanent, que a la pràctica suposa arribar primer per evitar que els venedors il·legals no puguin ni tan sols instal·lar-se, va acabar amb la venda del ‘top manta’ a la plaça de Catalunya el mes de febrer‘top manta’ a la plaça de Catalunya  passat i amb el ‘mercat de la misèria’ de la plaça de les Glòries unes setmanes després. En el segon cas, agents de la policia de barri i tècnics de serveis socials van fer prèviament una tasca informativa, a més de recollir informació sobre aquestes persones i oferir recursos municipals.

Radovic considera que “és una vergonya” que Barcelona tingui un mercat conegut com el ‘mercat de la misèria’. “L’ajuntament podria dignificar aquest tipus d’activitat habilitant un espai i potser demanant una quota d’un euro”, suggereix la gerent de l’associació d’amics i venedors de la plaça Reial, pensant en un presumpte greuge comparatiu amb les terrasses i la fira filatèlica i numismàtica, que “tenen els seus permisos en regla i paguen”. Això sí, la plaça Reial, subratlla la gerent, no és el lloc adequat.