Els comerciants lamenten que les mesures contra el 'top manta' arribin «tan tard»

Demanen que el pla integral que liderarà l'ajuntament al Portal de la Pau tingui continuïtat postelectoral i sigui ferm

top-manta

top-manta

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Qualsevol acció és necessària o benvinguda, però “arriba tard”, es queixa el sector del comerç barceloní després de l’anunci d’una ofensiva contra la pràctica del ‘top manta’ enquistada al litoral. L’anunci de l’ajuntament, que liderarà un pla integral per combatre’n la presència al front marítim –com va avançar ahir EL PERIÓDICO–, ha sigut rebut ambretrets i suspicàcies, en tant que els comerciants es temen que es quedi en una mera acció “electoralista”. En qualsevol cas, en els últims diess’aprecien més batudesde la Guàrdia Urbana i policia portuària per frenar aquest fenomen social, opinen a la zona.

L’operatiu dissenyat des del consistori amb la complicitat d’altres cossos policials busca seguir el model que ja es va provar amb èxit fa unes setmanesa l’intercanviador ferroviari de la plaça de Catalunya, on de moment la venda il·legal ambulant ha desaparegut gràcies a la presència de seguretat preventiva. Policia de cossos públics (els primers dies intensivament i cada vegada més espaiadament) juntament amb vigilants de Renfe i TMB (amb presència multiplicada) prenen posicions des de primera hora per evitar que s’hi estableixin les mantes.

És la mateixa estratègia dissenyada per al litoral, tot i que amb la implicació de la policia del port, ja confirmada, i la negociació per integrar-hi els Mossos en marxa. L’extensió del ‘top manta’ hi és tan àmplia que l’operatiu s’anirà desenvolupant per trams, segons l’espai públic es vagi alliberant, com van explicar a aquest diari els comissionats de Seguretat i d’Economia Social, Amadeu Recasens i Álvaro Porro, respectivament.

Suspicàcies i dubtes

Després de conèixer la notícia, el president de Barcelona Oberta, que uneix els eixos comercials més cèntrics i turístics de la ciutat, ha lamentat “haver trigat tant” a afrontar aquesta problemàtica de convivència a la via pública. “Fa molts mesos que estem asfixiats i demanant solucions. Que arribin ara just amb les eleccions és una presa de pèl”, opina l’empresari. “És oportunisme descarat”, argumenta, davant dels problemes de diàleg sobre aquest tema que han tingut amb el govern municipal d’Ada Colau durant tot aquest mandat.

Com ja va fer ahir des d’aquestes pàgines Fermín Villar, president de laPlataforma d’Afectats pel Top Manta, Jené insisteix que qualsevol mesura ha d’anar molt més enllà dels comicis. I dubta que es resolgui el problema “perquè no hi ha full de ruta, sinó improvisació”, opina.

Notícies relacionades

Des delMercat Colomde brocanters, al costat del Portal de la Pau, la primera zona on s’erradicaran les mantes, Héctor Izuel, el seu president, expressa la mateixa opinió. “Arriba bastant més tard de l’esperat. No hi havia voluntat política per actuar, i ara la intenció és mediàtica. El que està clar és que les actuacions s’han de mantenir en el temps”, opina. La seva facturació ha baixat d’un 30 a un 50%, es queixa. 

Aquest cap de setmana, com els dies anteriors, la major presència d’agents a la zona ja ha frenat una mica l’afluència de manters, asseguren els operadors, al tram més pròxim a Colom. No obstant, l’ajuntament afirma que es tracta d’operacions rutinàries i que encara no ha iniciat més pressió.