conflicte urbà

L'ofensiva contra el 'top manta' a la plaça de Catalunya trasllada més pressió al Portal de la Pau

Els artesans de la zona reclamen el desallotjament urgent a la Policia Nacional per motius de "seguretat"

manteros / periodico

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

El dispositiu especial per erradicar la venda ambulant a l’intercanviador de Rodalies a la plaça Catalunya ha funcionat, per fi, en aquesta zona, però ha propulsat desenes i desenes de venedors de 'top manta' a la recerca de voreres on intentar vendre la seva mercaderia. Un dels espais que més ho estan patint és l’entorn del Portal de la Pau, on el mercat d’artesans instal·lat a pocs metres del monument a Colom fa 25 anys, ha reclamat avui dimecres en un comunicat a la Policia Nacional i la Guàrdia Civil que intervinguin i desallotgin aquesta activitat il·legal.

Fa molts mesos que el perímetre portuari és epicentre de la venda de 'top manta' a Barcelona, especialment concentrada al passeig de Joan de Borbó, tal com ha denunciat en infinitat d’ocasions la Plataforma d’Afectats pel 'Top manta', que aglutina a nombroses associacions de comerciants. Però la seva extensió pel passeig de Colom ha anat creixent amb el temps i s’ha disparat ara amb l’aparició de manters que ja no poden col·locar la seva mercaderia al subsol de la plaça de Catalunya.

"En aquesta època de l’any no és normal que hi hagi centenars de venedors irregulars a la zona, a nosaltres ens han deixat aïllats, els compradors no poden arribar a les nostres botigues per aquesta competència deslleial", es queixa a aquest diari Héctor Guillermo Izuel, president del Mercat de Colom.

"Un polvorí"

"El Portal de la Pau és un polvorí. L’organització que mou els fils del 'top manta' s’ha apropiat de l’espai públic", i això fa que el marge de l’impacte econòmic sobre la seva activitat comercial és un "greu problema de seguretat" per als passejants de la zona. 

El col·lectiu, una vintena d’artesans, lamenta que la policia portuària no tingui "prou efectius" i "preparació" per afrontar aquest volum de venda il·legal, mentre que "els mossos continuen sense prestar la seva col·laboració", segons "diu reiteradament l’ajuntament", i la Guàrdia Urbana ha demostrat "incapacitat" per combatre-la. 

Notícies relacionades

Amb aquests arguments, en una nota difosa aquesta tarda demanen a l’alcaldessa Colau que sol·liciti la intervenció del CNP i la Guàrdia Civil per afrontar una situació "enquistada des de fa un any" agreujada ara pels arribats d’altres zones.

Una batuda de la Guàrdia Urbana dissabte passat –tal com van recollir en un vídeo– "es va veure frustrada davant l’agressivitat" d’alguns venedors, que "van fer batre en retirada" els agents, diuen. I addueixen que les "estampides humanes" van acabar amb uns quants turistes a terra i resulten "perilloses" per als vianants.