CONFLICTE PATRIMONIAL

Veïns del Raval ocupen la capella de la Misericòrdia i exigeixen instal·lar-hi el CAP

«No volem ser còmplices d'una desgràcia", clamen els manifestants

zentauroepp47438647 capella misericordia190321120902

zentauroepp47438647 capella misericordia190321120902

2
Es llegeix en minuts
Alba Jaumandreu

Veïns del Raval han ocupat aquest dijous la capella de la Misericòrdia per exigir que aquest espai aculli el nou CAP Raval Nord, després que l’oposició a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es negués en la comissió d’Economia i Hisenda a extingir la concessió prevista per a l’ampliació del Macba. 

La intenció d’ocupar la capella la tenien clara des de dimarts passat, tot i que continuaven amb la recerca del recolzament total dels veïns, a més d’inspeccionar i revisar si tenien prou condicions per poder ser dins del recinte fins a, com a mínim, divendres que ve.

La proposta del govern municipal va comptar en la comissió d’Economia i Hisenda d’aquest dimarts amb els vots a favor de BComú i la CUP, els vots en contra del PDECat, Cs, el PSC, el PP i el regidor no adscrit Joan Josep Puigcorbé, i l’abstenció d’ERC, en un debat en què es va criticar que s’enfrontés salut i cultura.

Iñaki García, representant de la plataforma Raval Nord: "Hem de treure el debat dels despatxos i de la foscor. És un projecte amb llum per al veïns i els treballadors del CAP". A més, afirma que poques coses més els queden per fer, i que si no els donen alguna solució no sortiran fins que no hi hagi un acord en garanties.

Sota el lema 'La solidaritat és la nostra millor arma', asseguren que els han tocat l’orgull i la dignitat. "No entenem per què una institució com el Macba ha de passar per sobre dels ciutadans i veïns del Raval", denuncia García.

Els veïns reclamen el CAP des de fa molts mesos, "massa". "La guerra entre el departament d’Economia i el de Salut ens fa venir més ganes de lluitar pels nostres drets", afirma el portaveu.

"Entenem que no és gratuït, però tampoc és tan difícil arribar a un acord pel bé dels veïns del barri", afegeix García que assegura que no es rendiran i no pararan fins a aconseguir-ho.

Garantir la seguretat

Les treballadores del CAP, que s’han unit també a l’ocupació, denuncien la falta de seguretat que pateixen treballant a l’interior del centre, així com la dels pacients. "No podem garantir la seguretat delsmalalts i els seus acompanyants. Vulnera els seus drets", afirma Núria Villanueva adjunta a direcció Raval Nord.

"No volem ser responsables d’una desgràcia. Som professionals i la nostra obligació és atendre els pacients, i fer-ho d’una manera segura", denuncia Antonia Raya, infermera del CAP i membre de la plataforma, i afegeix "estem vulnerant el nostre codi deontològic".

Notícies relacionades

Les infermeres ens plantem cansades que no ens facin cas. "Els residents que venen a formar-se ens han obert els ulls", explica la infermera, que assegura que quan fa dècades que treballes en aquestes condicions ho normalitzes, però que no és normal que ni les cadires de rodes puguin accedir a tot arreu del centre mèdic.

Tant els veïns com l’equip mèdic asseguren que no és un caprici, que és una necessitat i sobretot és una qüestió de drets bàsics i de justícia social. "Per als treballadors i els veïns. Per tot el Raval", culmina la infermera.