URBANISME

Sant Joan Despí expropiarà dos blocs de vivendes inacabades

La promoció de luxe iniciada el 2008 es convertirà en 115 pisos de protecció oficial

ealos46951485 sant joan despi 13 02 2019 el ayuntamiento construira 150 vi190213192004

ealos46951485 sant joan despi 13 02 2019 el ayuntamiento construira 150 vi190213192004 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

L’Ajuntament de Sant Joan Despíexpropiarà dos edificis de pisos de luxe inacabats, en la confluència de l’avinguda de Barcelona i el carrer de la Fontsanta,per convertir-los en 115 vivendes de protecció oficial. Per fer-ho s’hauran d’invertir 6,5 milions d’euros més el pressupost necessari per finalitzar les vivendes i modificar el Pla General Metropolità (PGM), un primer pas que ja té el suport de tots els grups polítics municipals després d’haver sigut aprovat ahir per unanimitat en el ple de l’ajuntament. Completar la tramitació urbanística més executar les obres necessàries suposaran encara dos anys més.

Les estructures buides dels dos edificis, de set i nou plantes respectivament, inicialment projectats com a oficines i vivendes de luxe i iniciats l’any 2008, podrien acollir pisos accessibles en règim de lloguer, però també de compra, tot i que aquest detall encara és objecte d’estudi per part del consistori. “Calculem que el cost dels terrenys és de 6,5 milions d’euros. Es tracta d’una operació important per a un ajuntament petit com el nostre, però volem que sigui una operació equilibrada i al servei de la gent amb problemes d’accés a la vivenda, de maner que podríem destinar la majoria a la venda”, ha explicat l’alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda.

Les dues estructures, que l’ajuntament ha comprovat que estan en bon estat i es podran aprofitar per a la construcció de vivendes, "formen part del paisatge urbà no desitjat de Sant Joan Despí", segons ha explicat Poveda, que ha recordat que les obres en aquests edificis fa més d’una dècada que estan paralitzades i que l’ajuntament va haver de fer-se càrrec de la retirada de la grua, un element que abandonat suposava un perill important per a la població en cas de forts vents. "Durant tot aquest temps, dues persones han mort en aquests edificis, una de manera voluntària, i la falta d’interès ha sigut demostrada i reiterada per part dels propietaris", ha afegit.

Notícies relacionades

Abans d’arribar a aquesta decisió, s’han mantingut negociacions durant diversos anys amb els propietaris (actualment, la Sareb, en un 58%, i dos titulars més), però finalment s’ha optat per l’expropiació, explica Poveda, "davant la falta de vivenda accessible per a la ciutadania i l’actitud de la propietat, que ha desatès les seves responsabilitats".

Poveda ha destacat que en pocs anys, Sant Joan Despí, sense tenir les competències, tindrà 400 vivendes protegides per destinar-les a la venda i al lloguer.