BARCELONEJANT

¿Qui recorda Coyote Dax?

Aquí et cauria un llamp a sobre si taral·leges 'No rompas más'. Fa anys que el 'line dance' (ball en línia) va deixar de seguir els passos de Coyote Dax. Mig miler de ballarins s'han reunit a Sants

zentauroepp46650311 barceloneando line dance190122215356

zentauroepp46650311 barceloneando line dance190122215356

4
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

Obres la porta i et queda la mateixa cara que als de Podem al parlar d’Errejón. ¿Però què...? No veies tanta gent ballant el mateix des dels temps deLa Macarena. Hi deu haver 500 persones. ElsMossosen calcularien 1.500 de tant com es mouen. Mitjana d’edat: 50-60 anys. Aquí hi ha el Juan, amb 80. Però cada vegada que comença a sonar una cançó, corren a la pista amb la devoció dels 15 anys. Se’ls veu més desinhibits que Rajoy ballant en un casament. “Podem estarcinc horesballant coreografies diferents”, et deixen anar amb el to rutinari de Beyoncé. Se’n deuen saber 200, calculen. Sembla una discoteca. “Però aquí ningú et ve a molestar”, diu, rient, una ballarina que passa dels 60.

Centre cívic Cotxeres de Sants. Diumenge hi havia quedada de line dance. Així s’anomenen aquestsballs en líniamultitudinaris. Si ho tecleges a Google, apareixeran milions d’entrades: escoles, vídeos, tutorials. Avís a principiants: et caurà un llamp a sobre si taral·leges a cau d’orella No rompas más mi pobre corazón. Si preguntes per Coyote Dax, et miraran com faria Casado si li preguntessin per Soraya Sáenz de Santamaría. “Ui, això ja no ho ballem. Ho anomenem el bàsic”.   

"És una manera  de ballar sense necessitat de parella", diuen els aficionats 

“El meu marit diu que vaig a una secta”,diu rient la Mireia. “Com més balles, més enganxa”. No, no es veuen gaires marits al voltant. “Jo m’hi vaig apuntar perquè a totes les classes de ball em demanaven parella”, diu la Neus. D’això fa cinc anys. “És una manera de ballar sense acompanyant”, repeteixen les ballarines. “Cada setmana hi ha esdeveniments”.

MARTÍ FRADERA

¿Però què és elline dance? “És un mètode de ball que utilitza coreografies conegudes internacionalment”, resumeixEnric Nonell, l’organitzador d’aquesta trobada. “Sóncoreografies curtes: duren 32, 64 temps, una frase musical d’una cançó, i es repeteix diverses vegades en diferents orientacions”. 

“Pots utilitzar qualsevol estil de música" 

Enric Nonell, 44 anys, va començar a ballar en línia molt abans que a Coyote Dax li trenquessin el cor. Balla el que li posis: lindy hop, salsa, vals, fins i tot ha sigut professor de hip-hop. “Pots utilitzar qualsevol estil de música per ballar line dances”, garanteix. Les seves alumnes l’agafen el coll per aconseguir ‘selfies’ amb ímpetu de fan. Una de les seves coreografies –el Mambocon– es balla d’aquí a Corea.

Qualsevol pot coreografiarline dance. Els balls es donen a conèixer –amb els passos detallats– a través de webs especialitzades, com www.copperknob.co.ukwww.linedancerweb.com o aquí, www.linedance.cat. Es popularitzen en esdeveniments on conviden els coreògrafs, apunta l’Enric. “N’hi ha de molt coneguts que es dediquen a això”.

Fa cinc anys que és una especialitat de la Federació Espanyola de Ball Esportiu

Profes en línia, es diu l’esdeveniment d’avui.És la segona vegada que es reuneixen a Barcelona professors deline dancei “entusiastes”, com els anomena l’Enric. El juliol del 2017 es van ajuntar 20 professors i 315 entusiastes. Diumenge n’eren 60 + 450. Un terç del total de ballarins de Barcelona, calculaIlu Muñoz, jutge nacional deline dancede la Federació Espanyola de Ball Esportiu(FEBD). Fa cinc anys que és una de les seves especialitats. L’any passat es van federar 40 ballarins a Catalunya, 100 a tot Espanya. “Hi ha classes a pràcticament tots els barris de Barcelona”, diu la Ilu.  

“Tot això ha crescut molt”, assegura l’Enric. “Va començar als EUA amb el disc line –la Fiebre del sábado noche de Travolta als 70–. Als 80 va arribar la febre del country i els balls en línia van passar a portar gorra i botes. La polseguera encara es manté.

MARTÍ FRADERA

Es veu molta gent amb tarannà de vaquer. “Nosaltres fem només country”, diu traient pit la Susana a l’estil deClint Eastwoodentre un grupet amb gorres i botes de ‘western’. És l’associacióCountry Ocata. Només la Susana té a casa set barrets i cinc parells de botes. “S’ha de tenir una memòria d’elefant”, diu, esbufegant. En una sessió, poden ballar 50 cançons, calculen. “És un exercici molt bo: mental i físic”, afegeix la Guadalupe. “Molt addictiu. Cada setmana estàs pendent de les coreografies que surten”. I et treuen el boli per apuntar un nom a la teva llibreta: David Villellas. “El millor coreògraf que hi ha el tenim aquí”, diuen. És qui ha popularitzat el country “catalan style”.

MARTÍ FRADERA

¿Algun truc? “Posa’t al mig, perquè sempre tinguis algú davant”, t’aconsella la Rosa, professora del Ripollès. Un bàsic per aprendre és Go Cat Go. Deixaràs d’assemblar-te a Chiquito després de tot just un minut. Hi ha coreografies molt fàcils, sí, però també de nivell competició.   

Notícies relacionades

Baixa la mitjana d’edat de la trobadaAriadna Corbí: 26 anys. Balla des dels 4. Porta grups a esdeveniments a Anglaterra una vegada al mes. Ella fa “un estil diferent”: New Line. “Hi habraços –detalla–, no hi ha barreres”. Algunes coreos semblen tretes d’un xou de Rihanna.

¿Els beneficis? “És un repte constant –constata l’Enric–. És un gran treball dememòria, decoordinació”. “I et socialitzes”, afegeixÀngels Guix, companya d’escenaris des de fa 21 anys. “Ballant això –diu, rient– no envelleixes”.

Temes:

Barcelonejant