Nou servei

El dentista de Colau passa el primer tràmit entre dures crítiques de l'oposició

El ple del març determinarà si el servei odontològic municipal prospera

ERC i el PSC carreguen contra la mesura per oportunista però no la fan caure ara per ara

zentauroepp46490562 dentista servei municipal bertran190115103937

zentauroepp46490562 dentista servei municipal bertran190115103937

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust

El dentista públic d’Ada Colauafrontava aquest dimarts la seva primera visita, el primer tràmit. La Comissió de Drets Socials havia d’avalar la proposta del consistori de posar a disposició d’unes 36.000 persones cada any un servei odontològic municipal amb preus reduïts, fins a un 40%. L’oposició va carregar contra la proposta quan es va donar a conèixer, la setmana passada, perquè la va considerar populista. Per entrar en vigor, la mesura ha de ser aprovada en el ple de març. Per arribar al ple, superar la votació de la comissió. I això ja ha passat. Barcelona en Comú, ERC, el PSC, la CUP i els dos regidors no adscrits hi han votat a favor i el PDECat, Ciutadans i el PP, en contra. Per tant, el tema arribarà al ple.

El dentista de Colau ha arribat a la reunió com qualsevol pacient arriba a una consulta: incòmode, una mica acollonit, amb sensació de desemparament. I li ha passat allò que de vegades s’agraeix: li han ajornat el suplici per a una nova visita. Té hora per a la sessió plenària del març.

Populisme, electoralisme

La comissionada de Salut, Gemma Tarafa, ha presentat la proposta després de recordar que ja es va obrir un servei per a persones sense recursos. Però ha parlat poc i ha preferit esperar a les diatribes de l’oposició. Pel PDECat, Mercè Homs ha parlat de proposta “populista” i ha denunciat: “Mentida”. Ha afirmat que no s’ha tingut en compte l’oposició i ha recordat que l’Escola d’Odontòlegs ha criticat la iniciativa. “Una vegada més s’enganya la ciutadania. La mesura és inviable i insostenible”, ha lamentat Homs, que ha remarcat que els càlculs de la proposta s’han fet amb tarifes del 2014. Si es vol incloure el 12% de gent que no va al dentista, ha afegit, s’ha d’establir una tarifació social. En suma, el PDECat hi està en contra.

Millorar la iniciativa

Marilén Barceló, de Ciutadans, s’ha mostrat crítica en termes similars als d’Homs i ha retret a Tarafa que li assegurés, dies enrere, que el col·legi professional estava a favor de la iniciativa. “No haurien d’haver presentat aquesta proposta sense consens amb l’escola i sense haver dit la veritat a l’oposició”. Montse Benedí, presidenta del grup d’ERC, tampoc ha comprat la idea, tot i que s’ha mostrat menys bel·ligerant. Ha apreciat “falta d’informació” sobre com i on funcionaria el servei, i ha demanat que es treballi amb temps. S’ha mostrat sorpresa que s’incloguin les extraccions, cobertes pel sistema de salut públic. “Ens demanen que prenguem decisions en dos dies que no hauríem de prendre”. ERC, ha dit, vota a favor que el dentista passi el primer tràmit i en el ple ja es veurà.

La socialista Carmen Andrés ha començat remarcant que el servei no obriria les portes fins al 2020, per tant, no és clar qui governarà llavors, i ha qüestionat els detalls del projecte. Però, com Benedí, ha anunciat el vot a favor per guanyar temps i intentar millorar la iniciativa. “La finalitat és clarament electoral, però nosaltres volem que ho compleixin”. “¿Per què l’odontologia, sí, i no altres serveis com els de les malalties minoritàries?”, ha afegit.

El preu del dentista

Notícies relacionades

El popular Javier Mulleras ha donat per bo que s’intenti oferir un servei de dentista més barat, però ha negat que la proposta de Colau el faci possible. “Per una raó molt senzilla: perquè quatre dentistes no poden atendre 1,6 milions de persones. Perquè vostès ho diuen, només cobriran un 0,7% de la demanda que hi ha a Barcelona. ¿Per què presenten això? Perquè busquen el titular fàcil, llançar una bomba de demagògia. Intenten tapar el fracàs de la seva gestió. Per a això utilitzen els dentistes i els barcelonins. És un gran engany”. Mulleras ha demanat la retirada de l’expedient.

I en contrast amb la resta de grups, la CUP sí que ha elogiat la proposta. Ho ha fet la regidora Maria Rovira, que ha considerat que cal incloure l’odontologia en la seva integritat en la sanitat pública. “Enteníem que la mesura s’aprovaria, però a l’escoltar les intervencions no ho tenim clar”.  Certament, tot apunta que en la segona visita faran mal al dentista de l’alcaldessa.

L’oposició permet el desbloqueig de Palo Alto

Amb el vot favorable d’ERC i el PSC, a més del de Barcelona en Comú i el del regidor no adscrit Juanjo Puigcorbé <strong>s’ha desbloquejat, en aparença amb rumb ja estable, el futur de Palo Alto. </strong>La comissió d’Economia debatia aquest dimarts l’aprovació inicial de les condicions per treure a concurs el complex. El ple ha d’avalar aquestes condicions: un 55% del complex serà de gestió municipal i el període de concessió serà de 10 anys més cinc de prorrogables. ERC ha justificat el seu canvi de posició –en anteriors votacions s’havia abstingut– per la participació del teixit associatiu al recinte fabril, mentre el regidor del PP Javier Mulleras denunciava que res ha canviat. El PP i Ciutadans hi han votat en contra, i han assegurat que no hi ha hagut canvis significatius en el projecte respecte a com estava fa un mes que justifiquin un canvi de vot. La CUP i el PDECat s’han abstingut.