URGENT

Desallotjats els manters del vestíbul de l'estació de plaça de Catalunya de Barcelona

L'operació conjunta de Mossos i Guàrdia Urbana ha desplaçat els venedors de la superfície però també els ha impedit instal·lar-se a l'intercanviador subterrani

zentauroepp46473391 manteros190108171345

zentauroepp46473391 manteros190108171345 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Luis Benavides

Una operació conjunta de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra ha desallotjat aquesta tarda els venedors del ‘top manta’ instal·lats a la plaça de Catalunya. Efectius dels dos cossos els han fet aixecar els seus llocs de venda però en aquesta ocasió, a diferència del que ha passat durant les últimes festes, també han impedit que es traslladessin al vestíbul de l’intercanviador ferroviari subterrani.

Els agents han fet una batuda a peu de carrer, com les que han fet de forma esporàdica les últimes setmanes, però la presència de sis agents dels dos cossos policials ha dissuadit els manters de seguir amb la seva activitat al subsol. La major part d’ells han abandonat la plaça, i amb prou feines una dotzena han baixat a les andanes del metro, on segueixen en espera de veure si es retira l’operatiu policial.

Operatiu avortat

L’Ajuntament i la Generalitat, en resposta a les repetides alertes de Renfe sobre el problema greu de seguretat, en cas de ser necessària una evacuació, que suposa la presència d’un nombrós mercat ambulant manter als accessos a Rodalies, es van comprometre a aplicar un operatiu per erradicar-lo definitivament, amb ocupacions de l’entorn de tota la plaça des de primera hora del matí per impedir l’accés als venedors tant a la superfície com al subsol. No obstant, la necessitat de destinar efectius a les necessitats de l’alerta antiterrorista dels últims dies, més els dubtes entre Mossos i Guàrdia Urbana sobre les competències en el transport públic subterrani, va fer suspendre l’operatiu.

Venedors desallotjats de la plaça, a l’espera en una andana del metro. / LUIS BENAVIDES

Notícies relacionades

Durant les festes únicament es van desenvolupar, com és habitual en qualsevol moment, de fet, operacions definides pels cossos policials com de “pasturatge”: batudes amb efectius a peu i motoritzats que provoquen la fugida dels venedors al subsol, on continuen la venda col·lapsant el vestíbul, per tornar a la superfície quan es retira la presència policial.

No obstant, segons fonts de Renfe, ocasionalment, una vegada al mes, també es desplacen efectius policials que eviten, durant unes hores, la utilització de les instal·lacions ferroviàries. Aquestes han sigut, de moment, les característiques de l’operació policial d’aquest dimarts, tot i que en aquesta ocasió s’han produït confiscacions de gènere (915 objectes confiscats, la majoria bosses i cinturons) i denúncies per venda ambulant (21), cosa que no es produeix en tots els casos. Tot i que dues hores després d’iniciada la batuda es mantenia la presència policial, amb tres vehicles dels Mossos al costat muntanya de la plaça i un de la Guàrdia Urbana i un altre dels Mossos (el dispositiu antiterrorista habitual de les últimes setmanes) a la zona de Canaletes.

Temes:

Top manta