SUBSTÀNCIA PERILLOSA

Cinc treballadors de TMB, afectats per l'amiant

Els casos s'han detectat en les anàlisis de l'empresa als seus empleats

L'empresa assegura que manté programes de detecció i prevenció

zentauroepp45578343 metro amianto190108112309

zentauroepp45578343 metro amianto190108112309

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Cinc treballadors de TMB estan afectats per l’amiant al metro i les seves instal·lacions, segons ha avançat 'Nació Digital’ i ha confirmat l’agència ACN. Es tracta de casos coneguts a finals del desembre passat, després de les anàlisis que TMB està practicant als seus treballadors.

Segons fonts sindicals, són empleats que fa bastants anys que són a la companyia i que ara es veuran obligats a fer revisions mèdiques cada any, ja sigui mitjançant un TAC o una radiografia, malgrat que les radiogradies avisen que no són tan "eficaces".

Els representants dels treballadors han denunciat que l’any 2000 s’assegurés que no hi havia restes d’amiant a les instal·lacions de TMB i que, per tant, no s’adoptessin mesures preventives, mentre que la companyia manté que està dins del registre d’empreses amb amiant des del 1987 i que sempre "actua en conseqüència" des del primer moment.

Així mateix, l’empresa especifica que "ara no es té la mateixa informació que fa 20 anys" i a mesura que s’han anat coneixent casos "s’han anat adoptant plens de prevenció i mesures de protecció de manera compartida".

TMB ha assenyalat que està previst que almenys 800 treballadors se sotmetin a revisions mèdiques després que se’n convoquessin inicialment 180. Dels més de 800, encara han de passar les proves uns 200, cosa que encara podria fer augmentar el nombre d’afectats, ja que, a més, les revisions es podrien ampliar a altres col·lectius de TMB.

Seguiment a la Vall d’Hebron

Notícies relacionades

El servei de pneumologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron fa posteriorment una valoració més detallada i fan els seguiments dels casos confirmats, en virtut d’un acord amb TMB. Tot i així, els treballadors poden continuar fent vida normal i continuar treballant. 

A més, hi ha un comitè de seguiment que es reuneix de manera ordinària cada mes i actualitza la informació sobre els casos. La tomografia axial computeritzada d’alta resolució, explica TMB, permet descartar o detectar patologies, i el més habitual d’entre les no malignes són les plaques pleurals. De fet, entre el 3% i el 14% en poden tenir. Segons l’empresa, aquestes plaques són sempre asimptomàtiques, no tenen repercussió sobre la funció respiratòria i no incrementen el risc de tenir càncer.