El final d'un matrimoni, origen del tiroteig de Nou Barris

Quatre membres d'una família ferits de bala, dos d'ells, d'extrema gravetat

Els Mossos han identificat quatre sospitosos a Sant Adrià Besòs

tiroteo-tur-de-la-peira-sin-audio / periodico

4
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Un pistoler ha atacatquatre persones al barri de Can Peguera, Nou Barris (Barcelona), aquest dilluns a les 10.30 hores del matí. N’ha feritdos d'extrema gravetat. La imatge d'un individu armat obrint foc contra ciutadans en ple carrer ha bloquejat els veïns, que han assistit a l'esclat de violència incapaços d'assimilar-ho i, hores més tard, després de digerir-ho, han sigut presa de la por que això es repeteixi.  

“Havia sortit a passejar amb la meva neta i he vist com s’aturava un cotxe vermell al costat de dos homes que estaven drets a la vorera... i els disparaven”, arribava a relatar una dona que tartamudejava si prenia consciència que una d’aquelles bales podria haver sigut per a la petita amb qui feia un volt. No era una possibilitat tan remota. Els quatre ferits són membres de lamateixa família: un pare, dos dels seus fills i una neta. La menor té només una rascada provocada, precisament, per un projectil rebotat. Després de l'atac, l'agressor ha emprès la fugida. 

El final de la seqüència del tiroteig ha sigut captat per un telèfon mòbil. La gravació mostra un individu disparant contra un cotxe que fuig i, a pocs metres, sobre la vorera, dos homes zigzaguejant que intenten aguantar l’equilibri, abraçats. Un d’ells, no obstant, finalment cau desplomat a terra. Després de la seva caiguda, també es rendeix el seu company. Tots dos, ferits de bala, pare i fill, són també els que s’enfronten a una recuperació més incerta. Un ha rebut un tret a l'estómac, l'altre, al cap. Qui penja d’un fil més feble és el primer d’ells, el pare de la família, el Pedro.

Pastor evangelista 

El Pedro és un pastor evangelista d'una església del Bon Pastor, un home d'uns seixanta anys conegut en la comunitat gitana, i estimat. Fonts policials expliquen que el tiroteig ha sigut el desenllaç d'una discussió familiar prèvia –entre dues famílies emparentades, per a més indicis– començada dins de la casa del pastor. Però ha acabat al carrer, a trets. Després dels trets, l'agressor, en companyia d'altres familiars, han muntat en un Citroën de color vermell i han fugit del lloc. Els parents del Pedro, entre crits, l’han pujat a ell i al seu fill en un Mercedes de color negre i els han traslladat a l'Hospital Vall d’Hebron. Quan les ambulàncies del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) han arribat al lloc, ja no hi havia ningú. 

La policia local de Sant Adrià de Besòs va detenir instants després del tiroteig quatre ocupants que circulaven en un Citroën vermell. A punta de pistola, un dels agents municipals els ha fet baixar del vehicle i els ha escorcollat. Durant la inspecció no ha aparegut cap pistola. Encara que sí alguns ganivets. Segons subratllen oficialment els Mossos, que s'han fet càrrec dels quatre homes, aquests han sigut identificats però no han quedat detinguts. De moment. La investigació segueix en marxa.

Mesures de seguretat a Vall d'Hebron

Els Mossos van desplegar un dispositiu de seguretat a l’hospital de la Vall d’Hebron per protegir els familiars del Pedro desplaçats al centre sanitari i, també, per contenir qualsevol aldarull derivat del seu nerviosisme. Al tancament d’aquesta edició, només corria perill la vida del pare.

El veí que viu just davant del Pedro el descriu com "un bon home" i explica que "té sis fills i diversos nets". Tot el que sap del seu passat és que “havia treballat en mercats ambulants”. Els Mossos han escorcollat el domicili del Pedro i no l'han trobat remogut ni ha aparegut tampoc cap rastre de droga. 

Notícies relacionades

Fonts consultades per aquest diari van explicar que les dues famílies, la dels presumptes agressors i la del Pedro, estan unides per un matrimoni que recentment va acabar en divorci. La ruptura sentimental entre un dels fills del Pedro i la filla d'una altra família, resident a la Mina (Sant Adrià de Besòs) i en el barri del Verdum (Barcelona), va elevar una tensió que ha florit aquest matí als carrers de Can Peguera, un nucli de cases unifamiliars d'una sola planta, icòniques a Nou Barris, construïdes per a obrers a començaments del segle passat al costat del Turó de la Peira.    

La llei gitana

Segons la llei gitana, de transmissió oral, "un mort es paga amb un altre mort". Les alarmes dels Mossos d'Esquadra i de la Guàrdia Urbana enceses aquesta nit i pendents de l'estat de salut del Pedro. Si mor, convindrà activar els antiavalots ARRO i la Brigada Mòbil per evitar qualsevol temptació de venjança. La mateixa llei, una tradició vinculada a les arrels nòmades del poble gitano, dicta també que, per facilitar la convivència entre clans, els parents de l’assassí han de fugir per no ofendre els de la víctima. Per això, tampoc no està descartat que el tiroteig de Can Peguera acabi en un altre èxode com el desencadenat després de l'assassinat del Port Olímpic el gener del 2016, que va forçar el desterrament de 500 veïns.

Temes:

Tirotejos