COOPERACIÓ INTERNACIONAL

Alumnes catalans preparen un disc benèfic per construir una escola en Kènia

El projecte escolar 'Musicaula. Missió Kenya' uneix músics locals i escoles

La iniciativa necessita recaptar uns 60.000 euros només per al material d'obra

zentauroepp45980744 barcelona 21 11 2018 taller musical con ni os escuela nou pa181121150933

zentauroepp45980744 barcelona 21 11 2018 taller musical con ni os escuela nou pa181121150933 / juan camilo moreno

2
Es llegeix en minuts
Luis Benavides
Luis Benavides

Periodista

ver +

“A través de la música construïm aules”. Sota aquest lema, cinc entitats de la ciutat de Barcelona relacionades amb l’economia col·laborativa i la cooperació internacional han unit forces per aixecar una nova escola pública a Kithunthi, Kenya. “Membres de l’associació d’arquitectes Base A Arquitectes Tècnics sense Fronteres, una oenagé vinculada a la UPC, ja van ser allà el passat mes de maig a través de Regina Peter Mbithi, original de Kithunthi i membre de l’associació Wendano Wa. Van estudiar la possibilitat de millorar l’escola del poble, que estava en un estat insalubre, amb esquerdes i floridura, i ens van contactar”, recorda Victor Jiménez, enginyer de projectes culturals de BitLab.

‘Musicaula. Missió Kenya’, un ambiciós projecte escolar en què també hi participa Escola de Rock, comptarà amb una vintena de centres educatius d’infantil i primària de l’àrea metropolitana de Barcelona. “Hem dissenyat projectes d’innovació pedagògica en cinc escoles, que treballarem durant tot el curs, i en la resta farem accions més puntuals com concerts benèfics”, puntualitza el coordinador, que destaca la transversalitat del projecte. “Els permet treballar competències acadèmiques com la música, la plàstica, la literatura i la tecnologia amb una mirada social,” afegeix.

L’escola de Kinthunthi, Kenya / arquitectes tècnics sense fronteres - base a

Per finançar la construcció del nou centre educatiu, un equipament central per a aquesta petita població a 60 quilòmetres de Nairobi, ja que també acull una escola de lectoescriptura per a dones, sala de reunions i gimnàs, els impulsors del projecte organitzaran una campanya de micromecenatge escolar a través de Goteo.org, una plataforma que només admet projectes amb retorn social. Necessiten com a mínim 60.000 euros només per al material de construcció bàsic.

Disc solidari

Una de les recompenses de la campanya serà un disc amb 10 cançons inèdites en què hauran participat alumnes i artistes locals des de la composició fins a la gravació, el disseny de l’art del disc i la producció del concert de presentació –que està programat el pròxim 19 de maig del 2019 a la Sala Apolo. Així, la banda gracienca Alma de Boquerón, per exemple, prepara una cançó amb l’ajuda dels alumnes de 1r d’ESO del Nou Patufet (Bruniquer, 25).Nou Patufet (Bruniquer, 25). “Els nens de Kithunthi van proposar el tema del reciclatge als del Nou Patufet, que han escrit una lletra genial. Nosaltres l’adaptarem i posarem el ‘ventilador’ rumber”, explica Jordi Nacenta, pare de dos alumnes de l’escola cooperativa i cantant i guitarra de Alma de Boquerón, una banda amb tres discos en el seu historial i que presentarà el seu quart treball el pròxim 2 de desembre al Centre Artesà Tradicionàrius. 

Notícies relacionades

Laia Pantinat, professora de música de Nou Patufet, assegura que  ‘Musicaula. Missió Kènia’ permet als alumnes aprendre “d’una manera molt més vivencial” i amb “una motivació extra” al poder veure el resultat de la seva feina. “Els vídeos de l’escola de Kithunthi també hi han ajudat molt. Aquí treballem molt el tema dels drets de la infància i saben que anar a l’escola és un dret fonamental”, afegeix Pantinat.

Aquest diumenge, 25 de novembre, l’escola acollirà una primera acció oberta als pares i mares de l’alumnat i veïns en general amb tallers literaris i plàstics i els concerts d’Alma de Boquerón i Jordi Lanuza amb la participació d’alguns alumnes.