reivindicació veïnal

Barcelona desafecta 51 vivendes de la Font de la Guatlla

L'enclavament de Sants-Montjuïc estava condemnat pel pla general metropolità del 76

zentauroepp40515261 barcelona 12 10 2017 passejada per la font de la guatlla amb171014161240

zentauroepp40515261 barcelona 12 10 2017 passejada per la font de la guatlla amb171014161240 / ALVARO MONGE

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat inicialment una modificació del pla general metropolità que permet desafectar –i per tant legalitzar i garantir-ne la supervivència– de 51 vivendes situades al barri de la Font de la Guatlla (Sants-Montjuïc), a la muntanya de Montjuïc, fins ara amenaçades d’expropiació, ja que es trobaven en una zona verda.

Els veïns que es quedaven a la zona havien reivindicat llargament la mesura que ara arriba.

El consistori ha informat en una nota de premsa que la modificació ha sigut aprovada inicialment en l’última Comissió d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament, i ara entra en període d’exposició pública abans de ser ratificada novament en el ple i posteriorment aprovada a la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona, dependent de la Generalitat.

El pla metropolità de 1976 i una posterior modificació del 2004 estipulaven que l’espai on s’alcen aquestes vivendes era zona verda, per la qual cosa fa uns deu anys van començar a produir-se les primeres expropiacions i demolicions de cases.

Les 51 que encara queden dretes i que ara han sigut desafectades estan situades al’espai comprès entre els carrers Dàlia, Guatlla i Chopin.

La modificació del pla pretén reordenar una zona total de 17.401 metres quadrats on es troben les 51 cases situades en l’àrea del Turó, que passen a ser vivendes protegides i on els seus propietaris mantenen la titularitat i podran deixar-les als seus hereus. No obstant, el consistori manté el dret de tempteig d’aquests immobles, per evitar-ne l’especulació immobiliària.

Noves construccions

En aquesta mateixa zona, el pla preveu així mateix la construcció d’un edifici nou amb 15 pisos de protecció oficiali d’un altre destinat a equipaments municipals.

Notícies relacionades

A l’àrea de Sant Ferriol, al mateix barri, la modificació del pla permetrà que es mantinguin les cases existents, de dos pisos, i el passatge, mentre que a les vivendes de la zona de la Font de la Guatlla es podran dur a terme remodelacions per garantir-ne les condicions d’habitabilitat i accessibilitat.

A més de garantir la continuïtat del veïnat, la modificació del pla general metropolità permetrà conservar el paisatge i la memòria del barri.