MIRANT CARTELLS

Gràcia, territori xamànic (i holístic)

Fa tres anys que un guionista recopila en el compte de Twitter @barridegrillats la cartelleria que omple el barri més autoconscient de Barcelona

jcarbo45765813 grillats181105182628

jcarbo45765813 grillats181105182628 / null

4
Es llegeix en minuts
Ernest Alós
Ernest Alós

Coordinador d'Opinió y Participació

Especialista en Escric, quan puc, sobre literatura fantàstica i de ciència ficció, ornitologia, llengua, fotografia o Barcelona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

“Vaig venir a viure aquí l’any 2002. Passejant el meu fill amb el cotxet perquè s’adormís, donant voltes sense allunyar-me de casa, en 20 minuts no sé els cartells d’aquests vaig veure: en vaig fotografiar quatre o cinc, l’hi vaig explicar a la meva dona i em va dir: ‘És que vivim a un barri de grillats’”. I d’aquesta experiència aquí va néixer, fa tres anys, el compte de Twitter @barridegrillats, barri de sonats, autodefinit com un “àlbum holístic, autoconscient, transpersonal i kàrmic”. Allí col·lecciona cartells de mil i una pràctiques que veu anunciades per parets i comerços del seu barri. De vegades hi inclou comentaris irònics. De vegades n’hi ha prou de reproduir un fragment de text. “Descobreix el teu sistema familiar intern des de la perspectiva xamànica de la dolça medicina de la dansa del sol”; “Ioga tradicional: deixa de pensar, comença a viure”; “Viatge fotogràfic al teu cor salvatge (...) viatge iniciàtic fotogràfic que t’ofereix l’oportunitat a través d’un treball d’apoderament de connectar amb la dona que ets”.... Parlem de la Vila de Gràcia.

Jordi és guionista i prefereix quedar en l’anonimat: vol continuar fent sense pressió les seves fotos mentre compra un tomàquet a una botiga bio o pren una infusió en un bar encara més rebio, sense que tingui especial militància en la cosa. Cert, el fenomen s’ha estès, però Gràcia, diu, “és l’epicentre, la zona zero”, que va viure fa 15 anys la transició “d’un barri d’okupes i rastaflautes a un barri de hipsters”. Els calius de l’hipisme del segle passat no els coneix. “Però aquí sempre ha vingut gent a la recerca d’una cosa més alternativa”, conclou.

“Gent molt tronada”

Jordi prefereix transitar el terreny de la ironia, no el de la denúncia. Hi ha de tot, des de “gent molt tronada” (aquella trobada amb extraterrestres, amb assistència d’aliens a la sala, però als quals no es podria veure perquè eren allà mateix, però en una dimensió paral·lela) i “coses que fan una mica de por” (els cartells de curanderos i vudú no els penja) a teràpies acceptades en el camp de la psicoteràpia, el ioga més tradicional o pràctiques amb marca registrada. “Val la pena llegir Eudald Espluga, que vincula aquest món al del’emprenedoria i el coaching empresarial,”aconsella.

Ell es queda amb el grafisme dels cartells. “Els tres còdols blancs mai fallen. O dones fent actituds més o menys acrobàtiques davant del mar, o els dissenys misticopsicodèlics...” I el seu llenguatge. “Ja sé que qüestionen les farmacèutiques, però no entenc que també qüestionin l’autoritat de la RAE i l’IEC: estan molt mal escrits”.

Perruqueria conscient

¿I l’oferta? “Tots prometen benestar i felicitat, aconseguir l’autoconsciència, i mirades holístiques al teu interior; sembla que no n’hi hagi prou amb pintar, fer teatre o cantar, cosa que ja té virtuts creatives, relaxants i de socialització. S’ha de fer de manera conscient. Hi ha perruqueria conscient, gimnàstica conscient, ceràmica conscient, clown conscient, biodansa, teatre terapèutic... No sé, quan jugo a bàsquet amb els pares de l’escola –fa broma– em relaxo, no veig la necessitat de fer bàsquet conscient i parar a reflexionar per què hem fet una cistella”.

“També hi ha moltes ofertes de cap de setmana per descobrir el teu interior al Montseny o al Solsonès, com si no el poguessis trobar a Pallejà, quan a la muntanya jo em fixaria en els arbres, no en el meu interior”, afegeix. Gairebé mai hi ha preus, sinó “aportacions”. Més eufemismes: els monitors o terapeutes ara són “facilitadors”. I al cap dels anys va identificant noves modes:  i “tot i que la pràctica totalitat estan obertament dirigits a dones”, ara apareixen cursos “específicament dedicats a la paternitat” (com un enigmàtic ‘Néixer a pare’).

Notícies relacionades

L’antologia, del naïf o el recargolat (porta 1.185 tuits), és desbordant. “Classes de càbala formativa impartides per J. R. Ramsés Paxaro Selah”; “Retir de dones: recol·lectar feminitat”; “Taller de Tarot Físic. Teatre amb arquetips. Tarot evolutiu”; “Psicoteràpia autoestima: només existeix un Amor per sempre: l’Amor Propi”; “Ioga amb Kilt”; “Psicodansa integrativa”; “Concert meditatiu canalització amb el bol alquímic or-robí i bany de gong i bols tibetans”; “Lectura de registres akàshiks”; “Taller de constel·lacions xamàniques i de l’esperit”; “Taller de meditació 7 deesses”, “Donar-se a llum. Teatre de l’úter workshop”; “Respiració holotròpica”.     

Sol a l’anus: probablement, fake

Amb tot, potser no hi ha cap cartell tan insuperable com un d’origen desconegut que li van enviar al compte. “No abandonis el teu anus en la foscor. Obert a la infinita energia de la llum. El lloc més sensible del teu cos rep la llum en la seva forma més pura i potent. Només 30 segons de llum solar al teu anus et permet absorbir més energia vital que un dia sencer al sol utilitzant la teva roba i/o xal d’oració”. I una fotografia d’una dona en una actitud més aviat forçada però que li permet un òptim nivell d’insolació. ¿És fake “Sí, aquest crec que és fake”, admet. El problema és que, comparant-lo amb altres cartells penjats a Gràcia, hi ha tan, tan poca diferència...