govern municipal

Barcelona aprova la multiconsulta per al pròxim mandat

El ple tira endavant la iniciativa que permetrà preguntar sobre el canvi de nom de la plaça d'Antonio López i sobre la gestió de l'aigua de la ciutat

Bcomú, ERC, la CUP i Puigcorbé voten a favor, el PP i Ciutadans en contra i el PSC i el PDECat s'abstenen

fcasals45625114 plenari bertran181026101503

fcasals45625114 plenari bertran181026101503

2
Es llegeix en minuts
Alba Jaumandreu

Hi haurà multiconsulta a Barcelona, però en el pròxim mandat. El ple de l’ajuntament ha aprovat aquest divendres amb 19 vots a favor, 8 en contra i 14 abstencions fer les dues primeres consultes presentades: el canvi de nom de la plaça d’Antonio López i la gestió del’aigua  de la ciutat.

Desprésd’un any de l’aprovació del reglament de participació ciutadana, que permet als ciutadans presentar iniciatives per portar-les a una consulta, la mesura ha tirat endavant. Barcelona en Comú, ERC i la CUP, a més del regidor no adscrit Juanjo Puigcorbé, han recolzat la iniciativa, que havia naufragat en el ple de l’abril.

L’alcaldessa Colau ha remarcat que, tot i que l’aprovació arribi tard, almenys ha arribat. I va afegir: "És cert que ha patit un retard per culpa d’una multinacional arrogant que es pensava que pagant milions d’euros guanyaria, però no, avui ha guanyat Barcelona”. El missatge anava directament a Aigües de Barcelona, a qui acusa de pressionar perquè no se celebrés la consulta.

Crítiques de l’oposició

El PDECat han qualificat la gestió de Colau com a fracàs també en aquest àmbit. Els demòcrates, que s’han abstingut en la votació, han recordat a l’alcaldessa que va impulsar les consultes sense estar aprovada, afegint que han jugat amb els sentiments dels ciutadans.

Ciutadans ha parlat de malbaratament, al·legant que gastar-se un milió d’euros per decidir sobre un servei púbic, i el canvi de nom d’una plaça és malgastar els diners de mala manera.

El PP: "un nyap"

Per la seva part el Partit Popular ha sigut rotund en la seva decisió "Consultes si però no així. Vostès han convertit la seva obligació política en un nyap".

Tant ERC com la CUP hi han votat a favor, tot i que han criticat la gestió del govern municipal.

Abstenció socialista

Per la seva part, el PSC s’ha abstingut i ha acusat el govern de l’ajuntament de no tenir coratge de complir les seves obligacions. “¿Per què s’amaga darrere d’una consulta senyora Colau? ¿No té voluntat política, coratge o és que té por?”, han afirmat els socialistes, que han qualificat la mesura de “pedaç”.

El reglament

El reglament de participació ciutadana accepta que els ciutadans puguin presentar iniciatives i propostes per fer una consulta de participació. En aquest sentit la proposta ha d’estar avalada per un mínim de firmes per poder presentar-se al ple.

Notícies relacionades

Pel que respecta a les votacions, el reglament de participació ciutadana diu que els partits polítics no hi poden votar en contra en el ple, tret que la pregunta proposada vagi en contra l’ordenament jurídic. També diu que se celebraria una consulta anual, excepte els sis mesos abans de les eleccions municipals.

Acollint-se al reglament, les dues primeres multiconsultes acceptades en el ple es portaran a terme en el següent mandat, sigui quin sigui el govern de la ciutat. Si no fos així, la ciutadania podria presentar un recurs per la via contenciosa administrativa.