POLÈMICA PRESSUPOSTÀRIA

L'Ajuntament de Barcelona reconeix "contenció" en la despesa social

La tinenta d'alcalde Laia Ortiz afirma que no es pot parlar de reducció ja que la inversió ha incrementat en un 50%

laiaortiz

laiaortiz

4
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

La tinenta d’alcalde de Drets Socials de Barcelona, Laia Ortiz, ha reconegutque s’han posat en marxa“mesures de contenció per poder arribar a finals d’any” en serveis socialscom l’atenció domiciliària, que ha “experimentat un increment exponencial” per la persistència de la crisi i la “falta de compromís” d’altres administracions. Ortiz ha remarcat que no es pot parlar de retallades quan la inversió social tornarà a ser rècord el 2018, amb un pressupost de l’Institut Municipal de Serveis Socials que ha passat aquest mandat de 95 a 230 milions d’euros. No obstant, la tinenta d’alcalde no ha donat resposta a les reclamacions de l’oposició que especifiqués quines han sigut aquestes mesures de contenció, per quin import i en quins serveis concrets.

“Hem d’adoptar mesures de contenció. No de retallar a zero, sinó de contenció d’alguns serveis. Però Barcelona igualment invertirà xifres rècord aquest 2018 en inversió social”, ha dit en una sessió extraordinària de la Comissió de Drets Socials, convocada a petició del PSC amb recolzament d’ERC perquè el Govern municipal respongués a les denúncies de treballadors de l’àrea sobre el fet que s’han donat instruccions de no concedir nous ajuts familiars, escolars, d’alimentació, salut i transport i retallar el servei d’atenció domiciliària i el d’acollida a urgències socials.

Ortiz ha insistit que no es pot parlar de retallades, tot i que sí que han d’impulsar mesures “de contenció i de sostenibilitat en la prescripció del servei, perquè Barcelona no pot assumir el que no fan ni aporten altres administracions” i no pot tancar l’any amb dèficit. L’oposició ha denunciat reiteradament que la previsió d’ingressos superiors als reals ha fet que l’Ajuntament de Barcelona hagi emprès retallades en inversions i despeses ordinàries per quadrar el tancament del pressupost del 2018, una cosa que el Govern municipal ha negat també una vegada i una altra. 

“No existeix aquest compromís de la resta d’administracions, i això passa factura a Barcelona i especialment a les classes populars”, i per això s’han de prendre mesures per arribar a final d’any, perquè legalment no es pot registrar dèficit municipal i perquè el pressupost no és infinit, ha dit.

Per a ella, la situació parteix d’una “paràlisi institucional” en altres administracions, que no han exercit les seves competències en aquest àmbit, per la qual cosa les ha assumit per complet l’ajuntament, que ha d’impulsar ara aquestes mesures de contenció per garantir la sostenibilitat dels serveis –com el d’atenció domiciliària–.

Ortiz ha destacat la importància d’aprovar els pressupostos en totes les administracions competents perquè funcionin: “Tots els grups polítics han de treballar perquè hi hagi Pressupostos de l’Estat i la Generalitat perquè acabin amb el deute que tenen amb Barcelona”.

Ha afirmat que s’ha compartit amb treballadors socials quina és la situació i que hi haurà “instruccions concretes sobre prescripcions del servei d’atenció domiciliària per assolir el nivell de sostenibilitat que es requereix, en un servei que l’ajuntament assumeix en un grau superior que deuria segons les seves competències”.

Els treballadors socials i els desnonaments

Els sindicats representatius dels treballadors dels serveis municipals no només van informar fa uns dies de l’existència d’instruccions verbals per contenir la concessió de nous ajuts per mantenir l’equilibri del pressupost al final de l’any, sinó que van protestar per la seva presència en les comitives judicials dels desnonaments. Alguns d’ells han irromput durant el transcurs de la comissió per expressar les seves queixes.

Laia Ortiz ha anunciat que aquesta pràctica s’abandonarà.  Segons la seva opinió, l’actual protocol de desnonament “no té cap tipus de sentit”, perquè “els treballadors socials no han d’estar atenent precisament una comitiva judicial o els Mossos d’Esquadra”. “Hem demanat una reunió a la consellera de Justícia i ja he parlat amb la jutge degana per dir-li que els treballadors socials no poden fer aquest paper, i que no ho farem més”, ha explicat Ortiz davant de la comissió municipal de Drets Socials. Laia Ortiz ha remarcat que “els treballadors socials estan per prevenir els desnonaments abans, per treballar amb les famílies abans o per trobar solucions després, però no per acompanyar en un desallotjament els Mosso d’Esquadra”.

Crítiques de l’oposició

Carmen Andrés (PSC) ha destacat que han sigut els treballadors els que han alertat d’aquesta situació, que “afecta la gent corrent, tant que li agrada a l’alcaldessa parlar de la gent corrent”, i Montserrat Benedí (ERC) ha defensat que l’oposició és responsable i que no són els grups els que parlen de retallades, sinó els sindicats.

Notícies relacionades

Des del PDECat, Maite Fandos ha acusat el Govern municipal de jugar amb els números –segons ella, asseguren haver incrementat despesa social quan el que han fet ha sigut moure partides de diverses àrees; i Marilén Barceló (Cs) ha avisat que, si s’ha produït aquest increment de pressupost, no l’han sabut gestionar.

Alberto Villagrasa (PP) ha opinat que l’executiu municipal juga amb les paraules per negar retallades i que a algú no li surten els números; i Maria Rovira (CUP) ha dit que grups municipals utilitzen la pobresa i la desigualtat com a arma llancívola, com una “oposició ‘cutre’”.