producte cancerigen

Els riscos per a la salut de l'amiant

Les fibres soltes d'asbest poden causar càncer de pulmó, mesotelioma o asbestosi

zentauroepp15163992 barcelona 11 02 2011   reportaje nocturno del mantenimiento 181016193514

zentauroepp15163992 barcelona 11 02 2011 reportaje nocturno del mantenimiento 181016193514

1
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

L’amiant  (o asbest) és un dels components del fibrociment, un material de construcció que es var utilitzar massivament durant dècades com a aïllant de la calor i del foc, sobretot (tot i que no exclusivament) en edificis. Malgrat que a la Unió Europea (UE) està prohibit des del 2000,prohibit des del 2000, encara trobem amiant en teulades, rajoles, productes de ciment, eines d’automoció (l’embragatge o els frens), materials ferroviaris, en vestits ignífugs de pilots o bombers, objectes de construcció naval, reparació i desballestament de vaixells, en la siderúrgia o en el sector elèctric (com les centrals tèrmiques i nuclears). Només aquells materials molt degradats poden suposar un perill real per a la salut.

Els riscos derivats d’aquest producte estan produïts per la inhalació de les fibres: les de mida més petita són les que arriben a les vies aèries inferiors. S’ha demostrat que les fibres soltes d’amiant que arriben als pulmons poden causar malalties greus, com càncer de pulmó, mesotelioma (tumor de pleura l’única causa coneguda del qual és l’amiant) o asbestosi (un tipus de fibrosi pulmonar).

Notícies relacionades

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), l’amiant és el responsable cada any de més de 100.000 morts a tot el món. Víctimes com extreballadors dels centres industrials on es manipulava aquest material cancerigen sense cap tipus de protecció, però també familiars seus que van estar en contacte amb les fibres (per exemple, dones que rentaven la roba de feina del marit) o veïns que vivien a prop d’un focus de producció.

Al maig va morir el primer malalt reconegut d’amiant del metro de Madrid: un extreballador que va estar durant anys en contacte amb les fibres d’asbest de diverses peces dels trens.

Temes:

Amiant