projecte controvertit

Els 'pisos rusc' desafien Colau amb imminents obertures

Els seus promotors ultimen tres inauguracions a fets consumats a Barcelona, per a fins a un centenar de residents

Els impulsors mostren una vivenda pilot de 150 metres quadrats que L'Hospitalet clausura per falta de permís

zentauroepp45357420 pisos colmena181006190038 / ngel Garc a

zentauroepp45357420 pisos colmena181006190038
zentauroepp45357426 pisos colmena181006190050
zentauroepp45357423 pisos colmena181006190000

/

5
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

Com si del pis pilot d’un edifici de nova construcció es tractés, la primera 'vivenda rusc' vivenda ruscde mostra ha aixecat aquest dissabte la persiana amb els seus ja famosos llits-habitacle, mobiliari tot just sortit d’Ikea i espais comuns a punt a L’Hospitalet. Però l’exhibició, que en aquella primera jornada era limitada i no era oberta al públic, ha sigut fugaç perquè la Guàrdia Urbana ha precintat al migdia l’espai per temes administratius, mentre l’alcaldessa Núria Marín clamava via tuit que en el municipi els ruscos no tenen "cabuda" alhora que defensava l’accés a la "vivenda per a tothom". Un pols que ja es va viure en un altre intent a Barcelona fa uns dies i que s’aguditzarà en les pròximes setmanes perquè els seus promotors ultimen tres obertures a fets consumats. Clients, a 200 euros al mes, no els falten, mentre creix la polèmica i el debat sobre això.

La irrupció del projecte dels ruscos, que a l’agost va avançar en exclusiva EL PERIÓDICO, segueix fent coïssor. Els seus instigadors les plantegen com una solució enginyosa i "social" al problema que viu la capital catalana (segons les últimes dades difoses l’agost passat pel Govern el preu mitjà d’un contracte de lloguer a Barcelona va ser en el segon trimestre de 916 euros), mentre els seus detractors parlen d’especulació i infrahabitatge. L’invent es desenvoluparia en altres grans ciutats amb diferents urgències residencials i la premsa internacional ja s’ha fet eco del tema.

Una quinzena d’inversors participen ja en el controvertit projecte, el pròxim pas del qual és l’obertura de tres grans espais –segons el cas acolliran d’una trentena a un centenar de persones– en unes setmanes a Barcelona. No faran pública la seva ubicació per evitar denúncies prèvies -com va passar a Sants- mentre busquen encaix legal. D’aquesta manera, relaten, el tancament hauria d’anar precedit d’un complicat desallotjament dels seus habitants. En els últims dies el propietari d’un gran edifici de Barcelona també s’ha afegit al carro amb el pla de fer un macrorusc on residirien centenars d’habitants. 

Qüestió d’espai

¿Què és un infrahabitatge a Catalunya? Així consideren aquesta fórmula residència els consistoris de Barcelona i L’Hospitalet. La normativa al·ludeix a metres quadrats i cèdula d’habitabilitat. Segons el decret d’Habitabilitat 141/2012 del Govern, s’exigeixen almenys cinc metres quadrats d’habitació per a una persona, vuit per a dos i dotze per a tres. El complex del cas dels anomenats ruscos que promou la start up Haibu 4.0 és que la seva filosofia són grans llars compartides, on no hi ha habitacions, sinó que es disposen uns cubicles llit de fusta -individuals o dobles- per preservar la intimitat, a preu 'low cost’. La proposta inicial és de 2,2 metres de llarg per 1,2 d’alt i d’ample, amb la qual cosa no compliria la legislació, malgrat que pròpiament no es tracti d’habitacions.

Pis rusc pilot a L’Hospitalet, amb l’habitacle més gran a la dreta / àngel garcía

Per esquivar aquest argument, alpis pilot de 150 metres quadrats muntat en el número 9 del carrer d’Holanda, al costat de la Riera Blanca, s’han instal·lat també habitacles amb el doble d’amplitud, així com una versió per a parelles encara més gran de dos metres d’altura (a 275 euros) que complirien els requisits regulats, addueix Marc Olivé, gerent de l’empresa. Dins d’aquests hi cap fins i tot mobiliari i tenen una porta frontal translúcida. 

El fulminant muntatge de L’Hospitalet -sense obres perquè era un local baix diàfan ja reformat on només han hagut d’instal·lar decoració i mobles en tot just uns dies- "no s’usuará mai com a vivenda, sinó com a mostra per als interessats", emfatitza el mateix portaveu. La seva missió és lluir la seva configuració de cara a les més de 1.200 persones que han expressat interès i les més de 200 inscrites com candidates en ferm. Els seus artífexs mantenen que es tracta d’un sistema "modern, digne" i assequible, en "millors condicions que molts infrahabitatges que es lloguen a preu d’or a Barcelona". Des dels anomenats pisos pastera o les habitacions ‘zulo’ als albergs amb lliteres triples i 12 persones per habitació, opinen, mentre la mateixa alcaldessa de l’Hospitalet els qualifica de "model especulatiu".

Ús com a exposició

No obstant, l’Ajuntament de L’Hospitalet, malgrat les paraules de Marín no ha actuat encara partint del qüestionat model residencial, sinó per qüestions formals. El local ha sigut clausurat perquè no comptava encara amb la llicència d’usos per a exposició, un tràmit pendent que havia portat als artífexs a limitar la visita només a familiars i coneguts el cap de setmana, tot i que alguns interessats no han pogut esperar a la pròxima setmana i han anat de visita. A la tarda, la Guàrdia Urbana ha permès l’entrada restrictiva al local als seus promotors i col·laboradors.    

Notícies relacionades

L’ajuntament del municipi ja tenia en el punt de mira el local, que no amaga el seu nom i objecte, per la qual cosa divendres va requerir ja el permís d’exposició, que no va arribar a temps per tramitar. Per aquest motiu s’ha optat per la clausura, mentre Marín proclamava en el seu compte de twitter primer que s’havia aixecat acta de l’assumpte - "no ho permetrem" - i poc després que s’havia "tancat". "No volem pisos rusc i actuem", resava. A Haibu 4.0 repliquen que ningú d’aquest consistori ni del barceloní s’ha "molestat a conèixer el projecte". Per contra, sí que hi ha trobades previstes amb grups de l’oposició a Barcelona. "Que vinguin i ens diguin si de veritat creuen que això és un infrahabitatge", intervé Olivé.

Els plans de la singular empresa es basen en locals a peu de carrer, però amb entrada amb clau i no aptes per a turistes. El hàndicap afegit en la majoria de casos és que per amplis o lluminosos que puguin arribar a ser, al ser comercials manquen de cèdula d’habitabilitat, per la qual cosa els seus assessors legals pretenen trobar un penjador en un altre tipus d’activitats experimentals. 

“La meva actual habitació de lloguer és més petita”

El Manuel, de 26 anys, ha recorregut amb minuciós interès el pis pilot de l’Hospitalet, des de les zones de taules de treball fins a la sala per veure la tele o la cuina on només hi haurà (per normativa sense cèdula d’habitabilitat) diversos microones. És un dels interessats disposat a instal·lar-se al primer rusc disponible i al matí va voler avançar-se a l’obertura de l’exposició al gran públic la pròxima setmana. ¿La seva sentència? Aquest xilè enginyer de sistemes opina que "això no és una solució per sempre, però és genial per a una temporada". "Tal com està el mercat aquí amb preus de lloguer molt abusius és una bona idea", valora, conscient dels "petits incovenients" i sorprès per l’enrenou que ha causat el projecte.

Temes:

Catalunya