'ELS QUINZE'

Barcelona canvia de nom l'avinguda de Borbó i estudia una plaça 1-O

L'Ajuntament de Barcelona pretén "recollir al nomenclàtor la memòria republicana, popular i feminista"

fcasals45346416 barcelona 05 10 2018  barcelona   imagen de la avenida borb 181005141046

fcasals45346416 barcelona 05 10 2018 barcelona imagen de la avenida borb 181005141046

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat el procés per canviar el nom del’avinguda de Borbó per la‘dels Quinze’, després de l’aprovació del plenari del districte barceloní de Nou Barris. El tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, que ha argumentat avui que és incompatible defensar els valors republicans però no tenir cap problema amb la monarquia i Felip VI," ha afegit que el govern municipal també "estudiarà" designar una plaça en el futur amb el nom d’'1 d’octubre' si hi ha "una clara implicació del teixit veïnal i comercial".

Segons Pisarello, qui defensa els valors republicans no pot recolzar una forma de direcció d’Estat que "va donar el vistiplau a una actuació policial absolutament desproporcionada i brutal" l’1-O. No obstant, el tinent d’alcalde ha insinuat que la decisió de dedicar a aquesta data una plaça no és ni de bon tros imminent, ja que la normativa municipal estableix que hagi de passarun temps fins que un esdeveniment s’incorpori al nomenclàtor. En el cas de personatges morts és de cinc anys.

En resposta a la crida del president del PP, Pablo Casado, a cridar “Visca el Rei”, Pisarello ha respost: "A Barcelona diem que no. A Barcelona diem 'Visca la República’ i els valors republicans d’igualtat, llibertat i fraternitat".

De Borbó a la 'dels Quinze'

El plenari del districte de Nou Barris va aprovar ahir la proposta, promoguda per Barcelona en Comú i ERC, amb el recolzament del PDECat. Ara laponència del nomenclàtor iniciarà el tràmit de canvi de denominació. La iniciativa va sorgir d’una petició de l’Associació de Veïns de Torre Llobeta-Vilapicina, juntament amb la Taula Unitària de Nou Barris per la República, que van recollir més de 1.300 firmes reclamant el nou nom per a l’avinguda.

En el comunicat, l’ajuntament explica que "donar el nom d’'Els Quinze' a l’avinguda no persegueix només substituir un nom de referència borbònica, sinó que es vol contribuir que Nou Barris tingui cada vegada més places, carrers i espais que recordin fets i topònims lligats a l’àmbit geogràfic i històric propi del districte". El nou nom oficial, d’ús popular des de fa dècades, té el seu origen en el preu, 15 cèntims, que tenia el bitllet del tramvia número 46 des de la plaça d’Urquinaona fins a Torre Llobeta, a començaments del segle XX. En aquest punt, el cobrador cridava “els quinze” per indicar que allà acabava la validesa dels bitllets amb aquest preu.

A més, l’actuació s’emmarca en la política de la ciutat de “recollir al nomenclàtor la memòria republicana, popular i feminista, fins ara infrarepresentada”, segons ha exposat el consistori en un comunicat. És per això que ja s’han incorporat a Barcelona noms com‘Pablo Neruda’en lloc de plaça ‘de la Hispanitat’ i‘Cinc d’Oros’a l’antiga plaça de ‘Joan Carles I’. Pisarello ha recordat avui que el Govern municipal d’Ada Colau ha assumit el compromís de reduir l’empremta "infausta" a la ciutat de la dinastia borbònica. 

Després de la resolució, ara la proposició s’elevarà a la ponència del nomenclàtor, l’organisme encarregat del canvi de nom. Una vegada la ponència hagi informat i aprovat el canvi de denominació, s’obrirà un termini d’exposició pública per poder presentar al·legacions.

Fins a tres noms diferents

Notícies relacionades

No és la primera vegada que aquesta avinguda té un canvi de nom. Anteriorment, se l’havia anomenat‘camí antic de San Asiscle’,nom que va ser substituït per de ‘Borbó’, per posteriorment ser modificat pel de‘passeig del Mariscal Joffre’,l’últim que va tenir abans que se li assignés, de nou, el de ‘Borbó’.

A Nou Barris ja s’han dut a terme altres mesures de "democratització", segons ha explicat l’ajuntament, com la retirada de totes les plaques de vivenda franquista que encara es conservaven en edificis construïts durant la dictadura.