FESTES DE LA MERCÈ

El circ 'vintage' del Rosselló

Autòmats, faquirs i titellaires omplen el carrer davant l'Antiga Fàbrica Estrella Damm

Els espectacles formen part del Festival Mercè Arts de Carrer (MAC)

zentauroepp45162173 barcelona 23 09 2018 festes merce antiga fabrica damm  carpa180923163038

zentauroepp45162173 barcelona 23 09 2018 festes merce antiga fabrica damm carpa180923163038 / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

“Ara obriré les aigües, com va fer Moisès. Sisplau, feu un passadís aquí”. ‘El senyor de les baldufes’, mestre en l’art de llançar baldufes, demana al públic que faci lloc. Es proposa fer rodar la que segurament és la baldufa més gran que mai s’ha vist: mesura 70 centímetres d’alt i pesa 40 quilos. La corda amb què la llançarà mesura 10 metres. “Esperem que no mati cap nen”, comenta en veu baixa l’artista. I fa l’impossible: estira la corda i la baldufa fa voltes sobre ella mateixa.

El públic aplaudeix d’allò més. De sobte se sent ‘¡pum!’ i surt confeti disparat de la baldufa. Més aplaudiments. Els nens, emocionats, demanen fotos a ‘El senyor de les baldufes’ a l’acabar el seu espectacle “únic al món”, segons diu als cartells. La companyia xilena Penélope&Aquiles és la responsable d’aquest delirant número de circ i teatre. 

Un circ ‘vintage’ ha pres aquest diumenge i dilluns, durant tot el dia, el carrer del Rosselló entre Cartagena i Dos de Maig, just davant del’Antiga Fàbrica Estrella Damm. Els espectacles que hi tenen lloc s’emmarquen dins del Festival Mercè Arts de Carrer (MAC), que aquests dies de festa major omple els carrers de Barcelona d’arts escèniques. En el circ ‘vintage’ de l’Estrella Damm, dirigit als més petits de la família, n’hi ha per llogar-hi cadires. Els envelats de colors, les barraques d’una altra època, els seients fets de palla, la música i les vestimentes dels artistes creen una atmosfera d’il·lusionisme en la qual tot sembla possible.

Autòmats del segle XIX

Un dels espectacles estrella d’aquest circ és l’‘Automatàrium’, espectacle a càrrec de David Berga que simula els autòmats del segle XIX i principis del XX, aquells que s’activaven quan se’ls introduïa una moneda dins. La diferència és que els robots d’aquest xou són molt vius. Entre altres coses perquè són actors de veritat tancats en estands de fusta i acrílics que simulen ser autòmats.

L’espectacle ‘Automatàrium’ de David Berga. / ALBERT BERTRAN

Un altre espectacle que no decep és ‘Carpa deliris’ (o, el que és el mateix, l’envelat dels deliris), de la companyia catalana Ponten Pie. Està fundada per Sergi Ots, que va començar la seva carrera amb Comediantes i va passar pel Cirque du Soleil abans de muntar Ponten Pie. Al carrer del Rosselló la companyia ha muntat un petit envelat que recorda les atraccions de fira d’abans. El vident Taurus, el Fakir Testa o el pintor Mai Rojas són els tres personatges que hi desfilen.

Les famílies s’afanyen a agafar un lloc a l’ombra quan comença l’espectacle de Mai Rojas, que somia crear un quadro tan viu i real, que comenci a caminar sol. Aquest número de teatre i dansa relata un viatge surrealista en el qual tenen especial protagonisme els somnis, els records i la imaginació. Els nens miren bocabadats. “Hugo, no ho toquis”, diu un pare al seu petit que palpa l’envelat. Tot i que, sens dubte, un dels personatges que més es guanyen l’afecte del públic és el Fakir Testa, amb números que inclouen foc, llits de claus i tridents. 

Notícies relacionades

A l’altra punta del circ la marioneta Clara somia patinar. La complicitat amb el seu titellaire desperta les rialles del públic. És l’obra ‘Simplement Clara’, que té lloc a la barraca del ‘Teatre sobre rodes’, un escenari mòbil que avui i demà s’atura al carrer del Rosselló.

Però la calor del migdia no dona treva. Molts pares i fills aprofiten per menjar i beure alguna cosa a l’interior de l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, plena de ‘food trucks’. També hi ha música: alguns ballen mentre d’altres descansen asseguts a l’ombra. Més tard tornaran a repetir-se els espectacles que acaben de veure. “El millor de la Mercè és que tot això, tan ben fet, és gratis”, comenta en Joan, que ha vingut amb la seva filla Carla.

Temes:

La Mercè