PROTESTA DAVANT DE L'AJUNTAMENT

Els independentistes pacten reduir l'acampada fins que s'acabi la Mercè

Els concentrats amenacen de tornar a ocupar el centre de Sant Jaume a partir del 25

L'oposició municipal carrega contra Colau per no haver ordenat el desallotjament

zentauroepp45109729 acampada  plaa sant jaume180919222358

zentauroepp45109729 acampada plaa sant jaume180919222358

3
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández

Els independentistes acampats al centre de la plaça de Sant Jaume han decidit aquesta tarda reduir la zona ocupada per les tendes de campanya a una mínima expressió, una extensió pactada amb l’Ajuntament no superior a 20 metres quadrats i en una de les cantonades de la plaça. Una dotzena de botigues es mantenen entre l’ajuntament i el Palau de la Generalitat des de l’11 de setembre passat.

L’acampada amenaçava d’entorpir alguns dels actes importants de la festa de la patrona de Barcelona, com l’actuació de colles castelleres. Precisament ha sigut aquestes entitats culturals les que han fet de mediadores amb els independentistes. "No podem perjudicar la ciutat ni les entitats més afins amb les nostres idees", ha dit un dels responsables dels acampats, que va evitar donar el seu nom "per no personalitzar una acció col·lectiva". Però va advertir que tornaran a la seva ubicació original a partir del dimarts 25 de setembre. "També demanarem l’ocupació de més places en altres municipis", ha dit el portaveu.

Competències diferents

L’acord ha arribat hores després que el president del grup del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) a l’ajuntament, Jaume Collboni; la presidenta del grup de Ciutadans (Cs), Carina Mejías, i el líder del Partit Popular a la ciutat, Alberto Fernández, hagin exigit a l’alcaldessa, Ada Colau, "que desallotgi l’acampada independentista de la plaça de Sant Jaume".

Malgrat que les competències de manifestacions polítiques i d’ordre públic corresponen a la Generalitat i que el consistori va demanar als manifestants que reduïssin a la mínima expressió la seva protesta per permetre la celebració a la plaça de les festes de la Mercè, Collboni ha insistit a responsabilitzar el govern de Colauperquè apliqui l’ordenança d’utilització de l’espai públic.

Col·lectius independentistes van plantar el dia 11 de setembre passat una dotzena de tendes de campanya a la plaça de Sant Jaume, d’on van assegurar que no es mourien fins que es fes efectiva la república catalana.

Incompatible

En roda de premsa, Collboni ha denunciat que "és incompatible l’ús de tots de la plaça Sant Jaume amb les tendes plantades en aquest espai". "S’ha d’aplicar la normativa –va afegir– perquè és igual per a tots els ciutadans, defensin el que defensin, però veiem com el govern de Colau està donant un tracte diferent d’aquests manifestants perquè són independentistes".

El president del PSC Barcelona ha reclamat que la plaça de Sant Jaume sigui "alliberada perquè tots els actes de la Mercè transcorrin amb la màxima normalitat" i ha recordat que l’acampada que hi ha actualment a la plaça no garanteix la seguretat d’aquesta zona de la ciutat.

Collboni ha denunciat: "Hi ha manifestants de primera i de segona. Dissabte passat vam veure com un miler de veïns i veïnes van venir a manifestar-se amb el lema Barcelona no funciona i ningú els va rebre i van ser totalment ignorats. Però en canvi ara es pretén que una acampada independentista monopolitzi la plaça de Sant Jaume per a les festes de la Mercè".

Unir i no dividir

Per la seva banda, Mejías ha requerit també formalment a Colau que desallotgi "de forma immediata" l’acampada dels CDR (Comitès de Defensa de la República) de la plaça de Sant Jaume perquè "les festes de la Mercè "són una oportunitat per unir i no per dividir".

Mejías ha escrit una carta a l’alcaldessa perquè garanteixi l’ús de l’espai públic "per part de tots els ciutadans" i perquè faci "complir les ordenances".  I ha recordat que l’article 58 de l’Ordenança de mesures per fomentar i garantir la convivència ciutadana en l’espai públic de Barcelona prohibeix l’acampada en espais públics.

La regidora ha insistit en la necessitat de garantir la neutralitat ideològica en els actes oficials de la Mercè "perquè cap barceloní pugui sentir-se exclòs" perquè les esmentades festes "són una oportunitat per unir, no per dividir, per la qual cosa l’acampada dels CDR ha de desaparèixer".

Complir les ordenances

Notícies relacionades

El líder del PP a l’Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández, ha criticat que Colau negociï amb els membres de l’acampada perquè el compliment de les ordenances i les normes no es pot negociar. "Colau, amb la seva permissivitat, està consentint aquesta infracció d’ordenances. Ser independentista no és tenir barra lliure d’ordenances municipals o tenir una patent de cors davant de les normes, que són d’obligat compliment", ha insistit.

El polític popular ha insistit en la "despolitització de les festes de la Mercè i a tenir les festes en pau", lluny de la controvèrsia. I insisteix que s’ha de desallotjar la plaça, també per raons de seguretat durant les festes.