La guerra dels màsters

Colau: "Ningú de la Universitat mai m'ha proposat res irregular"

La declaració de l'alcaldessa es produeix després que la UB anunciés ahir que li demanaria explicacions

20180914 epress colau-se-disculpa-ante-la--ub / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha puntualitzat aquest divendres que ningú de la Universitat li va proposar mai cap favor especial per aprovar les dues últimes assignatures que li quedaven de la carrera.

Colau també ha assegurat que ha trucat al rector, Joan Elias i li ha demanat disculpes:

Colau ha insistit que la proposició que va rebre de facilitar-li acabar la carrera de Filosofia li va arribar d’"una persona del sector privat que no implica cap universitat", en un context amb polèmiques pels màster, i ha demanat disculpes després de negar que aquesta proposició estigués relacionada amb universitats públiques. "He contribuït a un soroll i una confusió pels quals he de demanar disculpes", ha afirmat. 

Sobre la proposta, ha explicat que va ser d’una persona del sector privat, però no té ni idea" del que li estava proposant perquè la va tallar en sec, i ha afegit que no pot saber a què es referia i si podien ser irregularitats o no.

Malestar a la UB

En aquest mateix context, Colau ha assegurat que l’anècdota va sortir en una conversa informal prèvia a una entrevista i que la periodista que la conduïa li va preguntar si podia explicar-ho en públic, a la qual cosa va accedir perquè "no tenia res a amagar", ha dit.

Aquestes declaracions, a 'El matí de Catalunya Ràdio', es produeixen després que la Universitat de Barcelona (UB) anunciés ahir que demanarà explicacions a l’alcaldessa després d’afirmar que va declinar una oferta d’una alta directiva d’una multinacional d’acabar dues assignatures de lliure elecció que li falten per acabar la carrera de Filosofia d’una "manera fàcil". 

A través del seu compte de Twitter, el centre universitari va afirmar que no pot permetre "cap ombra de dubte" sobre les seves titulacions, i ha indicat que espera que qualsevol sospita sigui denunciada de forma clara i puntual.

"No podem permetre que es dubti de l’honorabilitat de la Universitat", ha insistit la UB.

"Demanem responsabilitat i rigor als nostres polítics, i els convidem a denunciar qualsevol acció fraudulenta", ha manifestat la institució.

El rector de la Universitat de Barcelona (UB), Joan Elias, ha acceptat les disculpes de Colau i ha donat per "conclòs" les afirmacions d’ahir de l’alcaldessa de Barcelona que una directiva d’una multinacional li va oferir acabar Filosofia "fàcilment" quan va entrar en política.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Elias ha explicat que aquest matí a primera hora ha rebut una trucada de l’alcaldessa en què s’ha disculpat, i ha dit: "Per mi el tema està acabat".

El rector ha assegurat que no sap a quina empresària podia referir-se a Colau i que "dubta que alguna empresària pugui facilitar aprovar assignatures", i ha afegit que si les acusacions de l’alcaldessa haguessin sigut contra un professor de la UB "li estaríem demanant per via legal el nom".

Sobre les declaracions de Colau que les famílies influents "tenen les coses més fàcils", Elias ha negat amb un contundent "absolutament, per aprovar, no".

En l’entrevista també han participat la rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Margarita Arboix, i el rector de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Josep Antoni Planell.

Notícies relacionades

Els tres dirigents universitaris han coincidit que hi ha mecanismes de seguretat per detectar possibles plagis, han defensat "plenament" el sistema universitari públic català i han alertat del possible desprestigi en què pot caure.

En aquest sentit, han posat l’accent que "no podem permetre que el llegat que és la universitat pública el posin en perill alguns polítics i mitjans de comunicació determinats", ja que "posem en perill l’ascensor social que representa el sistema universitari", que és "on estem creant talent que atreu empreses". 

Temes:

Ada Colau