CONFLICTE DE CONVIVÈNCIA

La Barceloneta crida: '¡Ja n'hi ha prou!'

Més de 300 veïns es manifesten i tallen la Ronda Litoral farts de l'incivisme i la delinqüència

Estan especialment alarmats per una onada de robatoris en les últimes setmanes

whatsapp-video-2018-08-29-at-194925 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Inma Fernández / Patricia Castán

Aquesta vegada han sigut els veïns els que, armats de xiulets i megàfons, han fet soroll. I continuaran fent-ne –"¡almenys que ens sentin!"– fins a recuperar la dignitat en una Barceloneta convertida en territori comanxe. "Del barrio de la hostia no nos moverán... "corejaven els més de 300 indignats residents en la manifestació que ha sortit aquest dimecres a les set de la tarda de la plaça del Poeta Boscà (la del mercat). Farts de l’incivisme, la delinqüència i la inoperància municipal, han recorregut carrers –entre aquests, el de Pepe Rubianes, ¡ah, si aixequés el cap!– i una part del passeig Marítim, i han acabat tallant una hora després la Ronda Litoral (primer un lateral sud i després el lateral nord d’entrada a la ciutat) i l’accés al barri pel passeig de Joan de Borbó. 

La pel·lícula que dia a dia viu el veïnat, del drama al terror, es llegia a les pancartes. La Naia, de 9 anys, alçava un cartell amb 'Aquest és el meu barri. No vull tenir por'. "Tinc por fins dins de casa meva", explicava la nena i la seva mare, amb una altra criatura de 2 anys, i es posava nostàlgica: "Jo vaig passar aquí una infància feliç i tranquil·la i ara tenim pànic fins i tot de sortir a la tarda". I ben aviat, ben aviat, pitjor encara, confirma una altra veïna: "A les sis del matí no puc sortir sola per anar a treballar, i la fleca, que abans obria a aquesta hora, ara ho fa més tard".

Molta gent gran, més que joves, es van afegir a la protesta. "Quan és la festa del barri està plena de nois, però avui pocs han aparegut", lamentava una senyora que, amb els 70 fets, assegurava que mai havia viscut un entorn "tan horrible". Els ensurts de Hitchcok, 'Psicosi' a part, queden curts. La droga de xeringa ha tornat –"fa molt també n’hi va haver però no teníem aquesta delinqüència"– i les baralles a ganivetades han portat a l’afartament els residents. "N’estem farts, volem solucions", clamen.

L’avi Jordi explicava durant la marxa un robatori a la seva família: "La meva cosina va arribar amb el seu marit a casa i es van trobar dos individus dormint al seu dormitori. Li va clavar un cop de puny a un i van sortir corrents. Els van robar 24.000 euros i un rellotge". Dona les culpes a les màfies que s’han fet propietàries del barri mariner i a un turisme de baixos fons. "Ens ve el pitjor, uns incívics, van nus pel carrer, orinen, s’emborratxen...". Una altra resident de tota la vida conclou: "Ha vingut gent dolenta. No és que siguem racistes, és que aquests delinqüents ens converteixen en racistes". 

Revolta espontània

La nova marxa es va convocar divendres passat i forma part de la revolta espontània que està vivint el barri aquest estiu, com a conseqüència del que consideren un repunt de l’incivisme i la inseguretat a la Barceloneta. Els ànims s’han anat caldejant davant de la proliferació de ‘botellon’, venda i consum de drogues a les seves places, comportaments poc respectuosos (visitants –turistes o autòctons– que orinen, vomiten o es passegen semidespullats per la zona), sobreocupació de les voreres amb el 'top manta' i amb una invasió de vehicles de mobilitat personal que no compleixen la normativa... Però el que ha fet prendre la flama i convocar assembleàriament aquestes mobilitzacions ha sigut l’onada de robatoris de les últimes setmanes.

David Riojo, un portaveu dels veïns aglutinats sota el lema de Barceloneta en Lluita, assenyala a aquest diari que en les últimes 24 hores ha tingut coneixement d’almenys tres robatoris. Els delinqüents actius al barri, detalla, fan tant estirades de cadenes com robatoris de carteres i mòbils, i tant despistant com amb violència. Fins i tot utilitzant navalles. Rebentar cotxes per sostreure el que hi hagi a dintre forma part de la casuística que indigna el barri.

"No pot ser que hàgim de baixar al carrer sense rellotge, sense gairebé diners i amb por", es queixa aquest veí, que com molts no estava alineat en cap associació de les que treballen al barri mariner. Aquesta mateixa setmana ell s’ha convertit en víctima.

Notícies relacionades

Els afectats assenyalen que des de la manifestació que van organitzar dissabte passat 18 han apreciat puntualment més presència policial, en concret de Guàrdia Urbana. La seva pressió sobre el parc de la Barceloneta (un dels focus del conflicte) va calmar breument aquest espai on és habitual que dormin joves després d’haver begut o consumit drogues, que es trafiqui o hi hagi robatoris. Però els que deixen de la plaça afloren en altres punts del barri on no se senten vigilats, expliquen alguns residents. 

En presència de càmeres de televisió, per exemple, avui dimecres mateix hi ha hagut un robatori en directe. "No fa falta estar ni mitja hora en alguna plaça per veure alguna cosa", relata un altre veí. Els mobilitzats reclamen més presència policial "dissuasiva" continuada perquè els delinqüents i incívics no se sentin tan impunes. "Sabem que hi ha un problema afegit amb el Codi Penal i que és difícil treure’ls del carrer, però almenys volem intentar prevenir-ho". I afegeixen que els agents cívics, més enllà de la seva imatge, tenen poc a fer davant d’actituds que superen la seva funció.