VIOLÈNCIA MASCLISTA

Gràcia tanca les festes amb dues possibles agressions sexuals greus

Malgrat això, l'ajuntament fa un balanç positiu d'aquesta 201 edició, la primera després del 17-A

L'ús de 200.000 vasos reutilitzables ha permès reduir unes quatre tones de plàstic

zentauroepp44670977 barcelona 15 08 2018 festes de gracia en la foto carrer joan180821172711

zentauroepp44670977 barcelona 15 08 2018 festes de gracia en la foto carrer joan180821172711 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El barri de Gràcia tanca aquest dimarts la festa major, que se salda amb dues possibles agressions sexuals greus, no denunciades de moment, que es van produir durant aquests dies de celebració. Malgrat això, el regidor del districte, Eloi Badia, ha celebrat que aquesta 201 edició, amb més de mil activitats, s’hagi desenvolupat amb normalitat després que l’anterior quedés irremeiablement afectada pels atemptats  a la Rambla i Cambrils (Tarragona).

L’edil ha ressaltat que s’han realitzat 17 assessoraments i nou intervencions des de l’estand contra agressions sexuals promogut per l’ajuntament i altres punts instal·lats per carrers participants, una cosa que evidencia que “ja no és només una iniciativa municipal, sinó que també la fa seva el teixit associatiu”.

Badia ha assenyalat que aquestes intervencions es produeixen en casos de diversos tipus que inclouen molèsties verbals o contacte, moment en què es demana a qui manté aquesta actitud que abandoni la festa. A continuació es reporten els fets. El regidor, a més, ha explicat que a les 20 hores d’aquest mateix dimarts hi haurà una concentració de rebuig de les violències masclistes.

Per la seva part, la presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell, ha lamentat que, com passa cada any, s’hagin produït desperfectes en decorats (tot i que menys que l’any passat i molts han sigut causats per la pluja, ha dit) i ha criticat especialment el robatori de figures que simulen porcs al carrer de la Llibertat (la guanyadora d’aquest any) i d’un bust al carrer Verdi (que va quedar en segon lloc).

Sostenibilitat

La festa de Gràcia ha utilitzat per segon any consecutiu vasos reutilitzables. Aquest 2018 han circulat un total de 200.000 durant les seves activitats i s’han deixat d’utilitzar 800.000 vasos d’un sol ús, cosa que equival a una reducció de quatre tones de plàstic. L’ajuntament ha fet aquest càlcul partint de quatre consumicions per persona i vas.

“Ja no hi ha cap festa major que pugui dir que no pot aplicar polítiques de sostenibilitat” després d’aconseguir-ho la de Gràcia, ha dit Badia, qui ha detallat que s’han intervingut més d’11.000 cerveses de venda ambulant durant aquests dies i que la Guàrdia Urbana ha realitzat 43 actuacions en locals de pública concurrència per assegurar que compleixen horaris i normativa.

Inclusiva i animalista

Badia ha ressaltat que també continuen impulsant activitats inclusives perquè tots els ciutadans puguin disfrutar de la celebració, i que aquest any s’han programat 67 en diversos espais i formats, per aconseguir una festa “accessible per a tota la ciutadania”.

Notícies relacionades

Carbonell ha destacat que durant la desena edició de la festa dels animals en el marc de la festa major s’han realitzat 400 adopcions de gossos, gats, fures, conills i aus. “Estem molt contents de posar el nostre gra de sorra en aquesta ciutat animalista que és Barcelona”, ha celebrat.

La presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia també ha agraït visites i comentaris positius rebuts sobre els decorats dels carrers, com una menció del compte oficial del joc Tetris a Twitter per la decoració que ha inspirat al carrer del Perill.

Ornamentació i neteja

L’ajuntament ha destacat <strong>l’“alt nivell” de l’ornamentació </strong>dels 21 carrers que aquest any han sigut decorats, així com les activitats organitzades per part dels mateixos<strong> veïns,</strong> com sopars o jocs infantils i esportius. Els organitzadors han valorat positivament l’alt nivell de participació de les activitats de cultura popular com la Diada Castellera o la Diada de les colles de cultura. Un any més, també, l’organització ha destacat l’esforç dels <strong>serveis de neteja</strong> per assolir l’objectiu que tots els carrers fossin nets abans de les 11 del matí. En total s’han recollit <strong>43,2 tones de residus </strong>de neteja viària amb una <strong>reducció de tres tones</strong> respecte les dades del 2016 (el 2017 es van suspendre tres dies les festes amb motiu dels atemptats).

Temes:

Festes