MOBILITZACIÓ INDEFINIDA DEL SECTOR

Els taxistes mantenen la vaga malgrat aconseguir una cita amb Foment

Esperen reunir-se dilluns amb Foment a Madrid i que el Govern blindi la limitació a Uber i Cabify

Decideixen mantenir l'aturada de forma indefinida a la Gran Via i sospesen una vaga de fam

zentauroepp44471411 taxi180728115211

zentauroepp44471411 taxi180728115211

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust / Beatriz Pérez

Optimistes, units i convençuts que la vaga tindrà els seus fruits, els taxistes barcelonins seguien aquest dissabte concentrats a la Gran Via, tallada entre Entença i Bailèn per la protesta. I allà continuaran de vaga, diuen, fins que se’ls garanteixi que la proporció de llicències atorgades serà d’una de lloguer de vehicles amb conductor (VTC), que són les que utilitzen empreses com Uber o Cabify, per cada 30 de taxi.

“Estem esperant una moviment de Foment”, afirma Alberto ‘Tito’ Álvarez, líder d’Élite, el grup majoritari del sector. El gest és molt concret: els taxistes volen que del Consell de Ministres de divendres vinent surti aprovat un decret llei que blindi la regulació de la proporció de taxis i VTC. Es requereixen, precisa Álvarez, la modificació de l’article 182.2 del reglament d’ordenació de transports terrestres i de l’article 91 de la llei d’ordenació dels transports terrestres.

El Ministeri convoca a dues reunions la setmana que ve  les associacions de taxistes i VTC

Si s’obtingués garantia que aquest decret llei veurà la llum, s’obriria una finestra perquè la vaga indefinida s’aturi.Si no, la voluntat dels conductors és portar les seves reclamacions fins al final. Álvarez ha xifrat en 4.000 els taxis que s’han afegit a la mobilització.

El Ministeri de Foment va convocar les associacions del taxi i les dels VTC a una reunió per abordar la crisi. La trobada amb els taxistes serà dilluns a les 12.30 hores a Madrid. El Ministeri va cridar els taxistes "a la calma" i els va demanar "un retorn a la normalitat com a pas previ cap a una solució". 

Vaga de fam

Aquest dissabte, en una populosa i ràpida assemblea, els taxistes han recolzat per aclamació seguir amb l’atur indefinit. Álvarez els arengava elogiant la mobilització: "Cada vegada som més", va subratllar abans de proclamar: “D’aquí no ens movem”. Va advertir que entre els taxistes s’està debatent la possibilitat de començar una vaga de fam. 

 Abans de l’assemblea, en la qual es va demanar un aplaudiment per a l’alcaldessa, Ada Colau, Álvarez va afirmar: “Només lamentem el que passa per la ciutadania i per Colau i l’AMB”. “Tots sabem els comentaris que s’estan fent contra els taxistes. Però també sabem que els treballadors estan amb nosaltres”. El rebuig que els barcelonins puguin tenir contra la vaga no és una cosa que importi poc als taxistes, d’acord amb com ho comenten. Tot i que han sigut casos aïllats, no cessen les queixes contra els xofers, que admeten que imatges com la del cotxe de Cabify atacat dimecres perjudiquen.

La visita de Rafa Mayoral

A la nit, milers de taxistes van protagonitzar una segona assemblea per escoltar Rafa Mayoral, advocat i diputat de Podem, que s’ha convertit en el partit hegemònic de la mobilització dels taxistes. El polític ha sigut rebut al passeig de Gràcia al crit de "sí que es pot". "Vull dir al ministre que es destapi les orelles i escolti la solució que es planteja des de Barcelona, Madrid, Màlaga i altres llocs. Una solució senzilla: un reial decret que blindi les llicències urbanes".

Després de l’assemblea, els principals líders dels sindicats i associacions han acordat continuar amb la vaga indefinida. "Fins que no es firmi el decret no ens mouran", han dit. Disposats a passar la segona nit al ras o dins dels seus vehicles que bloquegen tot el tram central de la Gran Via.

Una nit tranquil·la

Molts taxistes van passar ja la nit de divendres a dissabte a la Gran Via, d’altres van anar fent relleus. L’Esther és una de les que ha pernoctat al carrer, tot i que més que dormir ha estat parlant amb l’un i amb l’altre. L’acompanya la seva gossa ‘Lola’, petita però bordadora. L’Esther fa de taxista des del 2007, i abans, des del 1991, va ser teleoperadora en una central. És fàcil anar-se trobant coneguts, relata, i ho demostra. De sobte apareix el Roberto: “¿Quant fa que no ens vèiem? Més d’un any”, diu ell. L’home va començar al taxi el 1977. Una altra ciutat, una altra vida. Als anys 90, rememora, la situació era diferent. “En un dia, fins i tot amb molt menys turisme, guanyaves 15.000 pessetes”. L’Esther i el Roberto no coincideixen gaire perquè ella és més de la Terminal 2 i ell, del pont aeri.

“Abans paraves per dinar, per esmorzar. Ara si pares l’has cagat. Mengem de carmanyola. Molts dies, després de 14 hores, torno a casa amb 100 euros, si hi arriba”, explica la dona. El Roberto fa un càlcul ràpid i dedueix que els guanys venen a ser la meitat que en aquells anys pretèrits a què al·ludia. I repeteix diverses vegades: "Anem enrere". Una idea similar que Tito Álvarez, líder d’Élite, planteja: “La situació és extrema. El que ingressem ens arriba per pagar les despeses”.

¿Què passarà dilluns?

Notícies relacionades

Una de les preguntes més òbvies en aquesta situació és com i fins quan podrà resistir Barcelona tenir tancada una de les seves vies principals, que afecta de ple l’entrada i la sortida de la ciutat. Sobretot el dilluns al matí. Preguntat per aquest diari sobre si s’ha marcat una data límit en la qual actuar sobre això, si la vaga indefinida es manté, l’ajuntament se cenyeix a les declaracions que va fer Colau divendres, quan va demanar “calma i cap fred” als taxistes però que no va aconseguir persuadir-los que desistissin de l’aturada. 

 

 Recolzament de professionals d’altres ciutats

Els taxistes barcelonins en vaga estan rebent el recolzament de col·legues d’altres localitats espanyoles, una cosa que en l’assemblea matutina dels vaguistes ha remarcat el líder d’Élite, Alberto Álvarez: “<strong>A Madrid hi ha vaga amb un seguiment del 100%. Hem paralitzat els aeroports de Barcelona, Madrid, València i Màlaga”.</strong> Uns 300 taxistes estan arribant de Sevilla". També taxistes del Maresme i el Garraf s’han afegit a la protesta.