PROTESTA CONTRA EL VTC

Els taxistes rebaixen la tensió en les últimes hores de vaga

Els conductors es van manifestar amb molta tranquil·litat en una ruta i amb unes condicions pactades amb els Mossos

zentauroepp44449811 concentraci n de taxis en el aeropuerto180726115253

zentauroepp44449811 concentraci n de taxis en el aeropuerto180726115253

3
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

“Al final ens manifestarem com si fóssim nens de P-3 fent un tomb amb les seves professores. Només ens faltaria fer-ho agafats a una cordeta”, explicava un taxista als seus companys en un dels molts grupets que es van formar a primer hora del matí d’avui a l’immens i assolellat aparcament per a taxis al costat de la terminal T-2 de l’aeroport del Prat. Un miler de taxistes, almenys aquest era el nombre de cotxes estacionats, acabaven d’escoltar les condicions pactades entre els seus sindicats i associacions professionals amb els Mossos d’Esquadra per a la gran manifestació que havien de fer al matí, en el seu segon i últim dia de vaga.

Els delegats dels taxistes van explicar als seus companys cap a les 10 del matí que la manifestació sortiria de l’aeroport cap a la Zona Franca i el Port, continuaria cap a la rotonda que hi ha a Josep Carner i el principi del Paral·lel, on s’entra a les terminals dels ferris a les Balears, i tornaria a l’aeroport per la mateixa Ronda Litoral. “Els cotxes només podran ocupar el carril dret i sense aturar-se”, va explicar un d’ells als taxistes.

I va muntar el pollastre. Els més violents s’hi van negar. “Hem d’ocupar tots els carrils. Paralitzar totalment el Port”, cridaven. Però al final es va imposar el sentit comú i a les 11.15 va començar una marxa lenta amb avisos als altres conductors als plafons de l’autovia i les rondes i amb vigilància ostensible de Mossos i Guàrdia Urbana. I així va ser. Una marxa cívica, tranquil·la, sense incidents. I molt lenta. Que va causar embussos però no va bloquejar els accessos al Port ni a la resta de la ciutat.

Arguments per a la pau

¿Com van convèncer els més bel·ligerants per fer una marxa tranquil·la? Amb dos arguments. Que al matí encara s’havia de celebrar la vista judicial sobre el recurs de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència a la suspensió del reglament metropolità que regula les llicències VTC i que, a la tarda, es faria una nova assemblea en què es podrien aprovar protestes més dures si era necessari. Cosa que després no va passar, perquè la vista judicial havia anat bé.

Però hi va haver un tercer motiu perquè la violència no s’imposés. “El vídeo de taxistes envoltant el cotxe en el qual anava una parella francesa amb una nena (que va publicar en exclusiva EL PERIÓDICO) ens ha afectat. És el que mes es destaca del conflicte. I no és just perquè va ser l’excepció. Molts de nosaltres vam actuar de servei de seguretat perquè no hi hagués incidents, però sempre hi pot haver un cas aïllat com aquest en un col·lectiu tan gran”, va explicar Cristian Navarro, del l’STAC, el sindicat dels autònoms del taxi, a la graella de taxis de l’aeroport.

Unió històrica

Notícies relacionades

El més important és que la violència de dimecres no es va repetir. I tots van quedar satisfets. Va ser el Tito, el responsable de sindicat Élite, que va explicar en assemblea que bé que anaven les gestions judicials i la importància d’aquesta vaga de dos dies, mentre la resta de conductors corejaven el seu nom.

“Ha sigut històric, la primera vegada que fem un aturada de 48 hores i tots units, totes les associacions del taxi juntes”, va dir entre aplaudiments i ovacions. I tot i que la vaga seguia fins a les sis del matí de divendres, els taxistes se’n van poder anar a casa tranquils i esperançats a les 5 d’aquesta tarda

Temes:

Taxis