NOU COL·LECTIU

10 dones lideren la plataforma veïnal alternativa Nosaltres, Barcelona

El col·lectiu vol donar veu a molts barcelonins que no se senten representats per la FAVB

Sorgit arran del conflicte de les terrasses, el moviment busca més diàleg en grans temes de ciutat

jcarbo43548746 bertran barcelona nosaltres180601190528

jcarbo43548746 bertran barcelona nosaltres180601190528 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

“Som d’ideologies molt diferents i de diferents professions, però compartim les ganes de millorar aquesta ciutat de què estic enamorada. Hi ha moltes coses que no entenem i de què cal parlar. Les queixes no es poden perdre a cop de tuit”, raona la periodista Elisenda Roca, una de les 10 dones que de moment lideren Nosaltres, Barcelona, un “grup social” i no polititzat que vol ser una veu veïnal alternativa a la ciutat i davant de l’ajuntament. L’acompanyen com a motor de l’emergent col·lectiu, Carme Puig Antich (exinfermera i germana de Salvador Puig Antich), l’actriu Amparo Moreno, l’arquitecta Benedetta Tagliabue, l’exregidora Katy Carreras, l’advocada Montse Pinyol, la periodista Rosa Maria Calaf, l’empresària Cristina Castañer, l’escriptora Nuria Amat i la també periodista Rosana Torres. 

Cal posar el retrovisor i recordar el conflicte de les terrasses per entendre com s’ha gestat la prometedora plataforma que ha engegat aquesta mateixa setmana sense fer soroll, en un àpat fundacional. Milers de firmes de veïns i moltes cares conegudes van sumar forces per modificar la polèmica ordenança. Estaven disconformes amb la política municipal, però tampoc no se sentien representats per l’entitat veïnal per antonomàsia de la ciutat, la Federació d’Associació de Veïns de Barcelona (FAVB) que encara exigia més reducció de terrasses cobertes.

Després de compartir moltes xerrades, la idea de donar veu a altres milers de barcelonins com elles va anar guanyant pes, instigada pelGremi de Restauració, que havia emprès la croada contra l’ordenança. Ara, arrenquen amb una alineació femenina i molta força, però òbviament és un grup que està cridat a créixer d’una manera mixta.

El grup motor són 10 dones, com a comissió permanent per establir debats i trobades, que s’integrarà a una mena de plenari per fixar posicions i sumar veus conegudes i anònimes. Pròximament obriran un període d’inscripcions i suports al moviment.

Diàleg real

Notícies relacionades

De la mateixa manera que al consistori hi ha diversitat de grups polítics, o d’entitats de comerciants amb diferents punts de vista, les líders d’aquest moviment afirmen que l’opinió de molts veïns satisfets amb la ciutat queda silenciada, mentre que de vegades es fa ressó de posicions de protesta que de vegades tenen una “representativitat molt minoritària”, manté Roger Pallarols, director de la patronal.

L’objectiu de Nosaltres, Barcelona és tractar grans qüestions de ciutat, fugir d’opinions taxatives i també dialogar i ser un interlocutor vàlid amb l’administració. En moltíssimes qüestions, la participació ciutadana que promulga l’equip d’Ada Colau es limita a posar el micro a la FAVB, sense altres punts de vista de la ciutadania. Katy Carreras destaca la transversalitat del grup i és crítica amb el rumb de l’ajuntament: “De tot el que no saben només pensen a prohibir, encara que després hagin de ferr marxa enrere, i alhora hi ha molta laxitud amb l’incivisme i altres problemes”. L’expolítica pensa a buscar “més consensos”, “escoltar” i rebutjar el decreixement econòmic. 

Més empatia amb l’activitat econòmica

La plataforma demanarà una reunió amb l’alcaldessa Colau. Però en el seu manifest fundacional ja deixen entreveure opinions clares: la gran preocupació per la crisi de la vivenda a la ciutat, estan contra el decreixement econòmic i turístic, donen suport a l’emprenedoria, són empàtics amb l’activitat econòmica, es preocupen per la imatge de la marca Barcelona, condemnen la turismofòbia i vinculen el progrés de la ciutat al progrés individual dels seus habitants. En el seu germen com a grup, defensen que la mobilització d’una minoria per un tema concret no pot fer-se extensible a l’opinió d’una majoria desmobilitzada i que cal escoltar diferents punts de vista.

Temes:

Terrasses