El Raval tem una "onada de narcoturisme" aquest estiu

Els veïns plantegen a l'Ajuntament 20 mesures per contenir la plaga de l'heroïna

Els estrangers que consumeixen droga procedeixen sobretot d'Europa de l'Est, Itàlia i el Regne Unit

zentauroepp43087362 narcopisos180426192215

zentauroepp43087362 narcopisos180426192215 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Falten menys de dos mesos per a l'estiu i els veïns del Raval esperen com soldats atrinxerats una "onada de narcoturisme". És per això que l'associació Illa RPR (Robadors-Picalquers-Roig) ha preparat un document amb 20 propostes que vol que l'Ajuntament accepti de cara al ple extraordinari sobre narcopisos en particular i la degradació de Ciutat Vella en general que es farà aquest divendres. En les últimes tres setmanes aquesta entitat ha reportat 28 narcopisos actius només en la seva àrea d'influència. Els més problemàtics estan al baix del número 5 d'Agustí Duran i Sanpere (que actualment pertany a un banc i on anys enrere hi va haver l'editorial Grup 62) i al116 d’Hospital.

El veïnat, que al juny complirà, a més, el seu primer aniversari de lluita contra l'heroïna, demana entre altres coses reforços de patrulles policials, una taula municipal especialitzada en narcotràfic, una oficina dedicada a gestionar habitatges buits i partides pressupostàries extraordinàries per lluitar contra la plaga. I, la novetat: unitats mòbils de la Guàrdia Urbana i Mossos que recorrin barris i platges durant les nits i les matinades. "La idea és que la ciutadania pugui denunciar ràpidament sense haver d'anar a una comissaria, on cal esperar hores", ha explicat enCarlos, portaveu d'Illa RPR, aquest dijous als mitjans al bar Xironda Orense, seu de l'entitat.

'Apps' de narcoturisme

Si una cosa ha après el Raval al llarg d'aquest any és a reconèixer les "dinàmiques" de la droga, contra les quals s'ha protegit, la majoria del temps, en solitari, ja que la ineficàcia (o abandonament, directament, en alguns casos) de l'Administració ha estat patent, denuncien els veïns. "D'una banda aquí tenim l'anomenatmicrotràfic, és a dir, les maniobres vinculades als narcopisos. De l’altra, el Raval és un gran celler de trànsit de centenars de quilos de droga", ha afegit aquest veí del carrer d'En Roig. I l'experiència li diu que amb l'arribada de la calor la situació empitjorarà.

Perquè a l'estiu arriben al Raval turistes a la recerca de droga (heroïna, cocaïna, marihuana), de fàcil accés i barata ("en alguns narcopisos la punxada d'heroïna ha baixat dels 10 als 3 euros", assegura en Carlos). Aquests estrangers procedeixen principalmentd'Europa de l'Est, Itàlia i el Regne Unit, i saben bé on trobar el que busquen.

A l'esquerra, el número 22 d'En Roig, on hi va arribar a haver tres narcopisos. Els draps vermells són part de la campanya #ATodoTrapo contra la problemàtica. / MAITE CRUZ

"A Roig, 22 [en aquest immoble hi va arribar a haver tres narcopisos] arribaven turistes que compraven a captadors de droga", explica en Carlos. Els veïns creuen que els estrangers s'assabenten de la ubicació exacta dels narcopisos del Raval a través de l'anomenat internet profund,  internet profundés a dir, de pàgines web d'accés molt limitat i les adreces de les quals desconeix qualsevol ciutadà corrent.

Als veïns els sorprèn, a més, que molts d'aquests turistes arriben amb els mòbils a la mà, com si seguissin les indicacions d'un mapa. "Els Mossos ens han confirmat que hi ha appsperò mai no ens han dit com es diuen. I crida l’atenció, perquè aquestes eines es podrien bloquejar," comenta en Carlos.

10 mesos de protestes

Els primers narcopisos de Barcelona van aparèixer al Raval el desembre del 2016. El problema de la droga al barri renaixia, 25 anys després, en paral·lel al gran drama de la ciutat: les pujades estratosfèriques dels lloguers tot just començar a difuminar-se una crisi que ha deixat un poderós rastre de desnonaments. Resultat: pisos buits a mansalva. Aquests locals deshabitats van passar a ser ràpidament ocupats per traficants de droga que venien i permetien el consum al seu interior. I el que al principi van ser casos puntuals ràpidament es va transformar en plaga. Els veïns van començar a mobilitzar-se amb cassolades de rebuig el juny del 2017.

"Aquest any hem vist com els narcopisos han canviat molt ràpid. Per exemple, ara cada dos o tres setmanes tanquen la seva base d'operacions i es traslladen a un altre lloc", explica en Carlos. Això passa quan els veïns comencen a denunciar-los a través de les xarxes socials o dels mitjans. És la manera que tenen els narcos d'esquivar la policia. I els resulta fàcil perquè sempre hi ha un altre pis o local buit al qual traslladar-se.

Però en aquests 10 mesos de protestes i denúncies, la plaga no només no ha minvat, sinó que s'ha traslladat en altres zones com la plaça dels Traginers del Gòtic, a l'altre banda de la Rambla. “El càncer social dels narcopisos ara té metàstasi en altres zones de Ciutat Vella", certifica aquest veí.

Notícies relacionades

"Cada nou dies hi ha una intervenció policial en aquest barri. Sabem que el problema real és molt difícil d'erradicar, però, si als 90 es va aconseguir minimitzar al màxim, podem fer-ho una altra vegada", diu en Miguel, també veí del barri i membre d'Illa RPR. Aquesta entitat, creada fa uns mesos amb motiu del problema, ha aconseguit ja tancar nou narcopisos.

"El narco opera on hi ha pobresa i falta de presència de l'Administració", torna a alertar en Carlos. Per això Illa RPR espera que l'Ajuntament accepti aquest divendres les seves propostes. Per a l'entitat, entre altres coses, és prioritària la "plena aplicació" del'ordenança de civisme, sobretot de cara a l'estiu, un dels punts del seu document. "I més seguretat al carrer. Però per a això no fa falta esperar perquè els veïns tremolem, literalment", assegura en Miguel.

Temes:

Narcopisos