La marxa de la Barcelona World Race deixa en entredit l'aposta nàutica de Colau

El sector és capital en els projectes presentats per l'alcaldessa per remodelar el litoral de la ciutat

EL PSC li retreu el seu desinterès per la regata i posa com a exemple el retard d'un aval per a l'organització

abertran42708642 barcelona world race 2014   2015   two crew  non stop  extre180329183259

abertran42708642 barcelona world race 2014 2015 two crew non stop extre180329183259 / MariI a MuinI a

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán

La suspensió de la pròxima edició de la regata Barcelona World Race ha deixat un buit que va més enllà de la prestigiosa competició esportiva. Cancel·lada una prova que suposa l'aparador mundial de l'activitat nàutica a la capital catalana, la resta d'iniciatives impulsades a la ciutat es desinflen estratègicament, segons fonts del sector consultades. És paradoxal que el govern municipal d'Ada Colau aspiri a convertir la nàutica en l'eix principal de la futura Nova Bocana i en un dels motors d'activitat del reformulat Port Olímpic, mentre ha mostrat escàs interès a impulsar una Race que dona ales a l'ascendent indústria nàutica. 

L'anunci de la cancel·lació dijous passat va desembocar en un foc creuat d'acusacions entre els grups polítics. Segons va explicar la Fundació Navegació Oceànica Barcelona (FNOB) en un comunicat, el clima d'«indefinició institucional» i la «falta d'estabilitat política» han motivat la suspensió de la quarta edició de la regata, amb arguments afegits com el retard en l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat i el canvi de criteri pel que fa a patrocini en els comptes estatals dels esdeveniments d'interès públics, com és la volta al món a vela, i les seves exempcions fiscals.

Els retrets agafen com a focus del conflicte sobretot l'efecte del procés i la desídia municipal a impulsar una iniciativa nàutica forjada fa més d'una dècada pel llavors govern socialista a Barcelona. Impulsar un clúster nàutic i donar força a l'activitat --en auge tant a nivell recreatiu com, sobretot, d'indústria local des dels Jocs del 92-- va ser una iniciativa municipal que va derivar en un patronat format per l'ajuntament, la Cambra de Comerç de Barcelona, el Port de Barcelona i la Fira de Barcelona. Els mateixos que el passat dia 22 van acordar cancel·lar la prova. 

En un comunicat de la FNOB s'emfatitzava que «els patrocinadors potencials han manifestat la seva desconfiança al no poder estar segurs de comptar amb el suport institucional que necessàriament ha de garantir un esdeveniment esportiu d'aquestes dimensions, que requereix una forta inversió en patrocini privat».

Ambigüitat

En aquest sentit, fonts del PSC municipal han assenyalat a aquest diari que en els mesos en què socialistes i comuns van ser socis de govern --fins al novembre passat--, van constatar la «desconfiança i el desconeixement» de l'equip de Colau en el tema de la regata. Afegeixen que la fundació «va estar a punt de fer fallida perquè l'ajuntament va trigar més d'un any a firmar l'aval per a la pòlissa de crèdit», un milió d'euros que es va aconseguir quan l'assumpte va passar a formar part de la carpeta de promoció econòmica del socialista Jaume Collboni, i l'àrea d'esports també va tenir un comissionat de les mateixes files.

Però la imatge que es va projectar «contínuament» a l'exterior de la ciutat, apunten les fonts socialistes, va ser que «l'ajuntament no s'ho creia». La tebior de Colau, afirmen, no aportava fonaments ni confiança. El mateix Collboni, líder municipal del PSC, ha lamentat aquesta falta de lideratge. Aquesta «nebulosa», ha dit, que envolta els projectes en què Barcelona està implicada i que l'alcaldessa no s'atreveix a descartar obertament malgrat que no quadren amb la seva ideologia, però que castra al no donar-los un suport clar.

L'única rèplica donada pels comuns, a través del tinent d'alcalde Jaume Asens, ha assenyalant directament i únicament el Govern central pel «retard» i «els canvis de criteri» per a les «exempcions fiscals per part dels patrocinadors», cosa que ha provocat que no s'hi hagin adherit col·laboradors suficients per fer «sostenible» l'esdeveniment. A l'oposició creuen que si l'ajuntament l'hagués avalat, la regata mundial podria haver tirat endavant.

A judici d'Alfred Bosch, dirigent d'Esquerra, «l'ajuntament no pot dedicar diners públics a fer campanyes per promocionar Barcelona i després suspendre esdeveniments que són campanyes que donen la vuelta al món». «Han tret Barcelona del mapa internacional», ha sentenciat. Des del grup Demòcrata, Maite Fandos ha recriminat a Colau «la falta d'interès» en aquest tipus d'esdeveniments esportius i ha afegit una crítica al Govern de Mariano Rajoy.

Culpa de l'independentisme

Notícies relacionades

Per contra, tant Ciutadans com el PP han apuntat a la incertesa política al voltant de l'independentisme com a responsable d'aquesta nova deserció a Barcelona, després del fiasco de l'Agència Europea del Medicament.

Fonts consultades tant en el sector nàutic com en el marc del patronat, apunten que la ciutat «ha fet el ridícul» al desapuntar-se del muntatge a aquestes altures. Descarten que sigui un àmbit elitista, parlen d'ocupació de qualitat i valor afegit, com ho corrobara el paper destacat d'escoles i centres nàutics previstos en el nou urbanisme del litoral i beneïts per Colau.