INFRAESTRUCTURA A LA PICOTA

Colau planteja a ERC un acord polític 'in extremis' per salvar el tramvia

Sanz diu que el govern "no tira la tovallola" i planteja seguir negociant fins al ple del 29 de juny

Esquerra no veu res de nou en la proposta i insta a destinar els diners del pla a l'ampliació del metro

zentauroepp33617483 barcelona 21 04 2016 acuerdo colau erc sobre presupuestos l 180322194006

zentauroepp33617483 barcelona 21 04 2016 acuerdo colau erc sobre presupuestos l 180322194006 / Ferran Nadeu

4
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En el debat del tramvia ja es fa molt difícil pronosticar. El ple municipal d’avui havia d’abordar el protocol que hauria de permetre, en cas de ser aprovat, la construcció del tram de Glòries a Verdaguer. Però no sembla que s‘hagi de produir cap votació. O sí, qui sap. L’única cosa certa és que el govern d’Ada Colau ha llançat una última proposta perquè Esquerra se sumi al pla, un acord polític al marge del ple per, presumiblement, prendre’s les coses amb més calma. Amb una nova data límit, el divendres 29 de juny.

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, va tornar a insistir ahir en la importància d’aprovar la unió del tramvia a Barcelona. La regidora de Barcelona en Comú (BEC) va assegurar que el seu govern «no tira la tovallola per aconseguir un acord polític». «Hem fet tot el que havíem de fer». L’últim intent passa per aquest nou pacte que presumeix de recollir totes les reclamacions d’ERC, el grup municipal que pot decantar la balança i que per ara no sembla que tingui la intenció de cedir. En el fons de la qüestió, l’assumpte de sempre: la gestió pública (o no) del sistema. El document que planteja BEC defensa, entre altres coses, que tot el benefici que generi el nou tram vagi a parar a les arques públiques.

En una roda de premsa que va acabar amb més dubtes que certeses, Sanz va eludir avançar si BEC retirarà de l’ordre del dia del ple l’aprovació del protocol amb l’Autoritat Metropolitana del Transport (ATM) que hauria de permetre, si passés el tall, que s’iniciïn els tràmits per licitar les obres. Els republicans mantenen el seu vot contrari a aquesta proposta, ja que és un document que no obliga les parts. Bàsicament, perquè no han de fiar-se que l’empresa privada que explota el Tram, que té la concessió fins al 2032, accepti cedir bona part dels beneficis.

El nou escenari passa per un acord purament polític, de defensa del transport públic i de compromís amb el tramvia en termes generals. ¿I després? Un temps de reflexió i negociació fins al 29 de juny, quan en un nou ple municipal s’hauria de votar tant el projecte d’urbanització de la Diagonal com el conveni (però no protocol) entre l’ajuntament i l’ATM. En resum: un vestit a mida per als republicans.

Les hipòtesis

Com que la tinenta d’alcalde no va voler avançar escenaris, l’única cosa que queda és especular. I això passa per suposar, o més aviat endevinar, que el protocol té les hores comptades, ja que qualsevol de les hipòtesis sembla contemplar la seva retirada del ple d’aquest matí. Si s’aprova aquest nou acord polític, el protocol no s’arribarà a votar a l’obrir-se una altra via, fins a finals de juny, que permeti donar forma al conveni que sí que obligui les parts implicades. Si no hi ha pacte amb Esquerra Republicana, Colau no s’arriscarà a perdre una votació sobre un dels seus temes estrella del mandat. O sí, perquè potser creu que ja és hora de tancar aquest capítol perquè la gent tingui un any, fins a les eleccions, per oblidar-se d’aquest tragicòmic embolic municipal.

Un portaveu d’Esquerra, després de la compareixença de la regidora de BEC, va sostenir que el govern «no ofereix res de nou» i va mantenir el vot contrari al protocol, tal com ja havien anunciat. «No és cap revisió d’una proposta que ara és un xec en blanc per afavorir un tramvia privat», va defensar. A través de Twitter, el líder municipal dels republicans, Alfred Bosch, va anunciar que en el ple, si no cristal·litza el pacte polític, presentarà una proposició per destinar la inversió del tramvia a les obres pendents del metro. Ja ho veurem... També va compartir un vídeo en què critica l’opció que, segons ell, planteja Colau per al tramvia, que segons els republicans passa per «pagar l’obra amb diner públic i mantenir la gestió privada».

Notícies relacionades

L’anomenat Acord pel tramvia metropolità faculta el govern municipal a «desenvolupar l’elaboració del conveni», l’eina que, és un suposar, podria desbloquejar la negativa d’ERC de donar sortida a una infraestructura que apareix en el seu programa electoral. El pacte també estableix la creació d’una taula de seguiment per analitzar el treball realitzat fins a la votació final del 29 juny. Final entre cometes, ja que la mateixa alcaldessa ja va dir setmanes enrere que el ple d’avui era el definitiu, el tot o res sobre el tramvia. I no.

Sanz no va esmentar en cap moment el PSC en la seva al·locució. Es dona per fet que els socialistes, exsocis de govern de BEC, votaran a favor de qualsevol proposició que tingui a veure amb el tramvia, però al seu líder el van molestar en gran manera les formes de Colau. Jaume Collboni va lamentar no haver sigut informat d’aquesta proposta d’acord «al marge del ple» i va exigir a l’alcaldessa «serietat, rigor i menys mercadeig» per evitar «fer el ridícul amb improvisacions d’última hora». «Gesticular d’aquesta manera un dia abans del ple que tu mateix t’has marcat per portar el tema a aprovació no té cap sentit», va criticar Collboni.