INVESTIGACIÓ JUDICIAL

El jutge imputa als agents del crim dels urbans la mort de Montjuïc

El magistrat ha citat a declarar per divendres que ve Alberto López i Rosa Peral, empresonats per l'assassinat d'un company

Una dona reclosa a la mateixa presó que l'agent ha declarat que la mort del 'Boniato' hauria pogut ser accidental

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutjat de Barcelona que investiga la mort l’agost del 2014 del venedor ambulant José Antonio González, el Boniato, durant una persecució de la Guàrdia Urbana, ha citat a declarar divendres com a imputats (figura substituïda actualment per la d’investigats) Alberto López i Rosa Peral, els dos policies municipals empresonats per assassinar el company i nòvio d’ella, Pedro L, i cremar el seu cos en una pista forestal del pantà de Foix. El cadàver va ser trobat el 4 de maig del 2017. Les confidències de l’agent implicada en el crim dels urbans a una dona també presa al centre penitenciari de Wad-Ras han permès impulsar les indagacions que, en un principi, van ser arxivades.

La versió oficial és que el 9 d’agost del 2014, el Boniato va caure accidentalment per un terraplè a la muntanya de Montjuïc durant la persecució. No obstant, la declaració de la companya de presó de Peral ha induït a pensar que no va ser així. I és que aquesta reclusa va explicar que l’agent li va confessar que López, amb qui havia mantingut una relació sentimental, era capaç de matar per ella com va passar amb el manter de Montjuïc. «Van dir que ell sol es va llançar i no era veritat», li va comentar.

Tant López com Peral, que van participar en l’operatiu a Montjuïc, van declarar al seu dia que el Boniato estava amb un altre manter a la plaça de l’Hotel Miramar i va començar a córrer al veure’ls. Els dos agents investigats i un altre guàrdia (que va morir després en un accident de trànsit) el van perseguir per un camí de terra que envolta la muntanya i el van interceptar al vessant que queda al costat del parc de bombers. Segons ells, l’home va treure una navalla amb què va ferir Peral (hi ha un comunicat de lesions) i va intentar apunyalar López. Quan aquest últim es va posar la mà a la funda de la seva pistola, segons la seva versió, el Boniato «va saltar d’esquena» pel precipici d’uns 30 metres. Va morir més tard a l’Hospital Clínic.

Estranyesa de la família

Notícies relacionades

La víctima era veí d’Utrillas (Terol) i amb massa freqüència es ficava en problemes per culpa de la droga. De tant en tant viatjava a Barcelona. L’agost del 2014, la seva germana va rebre una trucada que li va notificar que havia mort. La família no va sospitar llavors que la seva mort no fos per accident, però no els quadrava que el Boniato estigués venent DVD pirates a la plaça de l’Hotel Miramar.

Els Mossos van desenterrar fa uns mesos aquesta carpeta del 2014. Una hipòtesi investigada és que el mòbil que va impulsar Peral i López a cometre l’abril del 2017 el crim de Pedro és que aquest, després de descobrir que eren amants, els va amenaçar amb revelar el que va passar a Montjuïc. El febrer del 2018, després de la declaració de la companya de presó de Peral, el jutge de Barcelona va reobrir el cas de la mort del venedor ambulant. Tres urbans han declarat com a testimonis. Van ser els que van trobar el Boniato després de caure pel terraplè.