Barcelona sanciona les empreses de manteniment d'escales mecàniques i ascensors

L'ajuntament ha iniciat els tràmits per treure a licitació el nou contracte de manteniment per 3,9 milions

Veïns d’Horta-Guinardó pugen el carrer de Telègraf per les escales mecàniques inaugurades a mitjans de maig.

Veïns d’Horta-Guinardó pugen el carrer de Telègraf per les escales mecàniques inaugurades a mitjans de maig. / joan cortadellas

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

L’Ajuntament de Barce-lona ha començat a fer els tràmits per sancionar les empreses Thyssenkrupp Elevadores i Eulen per no haver complert el contracte de manteniment en tres escales mecàniques públiques. Com recorda la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Mobilitat i Ecologia de Barcelona, Janet Sanz, les sancions «poden arribar a un 10% de l’import del contracte». El govern ja ha començat a fer els tràmits per a la licitació del manteniment d’escales mecàniques i ascensors públics per 3,9 milions d’euros per al període 2018-2020.

Sanz explica que el nou contracte introduirà clàusules per assegurar més control de la gestió dels equips, paràmetres d’avaluació del servei més transparents i equilibrats, i clàusules socials i criteris de contractació pública sostenible. Les noves condicions són per als dos pròxims anys, prorrogables a dos anys més, i fixen un personal mínim d’atenció al servei (set tècnics oficials i tres tècnics de servei de control, telecomandament, informació i comunicació amb dedicació exclusiva). A més a més, d’establir que tots els vehicles han de ser elèctrics.

PANTALLES LED / El consistori mantindrà l’actual horari de funcionament (cada dia de l’any de 7 a 23 hores), i Sanz destaca que la disponibilitat global de les escales mecàniques ha sigut d’un 96,19% el 2017, mentre que la dels ascensors s’ha situat en un 95,21%. Així mateix, l’ajuntament preveu avançar en la implementació de pantalles LED informatives i realitzar una nova proposta d’identificadors i senyalització de transport vertical: augmentar la senyalització existent i el grau d’identificació i visibilització dels senyals, a més a més de millorar l’efectivitat dels missatges.

Notícies relacionades

La regidora explica que el consistori ha incoat dos expedients sancionadors a Eulen i a Thyssenkrupp Elevadores, les dues actuals adjudicatàries del contracte de manteniment 2015-2018, per un possible incompliment de les obligacions i condicions del contracte. Concretament, la regidora Sanz afirma que els expedients responen al mal manteniment de les escales mecàniques del carrer de Mora la Nova, del passeig de la Vall d’Hebron i del carrer del Beat Almató, i que les sancions podrien arribar fins al 10% de l’import d’adjudicació del contracte respectiu.

La ciutat de Barcelona té 129 instal·lacions d’escales mecàniques, ascensors verticals i ascensors inclinats, un 14% més que l’any 2015. El 2017 les escales mecàniques han transportat 28,7 milions de ciutadans i els ascensors han fet un total de 6,3 milions de viatges.