política municipal

Collboni frustra el pla de Colau per aprovar els pressupostos

El PSC anuncia que votarà 'no' i aboca l'alcaldessa de Barcelona a una qüestió de confiança

1
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

El grup municipal del PSC ha condemnat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colaua optar per una qüestió de confiança per tenir pressupostos del 2018. Jaume Collboni, el líder dels socialistes, ha anunciat aquest dijous que votaran no als pressupostos presentats pel govern municipal al ple d'aquest divendres. D'aquesta manera resulten inútils les abstencions anunciades d'ERC, condicionada a l'abaratiment dels serveis funeraris, i del PDECat, supeditada a acords sobre les guarderies i el tramvia, entre altres aspectes.

Colau necessitava les abstencions del PSC, ERC i el PDECat per poder tirar endavant els pressupostos. El no de Collboni i els seus, exsocis de govern dels comuns, aboca Barcelona en Comú a la tortuosa via de la qüestió de confiança perquè la ciutat tingui pressupostos.  "La ciutat tindrà pressupostos en un mandat que acaba amb una debilitat del govern buscada per Colau", ha afirmat el socialista, que ha dit que no comprèn "la claudicació" de l'alcaldessa per buscar aquests acords amb exconvergents i republicans.

La posició del PSC entra dins de la lògica d'un partit que ha sigut expulsat del govern, si bé es dona la paradoxa que els socialistes rebutgen un projecte en l'elaboració del qual van participar i al qual van donar el seu vistiplau a la comissió de govern.

Ple extraordinari

Notícies relacionades

El pressupost serà ara rebutjat al ple ordinari d'aquest divendres i anirà a un ple extraordinari que es convocarà en els pròxims dies i anirà associat a la qüestió de confiança.

Si no és aprovat, i no ho serà, s'obrirà un termini d'un mes perquè l'oposició trobi una majoria alternativa que designi un nou alcalde mitjançant una moció de censura. Si passats aquests 30 dies no hi ha majoria ni moció de censura, i tot apunta que no n'hi haurà, els pressupostos seran aprovats automàticament. El projecte no es veurà modificat i el govern tindrà pressupostos. Però l'alcaldessa, Ada Colau, es veu d'aquesta manera obligada a aprovar-los per la porta del darrere, com ja va passar el 2016.